Συντριβάνι τα "ΔΕΛΦΙΝΙΑ" , της Σοφίας Καραγιάννη

Τα δελφίνια είναι ένα γλυπτό συντριβάνι που αποτελείται από τρία δελφίνια και βρίσκεται σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του νησιού, εκεί που τελειώνει το λιμάνι, λίγο πριν τη ΔΕΗ. Η παρουσία του είναι τόσο ισχυρή που όλη η περιοχή ονομάζεται "Δελφίνια" και για δεκαετίες αποτελεί σήμα κατατεθέν για το νησί μας, σημείο συνάντησης για ραντεβού ή πανηγυρισμούς.

 

Γι' αυτό και απόρησα όταν, προσπαθώντας να βρω στοιχεία για την κατασκευή του και την τοποθέτησή του, δεν κατάφερα να εντοπίσω επίσημη καταγραφή για το πότε φτιάχτηκε ή τοποθετήθηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα και εδώ και 50 περίπου χρόνια.

Μόνο από προφορικές μαρτυρίες (ρωτήθηκαν πάνω από 50 άτομα) κατάφερα να συμπεράνω τα ακόλουθα:
Τα "Δελφίνια" τοποθετήθηκαν στη θέση που βρίσκονται επί δημαρχίας Θωμά Κορουλάκη, κατά τη διάρκεια της Χούντας από το 1967-1970. Πριν, οι μαρτυρίες λένε ότι υπήρχε στη θέση αυτή μία συκαμινιά κι ένα βαρέλι, όμοιο μ' αυτό που βρισκόταν στην πλατεία Ελευθερίας.

Στις 17/1/1968 οι κάτοικοι θυμούνται μια πολύ έντονη πλημμύρα και τότε το συντριβάνι δεν υπήρχε εκεί. Παράλληλα, ο θείος μου Γιώργος Θαλασσινός άνοιξε την ομώνυμη καφετέρια "Δελφίνια" στο τέλος του 1970, οπότε για να την ονομάσει Δελφίνια, προφανώς υπήρχε ήδη το συντριβάνι εκεί.
Συμπερασματικά, το γλυπτό τοποθετήθηκε ανάμεσα στις αρχές του 1968 και τα τέλη του 1970.

Τα δελφίνια κατασκευάστηκαν από κράμα αλουμινίου, αντιμονίου και μολυβιού σε καλούπι από το Σπύρο Καρδούλια σε καμίνι-χυτήριο κάπου κοντά στην Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ακόμη και για τον κατασκευαστή του γλυπτού αναφέρθηκαν πολλά ονόματα, μεταξύ των οποίων και τα ονόματα Σακαλιέρος, Σεγραίδος, Γεράνης αλλά μετά από συνομιλία που είχε ο κ. Βουκουβαλίδης με το γιο του Σπύρου Καρδούλια, Γιάννη επιβεβαιώθηκε ότι ο αείμνηστος Καρδούλιας ήταν ο δημιουργός του γλυπτού και του συντριβανιού. Η περίφραξη του συντριβανιού έχει αλλάξει, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

Στο συντριβάνι γίνονται συχνά συντηρήσεις σωληνώσεων και εργασίες καθαριότητας με πιεστικό.

Οικογενειακές φωτογραφίες τη δεκαετία του 1970 μπροστά από το συντριβάνι Δελφίνια, φαίνεται η περίφραξη που έχει πια αλλάξει (all rights reserved)

Πηγή: Προφορικές μαρτυρίες, ιδιαίτερες ευχαριστίες στο κ. Σάββα Κενανόπουλο και τον κ. Σταμάτη Βουκουβαλίδη για τη βοήθειά τους.

Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

https://photographybysophiakaragianni.blogspot.com/2020/08/blog-post_23.html?spref=fb&fbclid=IwAR0qfJargqcbdFwOhZq2qCoYRlIJTEdLl4V4t-DJ69ud8Hz_gEK4Yug3j4w

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.