Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς (Ο άνθρωπος του ρετιρέ)

Ο άνθρωπος του ρετιρέ

Συγγ.: Δήμητρα Πετρουλάκη

Εικ.: Σοφία Παπαδοπούλου

Εκδ.: Μεταίχμιο

 

Πώς είναι άραγε ένας συγγραφέας;

Τί χρώμα μαλλιά έχει; Ποιο είναι το αγαπημένο του φαγητό; Πώς σκέφτεται τα θέματα των βιβλίων; Για να γράψει ένα βιβλίο χρειάζεται να είναι απομονωμένος; Τον ενοχλεί η μουσική; Τα μαλλιά του πετάνε σαν τους τρελοεπιστήμονες;

Πολλές από τις παραπάνω ερωτήσεις, απορίες έχουν εκφραστεί από παιδιά νηπιακής ηλικίας όταν τα ρωτούσαμε στο πλαίσιο της προετοιμασίας επίσκεψης ενός συγγραφέα στο σχολείο «Πώς φαντάζονται ένα συγγραφέα».

Στο παιδικό μυαλό δημιουργείται ένας μύθος γύρω από το πρόσωπο του συγγραφέα που πολλές φορές ενισχύεται από τους γονείς και τους δασκάλους. Η αλήθεια είναι όμως ότι τα τελευταία χρόνια οι επισκέψεις των συγγραφέων στα σχολεία καθώς και οι παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων έχουν αυξηθεί. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους μικρούς αναγνώστες να συναντήσουν τους συγγραφείς, να αλληλοεπιδράσουν μαζί τους, να τους γνωρίσουν λίγο καλύτερα. Να συνειδητοποιήσουν ότι είναι άνθρωποι ξεχωριστοί όπως είμαστε όλοι μας.

Δε θα ξεχάσω μια μικρή που όταν έφυγε ο καλεσμένος συγγραφέας φώναξε: «Καλά είναι καταπληκτικός! Του έρχονται οι ιδέες όταν κάνει βουτιές στην θάλασσα και φοράει χρωματιστές κάλτσες. Εγώ νόμιζα ότι θα ήταν βαρετός και δε θα ήθελε να του μιλάμε».

Στο βιβλίο της η Δήμητρα Ανδρουλάκη θίγει τα στερεότυπα που δημιουργούνται για πολλά επαγγέλματα. Στην ιστορία της ο ήρωας αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα που του το έχει δημιουργήσει η μητέρα του και οι αντιλήψεις της.

Η μητέρα του, που είναι άνθρωπος της καλλιέργειας, που σπούδασε φιλόλογος αλλά εργάστηκε λίγο, γιατί μετά ήρθαν τα παιδιά εκτιμά τους ανθρώπους του πνεύματος, δεν συμπαθεί τους μηχανικούς αφού κρίνει ότι είναι άνθρωποι χωρίς κουλτούρα και καλλιέργεια. Όταν στο ρετιρέ της πολυκατοικίας θα μετακομίσει ένας συγγραφέας θα επιβάλλει στην οικογένεια αυστηρούς κανόνες λειτουργίας.

  1. Απαγορεύτηκε η μπάλα, γιατί ο θόρυβος ενοχλεί τον συγγραφέα στο γράψιμο.
  2. Απαγορεύτηκε το play station με τους φίλους γιατί οι φωνές αποπροσανατολίζουν στον συγγραφέα στη δουλειά του.
  3. Απαγορεύτηκε η μουσική και το αρμόνιο.
  4. Απαγορεύτηκαν οι τηγανιτές πατάτες, γιατί η τηγανίλα θα ανέβαινε στο διαμέρισμα του συγγραφέα.

Καθώς η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη διατηρείται αμείωτο. Συμπάσχει με τον ήρωα, που ταλαιπωρείται από τις υπερβολές της μητέρας του.

Η ανατροπή στην ιστορία θα έρθει όταν θα πέσει στο μπαλκόνι της οικογένειας το βρακί του συγγραφέα. Και μάλιστα ένα βρακί με καρδούλες! Είναι δυνατόν;

Ο ήρωας μας θα πρέπει να το επιστρέψει και να βρεθεί επιτέλους αντιμέτωπος με τον τρομερό και φοβερό συγγραφέα που κανένας δεν τον έχει συναντήσει αλλά το φάντασμά του ταλαιπωρεί όλη την οικογένεια.

Δε θα σας αποκαλύψω το τέλος γιατί αξίζει να διαβάσετε την ανατροπή.

Ο μικρός αναγνώστης συνειδητοποιεί ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται ή όπως μας λένε ότι είναι.

Μία έξυπνη ιστορία με μπόλικες δόσεις χιούμορ που μιλάει για τις σχέσεις των μεγάλων και των μικρών, για τις φαντασιώσεις των μεγάλων που ταλαιπωρούν τους μικρούς.

Οι εικόνες της Σοφίας Παπαδοπούλου θυμίζουν καρικατούρες. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο στην εικονογράφηση είναι οι σκιάσεις που έχει. Αποτυπώνει τα δύο επίπεδα. Αυτά που πραγματικά είναι και αυτό που φαντασιακά είναι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.