Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς… (Το μαγικό πορτρέτο)

Το μαγικό πορτρέτο

Μαρία Νομικού, εκδ. Μεταίχμιο

 

Είναι ωραία τα παραμύθια.

Μιλάνε με όμορφα λόγια για τα πιο δύσκολα θέματα. Όλα γίνονται μαγικά. Στο βιβλίο της η Μαρία Νομικού γράφει ένα παραμύθι για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά.

Ο ήρωάς μας είναι ένας ζωγράφος, ο Αντρέας που του αρέσει πάρα πολύ να ζωγραφίζει. Είναι όμως φτωχός και κανένας δεν αναγνωρίζει το ταλέντο του. Δεν ματαιώνεται όμως, συνεχίζει να δουλεύει. Στόχος του είναι να καταφέρει να αποτυπώνει όσο πιο ζωντανές τις μορφές των σχημάτων που ζωγραφίζει.

Σε όλα τα παραμύθια υπάρχει μία πριγκίπισσα που για χάρη της ο ήρωας θα δοκιμαστεί. Στο παραμύθι της Μαρίας Νομικού η πριγκίπισσα θέλει να της ζωγραφίσουν το πορτρέτο της. Ο Αντρέας θα δοκιμάσει και αυτός την τύχη του.

Θα τον βοηθήσει η μάγισσα της τέχνης. Θα του χαρίσει ένα πινέλο, ένα γυάλινο μπουκαλάκι κι ένα δαχτυλίδι. Τα μαγικά αντικείμενα θα ζωντανεύουν τα έργα του Αντρέα.

Η μάγισσα της τέχνης προειδοποιεί τον Αντρέα ότι «…πίσω από την ομορφιά κρύβεται ασχήμια και πίσω από την ασχήμια ομορφιά, κι η τέχνη λέει τη αλήθεια ακόμα και με μία μόνο πινελιά».

Ο Αντρέας θα ζωγραφίσει το πορτρέτο της πριγκίπισσας. Ωστόσο δε θα είναι πιστό αντίγραφό της αλλά θα είναι μια απεικόνιση της συμπεριφορά της. Μία πριγκίπισσα που έχει όλα τα καλά του κόσμου μετατρέπεται σε ένα κακομαθημένο αγενές πλάσμα. Αυτή την εικόνα θα ζωγραφίσει και ο ήρωας. Μια εικόνα που βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους κατοίκους της πολιτείας.

Η ευθύνη βαραίνει τόσο την πριγκίπισσα όσο και το περιβάλλον της. Αφού αυτό ήταν που ενίσχυε την συμπεριφορά αυτή.

Οι ενήλικες πολλές φορές αδυνατώντας να βάλουν όρια στα παιδιά από την μία, επιθυμώντας από την άλλη να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους καταφέρνουν να τα οδηγήσουν σε συμπεριφορές μη αποδεκτές.

Η πριγκίπισσα σταδιακά θα συνειδητοποιήσει τα λάθη της και θα προσπαθήσει να τα διορθώσει.

Η συγγραφέας με λόγο απλό πλάθει ένα σύγχρονο παραμύθι που διαπραγματεύεται την αποδοχή του άλλου, την εν συναίσθηση και τον σεβασμό.

Μέσα από το παραμύθι ξεπηδούν γνώριμες φιγούρες που ζωντανεύουν χάρη στις όμορφες εικόνες του Νίκου Γιαννόπουλου.

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.