Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: υπερΘΕΜΑτίζοντας (Η Αλίκη στη Χώρα των Μαρμάρων)

Με την υπόθεση των ανασκαφών της Αμφίπολης, το ενδιαφέρον του κόσμου έχει στραφεί, έστω συγκυριακά, στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Να όμως που υπάρχουν άνθρωποι και βιβλία που δεν καταπιάνονται μ’ αυτήν μόνο όταν η επικαιρότητα το θέλει…

 Η Αλίκη στη Χώρα των Μαρμάρων

Άλκη Ζέη

Εικονογράφος: Σοφία Ζαραμπούκα

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ. 54

H σπουδαία Άλκη Ζέη καταπιάνεται με ένα περιβόητο θέμα: την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους. Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για κάτι που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα και τη Βρετανία, αλλά τον κόσμο ολόκληρο; Ένα ζήτημα διπλωματικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής σημασίας, πώς να χωρέσει σε ένα παιδικό βιβλίο αλλά και στο μυαλό των παιδιών; Γι’ αυτό όμως η Άλκη Ζέη είναι σπουδαία και διαχρονική: γιατί από τότε που έγραψε το Καπλάνι της Βιτρίνας θίγοντας το θέμα της δικτατορίας στην Ελλάδα και την άνοδο του χιτλερισμού στην Ευρώπη μέχρι σήμερα με το βιβλίο αυτό, έχουν περάσει πολλά χρόνια, πολλά λόγια αλλά παραμένει η ίδια μαεστρία να μιλάει στα παιδιά για «μεγαλίστικα» θέματα με τρόπο απλό, κατανοητό και –προς Θεού- όχι διδακτικό.

Στην «Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων» η ιστορία έχει ως εξής: η Αλίκη κάνει ένα ταξίδι στο Λονδίνο με το θείο της τον Άγγελο που είναι αρχαιολόγος και παθιασμένος με τα μάρμαρα. Είναι τόσο παθιασμένος μ’ αυτό μέχρι που τον χώρισε η γυναίκα του και παντρεύτηκε έναν ξυλουργό για να μην ξανακούσει τη λέξη «μάρμαρο»! Ούτε τους μοντέρνους μεταλλικούς νεροχύτες δε θέλει να ξέρει – προτιμά του παραδοσιακούς μαρμάρινους.  Στο μουσείο λοιπόν, η Αλίκη δεν ανακαλύπτει μόνο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αλλά και έναν γάτο, τον απόγονο του Τσεσάιρ, από την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.

Και σα να μην έφτανε αυτό το παράδοξο, άλλο ένα ήρθε να προστεθεί σ’ αυτό το απρόσμενο ταξίδι: μακρινός απόγονος του γάτου ήταν ο γάτος του λόρδου Έλγιν, «του σπουδαίου αυτού ανθρώπου που, με κίνδυνο της ζωής του, έσωσε τα μάρμαρα και τα έφερε στην Αγγλία» κατά τον Τσεσάιρ. Η Αλίκη έγινε έξαλλη και κατηγορεί τους προγόνους του ως «αρχιψεύταρους». Και αναλαμβάνει να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια σχετικά με την ιστορία των Μαρμάρων και πώς βρέθηκαν κατακερματισμένα στη βρετανική γη. Και ο γάτος μπαίνει σε σκέψεις. Και υπόσχεται να τη βοηθήσει ώστε να επιστρέψουν με έναν …σουρεαλιστικό τρόπο τα Μάρμαρα στην πατρίδα τους, τιμώντας έτσι το κατά το ήμισυ ελληνικό αίμα που τρέχει στις φλέβες του.

 

Με λεπτό χιούμορ, αμεσότητα στο λόγο και προσήλωση στο στόχο της ιστορίας, η λατρεμένη μας Άλκη Ζέη μάς ταξιδεύει στο χώρο, τον χρόνο, τη ρεαλιστική και την παραμυθητική διάσταση. Η Σοφία Ζαραμπούκα υποστηρίζει τα όσα λέγονται με όμορφες εικόνες.

Πολύ γλυκιά και η αφιέρωση στη «Μελίνα» που «με τόσο πάθος αγωνίστηκε για να επιστρέψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.