Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς (Ξεκίνα με μια λέξη/ Ξεκίνα με μια τελεία)

Ξεκίνα με μια λέξη

Ένα σημειωματάριο για να βρεις τη φωνή σου

Ξεκίνα με μια τελεία

Ένα σημειωματάριο για να αφήσεις το στίγμα σου

Συγγραφέας: Πίτερ Χ. Ρεινολντς

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

 

Ο αγαπημένος συγγραφέας Πίτερ Χ. Ρεινολντς επιστρέφει με δύο βιβλία –παιχνίδια που γαργαλάνε τη σκέψη, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα.

Όταν τα πήρα στα χέρια μου, ξεφύλλισα με λαχτάρα τις σελίδες και με δυσκολία συγκρατήθηκα να μην αρχίσω να παίζω με τις λέξεις. Και τα δύο βιβλία ανήκουν στην κατηγορία σημειωματάρια –βιβλία γνώσεων. Μέσα από ευφάνταστες γλωσσικές εντολές το παιδί προσεγγίζει έννοιες της γλώσσας και των μαθηματικών. Έχοντας ως εργαλείο την τέχνη, ο συγγραφέας καλεί το παιδί σε ένα ταξίδι που του επιτρέπει να ξεδιπλώσει τις δεξιότητες του, να αναστοχαστεί αλλά και να χαλαρώσει.

Στο βιβλίο «Ξεκίνα με μια τελεία», μας υπενθυμίζει ότι «όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, κάθε τελεία είναι διαφορετική. Δε θα βρεις πουθενά δύο ΟΛΟΙΔΙΕΣ». Καλεί τα παιδιά να δοκιμάσουν να κάνουν τελείες, μαλλιαρές, λεπτεπίλεπτες, χαλαρωτικές…τελείες περιτριγυρισμένες από άλλες τελείες.

Ο γιος μου όταν άρχισε να χρησιμοποιεί το σημειωματάριο παρατήρησα ότι άρχισε να προσέχει τις τελείες που υπήρχαν στο χώρο. Σα να φωτίστηκε κάτι μέσα του ,που τον έσπρωχνε να δει καλύτερα το χαρτί, τον χώρο και τα σημεία σε αυτόν.

Το αγαπημένο μου σημείο στο βιβλίο είναι εκείνο που πρέπει να δώσεις στο όνομά σου διαφορετική προσωπικότητα όταν το γράφεις. Πώς θα ήταν πομπώδες, μελοδραματικό, ρομαντικό, μανιασμένο, αφρώδες, λουλουδάτο, μυτερό, δυνατό… Εξαιρετικά ευρηματικός τρόπος για να κατανοήσει ένα παιδί την έννοια του επιθέτου.

Στο δεύτερο βιβλίο «Ξεκίνα με μια λέξη», μας καλεί να συλλέξουμε λέξεις ,να γνωρίσουμε λέξεις, να δημιουργήσουμε λέξεις, να ταξιδέψουμε με τις λέξεις. Το παιδί μέσα από τα παιχνίδια μαθαίνει τα μαγικά δομικά συστατικά που χρειάζεται μία ιστορία, ανακαλύπτει την έννοια που κρύβει μία λέξη, γίνεται δημιουργός κόμικ και χαικού.

« Φαγώσιμα Συναισθήματα.

Γράψε δέκα επίθετα που εκφράζουν συναισθηματικές καταστάσεις/διαθέσεις. Κάλυψε τη λίστα σου και φτιάξε μια άλλη με δέκα πράγματα που τρώγονται. Τώρα κοίταξε και τις δύο λίστες για να δεις τι ζευγάρια μαγείρεψες! Ποιο ζευγάρι λέξεων δηλώνει κάτι που θα ήθελες πολύ να φας; Γράψε μια ιστοριούλα για το τι θα συνέβαινε αν το έκανες πράγματι;».

Και τα δύο βιβλία είναι εξαιρετικά γιατί ο συγγραφέας επηρεασμένος από τον Τζιάνι Ροντάρι και την Γραμματική της Φαντασία, εισάγει τα παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω, στα συμβολικά συστήματα της γλώσσας με τρόπο εύληπτο.

«Εύχομαι να γεννήσουν νέες ιδέες, ποιήματα και ιστορίες και να πυροδοτήσουν το πάθος σου για τις λέξεις!» γράφει ο συγγραφέας στο εξώφυλλο.

 

 

 

Ο

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.