Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς… (Ο Γενναίος Ιππότης και η χαμογελαστή Βασίλισσα)

Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς… (Ο Γενναίος Ιππότης και η χαμογελαστή Βασίλισσα)

 

 

 

 

 

 

«Ο Γενναίος Ιππότης και η χαμογελαστή Βασίλισσα»

Συγγ.: Μάκης Τσίτας

Εικ.: Κώστας Θεοχάρης

Εκδ.: Καλέντης

 

«Η δική μου βασίλισσα δεν είναι όπως οι άλλες.

Είναι ευγενική, γλυκομίλητη και γενναιόδωρη. Έχει πάντα μια ωραία ιστορία να πει, να δώσει μια πολύτιμη συμβουλή , να πάρει μια απόφαση σωστή. Κι εγώ έδωσα τον λόγο της τιμής μου να τη φροντίζω και να την προστατεύω.

Γιατί είμαι ο ιππότης της κι εκείνη είναι η…χαμογελαστή βασίλισσα!».

Εγώ σαν παιδί δεν είχα την χαρά και την τύχη να έχω βασίλισσα. Μια βασίλισσα που θα με φρόντιζε, θα μου κλείνε το μάτι στις σκανδαλιές , θα ήταν το καταφύγιό μου όταν σκούραιναν τα πράγματα…

Διαβάζω το βιβλίο του Μάκη Τσίτα και συγκινούμαι, γιατί με πολύ απλά λόγια αφηγείται μία ιστορία αγάπης πολύ ουσιαστική και ειλικρινής. Παρουσιάζει την σχέση του παιδιού με την γιαγιά.

Στα μάτια του παιδιού η γιαγιά είναι βασίλισσα γιατί έχει εκείνο τον μοναδικό τρόπο να μερεύει τους φόβους, να βλέπει όσα δεν βλέπουν οι άλλοι. «Είναι μια σοφή βασίλισσα για αυτό και όλοι την αγαπάνε και τη σέβονται».

Επέλεξα να παρουσιάσω τώρα το συγκεκριμένο βιβλίο ,που εξαιτίας των απρόσμενων συνθηκών που ζούμε, έχουμε απομακρυνθεί από τις αγαπημένες μας βασίλισσες και τους αγαπημένους μας βασιλιάδες.

Θα πρότεινα να φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά ένα λεύκωμα αφιερωμένο στους παππούδες και τις γιαγιάδες. Είτε μένουν στο σπίτι παρέα με την υπόλοιπη οικογένεια, είτε μακριά. Ας γίνουν τα παιδιά μικροί δημοσιογράφοι και να τους ρωτήσουν διάφορα πράγματα για τη ζωή τους (για την παιδική τους ηλικία, το σπίτι που μεγάλωσαν, για τους φίλους τους, τα αγαπημένα τους παιχνίδια, τα σημαντικά γεγονότα της ζωή τους, για τους έρωτες τους, τη γνωριμία τους). Γενικά ότι θα ήθελαν να μάθουν για την εποχή πριν από αυτούς. Έπειτα να συνθέσουν το λεύκωμα, προσθέτοντας φωτογραφίες και ζωγραφιές αφιερωμένο σε εκείνους.

Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου αναλαμβάνει την φροντίδα της βασίλισσας του. Αντιστρέφονται οι ρόλοι. Το παιδί αναλαμβάνει τον ρόλο του φροντιστή.

«Φροντίζω να τη βοηθάω σε ό,τι χρειαστεί. Της φέρνω νερό, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά που της αρέσουν πολύ». Αντιμετωπίζει γιγαντιαία κουνούπια, οπλισμένους στρατιώτες…

Οι εικόνες του Κώστα Θεοχάρη ζωντανεύουν τις λέξεις του συγγραφέα δημιουργώντας ένα βιβλίο με περίσσια τρυφεράδα, ευαισθησία και χιούμορ . Μία ιστορία όπως θα την έφτιαχνε ένας μικρούλης και θα την χάριζε στη βασίλισσά του.

Ο γιος μου, που η δική του βασίλισσα τον φωνάζει «μπελούσι» , θεωρεί το χαμομήλι και το τηγανόψωμο που του φτιάχνει το πιο νόστιμο γεύμα στον κόσμο.

Πες μου γιαγιά ακόμα μία ιστορία…

1 Σχόλιο

Σχολίασε
  1. πριν από 2 χρόνια Σίσσυ Λύρα

    Δεν εχω διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο ωστόσο μέσα απ την παρουσίαση του από την Κούλα Πανάγου ξύπνησαν μυρωδιές, ιστορίες, ζεστές αγκαλιές από τις δικές μου βασίλισσες...Γιαγιάδες και Παππούδες γράφουν αναμνήσεις με ανεξίτηλο μελάνι μες στην καρδιά μας...

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.