Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς (Λεονάρντο Ντα Βίντσι - Μικρά παιδιά με μεγάλα όνειρα)

«Λεονάρντο Ντα Βίντσι»

Μικρά παιδιά με μεγάλα όνειρα

Συγ.: Jane Kent

Εικ.: Isabel Munoz

Μτφρ.: Βίκυ Κατσαρού

Εκδ.: Διόπτρα

 

«Έγινα γνωστός ως καλλιτέχνης, μουσικός, αρχιτέκτονας, εφευρέτης και μαθηματικός. Χρησιμοποίησα την επιστημονική έρευνα για να δημιουργήσω τα έργα μου. Προσπάθησα να αποκτήσω μια βαθύτερη κατανόηση των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος, ώστε να εξασφαλίσω ότι η δουλειά μου θα ήταν πιο ακριβής. Στη ζωή μου ποτέ δεν σταμάτησα να μαθαίνω και να εξερευνώ».

Πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι μία βιογραφία για ένα παιδί; Τί μπορεί να ανακαλύψει στην αφήγηση που να το προκαλέσει να ψάξει την ιστορία του ανθρώπου που εξιστορείται η ζωή του;

Το συγκεκριμένο βιβλίο αφηγείται τη ζωή του Λεονάρντο Ντα Βίντσι με τρόπο ιδιαίτερα ελκυστικό για τα παιδιά. Χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος, που αποτελεί και τον βασικό κορμό του βιβλίου, παρουσιάζεται μέσω της αφήγησης η ζωή του Λεονάρντο εστιάζοντας όμως σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Στο δεύτερο μέρος με την μορφή ιστοριογραμμής παρουσιάζεται με σκίτσα και χρονολογίες η ζωή του καλλιτέχνη. Στο τρίτο μέρος το παιδί καλείται να απαντήσει σε δέκα ερωτήσεις που αφορούν το συνολικό περιεχόμενο του βιβλίου.

Η διάρθρωση αυτή του βιβλίου βοηθάει τον μικρό αναγνώστη να σχηματίσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Από τα πρώιμα έργα έως τα ύστερα δίνεται η εικόνα μίας προσωπικότητας, που δεν σταματάει να δοκιμάζει και να πειραματίζεται, που είναι μπροστά από την εποχή της.

Μέσα στις σελίδες το παιδί θα «συναντήσει» μερικούς από τους πιο σπουδαίους πίνακες του καλλιτέχνη, «Η Προσκύνηση των Μάγων», «Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου», «Ο Μυστικός Δείπνος», «Η Μόνα Λίζα».

Τα εσώφυλλα του βιβλίου είναι εμπνευσμένα από τα χειρόγραφα του καλλιτέχνη. Σκίτσα, σχόλια, δοκιμές φανερώνουν την πολύπλευρη προσωπικότητα του.

Συνηθίζω να διαβάζω τα βιβλία στο γιο μου ο οποίος είναι 9 χρονών. Μία συνήθεια αγαπημένη και για τους δύο. Όταν το διαβάσαμε μαζί η πρώτη του αντίδραση ήταν να πάει στην βιβλιοθήκη και να ψάξει τα βιβλία τέχνης που έχουμε στο σπίτι. Ήθελε να μάθει περισσότερα για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Σε μία άλλη στιγμή πήρε ένα σημειωματάριο και άρχισε να καταγράφει τις ιδέες του για τις περίεργες μηχανές που φτιάχνει.

Το συγκεκριμένο βιβλίο με τον απλό αλλά εύληπτο λόγο, με τα επεξηγηματικά σκίτσα δίνει ερεθίσματα στα παιδιά και τα προκαλεί να ψάξουν περισσότερο. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο ρόλος του ενήλικα. Μία στείρα αφήγηση δε θα οδηγήσει πουθενά, μία όμως αφήγηση που λειτουργεί σαν έρευνα είναι ότι καλύτερο.

Στις σελίδες του μπορούν να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι παιδιά προσχολικής αλλά και πρώτης σχολικής ηλικίας.

«Στη ζωή μου ποτέ δεν σταμάτησα να μαθαίνω και να εξερευνώ.

Πάντα υπάρχει κάτι καινούριο να μάθετε και να ανακαλύψετε…

Ποια θα είναι η δική σας ανακάλυψη;».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.