Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς (Μικρός Ονειροπόλος Μεγάλος Αρχηγός)

« Μικρός Ονειροπόλος Μεγάλος Αρχηγός

Παραμύθι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία επιβίωσης μιας ξεχασμένης φυλής ελληνικών αλόγων!»

Συγγ.: Ιάκωβος Λεβέντης

Εικ.: Αρτέον - Κατερίνα Παϊσίου

Εκδ.: Αρτέον

 

«Όταν περάσουν τα χρόνια, τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα διηγούνται τις ιστορίες μας με ακόμη πιο όμορφα λόγια και θα τις μεγαλώνουν. Έτσι γεννιούνται οι μύθοι…την αλήθεια μπορείς να μην τη λες, μπορεί και να την κρύψεις, όχι όμως για πάντα».

Ήρωας του βιβλίου είναι ένα άλογο, ο Κουτσούτης. Μέσα από τα δικά του μάτια και τη δική του αφήγηση θα ταξιδέψουμε στον χώρο και στον χρόνο. Σε εκείνη την εποχή που η ζωή του ανθρώπου συνδεόταν άμεσα με τα ζώα. Θα σταθούμε στις μεταβατικές περιόδους και στις αλλαγές που έφερε η τεχνολογική εξέλιξη.

Στις πρώτες σελίδες ο ήρωας μας παρουσιάζει τη ζωή του στο βουνό, όντας μέλος μιας μεγάλης αγέλης. Τα μέλη της αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο την ανθρώπινη ύπαρξη. «Αντικρίζαμε το ίδιο μέρος, μα ο καθένας μας το έβλεπε διαφορετικά».

Ο συγγραφέας Ιάκωβος Λεβέντης με μαεστρία και μεράκι πλάθει ένα παραμύθι για να μοιραστεί με μικρούς και μεγάλους αναγνώστες την ιστορία της μικρόσωμης φυλής αλόγων που ζουν στη Ρόδο. Έχοντας πολύ καλή γνώση του φυσικού περιβάλλοντος και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης ράτσας αλόγων χρησιμοποιεί πρωτοπρόσωπη αφήγηση κάνοντας το κείμενο ιδιαίτερα ελκυστικό.

Αν και το κείμενο είναι αρκετά πυκνό και η περιγραφή αρκετά πλούσια ένα παιδί μικρής ηλικίας μπορεί να παρακολουθήσει την αφήγηση χωρίς να κουραστεί γιατί ο χαρακτήρας του ήρωα έχει ενδιαφέρον. Φοβάται, διστάζει, τολμάει, χαίρεται, δοκιμάζεται, συγκρούεται, εξελίσσεται, αναρωτιέται.

«Το καλό και το κακό είναι αδέλφια δίδυμα, και πολλές φορές δεν μπορείς να τα διακρίνεις. Δεν φτάνει να βλέπεις το βουνό που βρίσκεται στο τέλος του ορίζοντα, αυτό το βλέπουν όλοι. Αξία έχει να δεις αυτό που έρχεται πίσω από το βουνό, να δεις αυτό που δεν μπορούν να δουν οι άλλοι και να προετοιμαστείς κατάλληλα.. Μια μέρα θέλω να γίνεις αρχηγός της αγέλης, να αποκτήσεις δική σου κρίση. Εκεί θα δείξεις την αξία σου! Όταν είσαι δυνατός, να είσαι και δίκαιος».

Ο συγγραφέας με έναν έξυπνο τρόπο βάζει τρεις διαφορετικές γενιές να συνομιλούν «Μη λογαριάζεις την ευγένεια μου σαν να ναι αδυναμία. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, είμαστε όμως ίσοι! Βάλτο καλά στο μυαλό σου».

Η εικονογράφηση ακολουθεί το ύφος του κειμένου. Χρώματα γήινα και οι γραμμές των πρωταγωνιστών έντονες.

Ένα βιβλίο φτιαγμένο με μεράκι που με την αγορά του συμβάλλετε στην ενίσχυση του συλλόγου ΦΑΕΘΩΝ (Σύλλογος για την προστασία του μικρόσωμου αλόγου της Ρόδου).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.