Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια)

Βιβλίο: Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια

Συγγραφέας:Σοφία Μαντουβάλου

Εικονογράφος:Κέλλυ Ματαθία Κόβο

Εκιδόσεις Πατάκης

 

Διάκριση: Βραβείο Κύκλου του ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2019

 

Ήταν μια γιαγιά που έλεγε στον εγγονό της παραμύθια. Ήταν κι ο εγγονός που δεν έμενε σε όσα άκουγε αλλά διαμόρφωνε τα παραμύθια της γιαγιάς πηγαίνοντάς τα όπου ήθελε αυτός. Ήταν κι ένας άρχοντας κι ένας κόκορας που ανέλαβε αρχιφύλακας στο κοτέτσι και πολλές κότες έγκλειστες που ο προορισμός τους ήταν μόνο να γενούν αυγά η να πωλούνται.

Είναι θέματα όπως η ισότητα των δύο φύλων, η υπεροχή όσων κρατούν δύναμη στα χέρια τους και η χειραγώγηση των αδυνάμων, η ανεργία, ο αναλφαβητισμός και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, που παραμένουν άλυτα όσο κι αν κάποιοι αγωνίζονται προς αυτές τις κατευθύνσεις (ή λένε ότι αγωνίζονται).

Είναι ο ιδιαίτερος τρόπος γραφής της Σοφίας Μαντουβάλου που συνδυάζει το ρεαλισμό με τη φαντασία, καταφέρνει να εμπλέξει το παρόν με το παρελθόν κινούμενη σε διαφορετικά επίπεδα χρόνων, που μπορεί να εντάξει με παραμυθένιο τρόπο, σοβαρά διαχρονικά θέματα στην καθημερινή ζωή των σημερινών παιδιών κάνοντας τα αναγνωρίσιμα. Είναι η ζεστή γλώσσα του κειμένου της, οι περιγραφές, η άψογη δομή παρά τα εμβόλιμα σχόλια και την εναλλαγή των χρόνων. Είναι το ταλέντο της να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη ως το τέλος.

Είναι και οι άψογες εικόνες της Κέλλυ Ματαθία Κόβο που ακολουθούν πιστά την ιστορία συνηγορώντας στις αλληγορίες που κρύβει το κείμενο και βοηθούν το μάτι του μικρού αναγνώστη να διαβάσει περισσότερα από όσα λένε οι λέξεις, να μπει στον τρόπο σκέψης του συγγραφέα.

Είναι κι ένα τέλος που ωθεί το παιδί να ακολουθήσει το παράδειγμα του Νικόλα, του εγγονού και να πάει τα παραμύθια όπου θέλει αυτό.

Όλα αυτά μαζί κάνουν ένα εξαιρετικό βιβλίο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.