Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς… (Ο Πάρης)

«Ο Πάρης»

Συγγ.: Γιολάντα Τσορώνη -Γεωργιάδη

Εικ.: Ελίζα Βαβούρη

Εκδ.: Σαββάλας

 

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι ένα θέμα που αναφέρεται σε πολλά βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και παραμύθια. Τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές αναρωτιούνται και ψάχνουν να βρουν τρόπους για να μιλήσουν στα παιδιά για την απώλεια με σκοπό να τα βοηθήσουν να την ξεπεράσουν.

Στο τέλος του βιβλίου της Γιολάντας Τσορώνη –Γεωργιάδη υπάρχουν προτάσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς. Στην αρχή αυτών αναφέρεται « Καλό είναι να συζητάμε με τα παιδιά από νωρίς θέματα σχετικά με την παροδικότητα των καταστάσεων και της ζωής, ώστε, όταν μοιραία κάποτε αντιμετωπίσουν την απώλεια, να είναι προετοιμασμένα και να μπορούν έτσι να αποδεχτούν και να διαχειριστούν πιο εύκολα τον φόβο της».

Ο Πάρης είναι ο αγαπημένος σκύλος της Λυδίας και του Ορέστη. Όταν εκείνα θα επιστρέψουν από το χωριό θα διαπιστώσουν ότι ο Πάρης δεν είναι στη θέση του. Έχει πεθάνει. Τα παιδιά όταν ξεπερνάνε το αρχικό σοκ αρχίζουν να αναρωτιούνται και να θεωρούν τους εαυτούς τους ενόχους για την απώλεια.

«Εμείς φταίμε που δε ζει ο Πάρης πια;

Μήπως στεναχωρήθηκε που δεν τον πήραμε μαζί μας στο χωριό;» αναρωτιέται ο Πάρης.

«Μήπως μου κάκιωσε που δεν του έδινα γλυκό;» θυμάται η Λυδία.

«Εγώ φταίω που τράβηξα την ουρά του και πόνεσε» κλαίει το αγόρι.

Οι γονείς στέκονται δίπλα στα παιδιά , κατανοούν τον πόνο και τη λύπη τους.

Στη συνέχεια του βιβλίου τα παιδιά θυμούνται ευχάριστες στιγμές που έχουν περάσει με το σκυλάκι.

Στις προτάσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς προτείνεται «Οι γονείς να προτρέψουν το παιδί που θρηνεί να φτιάξει με την βοήθειά τους ένα λεύκωμα με φωτογραφίες του ζώου ή του προσώπου που δεν υπάρχει πια και να το παρουσιάσει στην τάξη».

Στο τέλος της ιστορίας τα παιδιά αρνούνται να αντικαταστήσουν τον Πάρη αλλά βρίσκουν έναν διαφορετικό τρόπο να φροντίσουν άλλα ζώα. Με την βοήθεια των γονιών τους φτιάχνουν ταΐστρες από ανακυκλώσιμα υλικά για τα πουλιά του κήπου τους.

Η Γιολάντα Τσορώνη –Γεωργιάδη πλάθει μία ιστορία με συνοχή που μπορεί να την παρακολουθήσει και να την καταλάβει ένας μικρός αναγνώστης προσχολικής ηλικίας.

Η Ελίζα Βαβούρη ζωντανεύει την ιστορία με τις εικόνες της.

Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά «Βιβλία που προάγουν την συναισθηματική νοημοσύνη» των εκδόσεων Σαββάλας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.