Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς (Εξαφάνιση στο Πίτσι Πίτσου)

Εξαφάνιση στο Πίτσι Πίτσου

Συγ.:Ευτυχία Γιαννάκη

Εικ.:Σοφία Τουλιάτου

Εκδ.: Ίκαρος

 

Αν κάποιος ταξιδέψει στο νησί των Πιτσιμπουίνων, σίγουρα θα μαγευτεί από τους παράξενους κατοίκους του και θα θέλει να τους γνωρίσει καλύτερα.

Πού θα βρει άλλη ευκαιρία να συναντήσει τον Μικρό Μπλε, την Αντελί, τον Παππούα, τον Μακαρόνη, τον Κιτρινομάτη, την Μυστήρια Τζεντού, τον Πιτς Φιτίλη. Όλοι αυτοί κατοικούν στην ιστορία που με μεγάλο μεράκι, φαντασία και ευρηματικότητα δημιούργησε η Ευτυχία Γιαννάκη.

Σάββατο πρωί και το ξυπνητήρι χτυπάει ενώ το σχολείο είναι κλειστό. Ο Μικρός Μπλε πετάγεται από το κρεβάτι του και τα μυστήρια ξεκινούν. Ο Παππούα δεν βρίσκεται στη θέση του. Ο Παππούα είναι ο μεγαλύτερος εφευρέτης του νησιού. Έχει ανακαλύψει το «Πιτσιγκούνερος» ένα ξεχωριστό σύστημα σωλήνων που μαζεύει το νερό που τρέχει άσκοπα.

Καθώς βλέπω τις εφευρέσεις του, που πολύ εύστοχα έχει αποδώσει με εικόνες η Σοφία Τουλιάτου, αναλογίζομαι όλες εκείνες τις εφευρέσεις που σκέφτονται και σχεδιάζουν τα παιδιά. Πόσα χαρούμενα νιώθουν όταν με απλά υλικά κατασκευάζουν τις παράξενες μηχανές τους. Το στοιχείο της δημιουργίας και της ανακάλυψης διατρέχει την ιστορία και μπορεί να αποτελέσει έμπνευση και κίνητρο για τους μικρούς αναγνώστες.

Η ιστορία της Γιαννάκη δεν σταματάει εδώ. Οι μηχανές από την μια, τα μυστήρια από την άλλη. Μία μέρα πριν εξαφανιστεί ο Παππούα, ο Μακαρόνης και η Μυστήρια Τζεντού είχαν τσακωθεί στο σχολείο. Οι προσβολές που αντάλλαξαν ήταν πολλές και βαριές.

Την μέρα που εξαφανίστηκε ο Παππούα την ίδια μέρα ο Μακαρόνης έφυγε από πολύ νωρίς από το σπίτι του, το ίδιο και η Μυστήρια Τζεντού. Τί έχει συμβεί στο νησί;

Η Αντελί και ο Μικρός Μπλε προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο.

Πώς θα τους βρουν; Θα ανακαλύψουν στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου.

Μετά από πολύ κόπο και αγωνία θα βρουν τους φίλους τους σε μια σπηλιά να απολαμβάνουν βουτιές. Δημιουργός του μυστηρίου ήταν ο παππούς Παππούα που είχε αντιληφθεί τις δυσκολίες στις σχέσεις που είχαν τα μικρά Πιτσιμπουίνια. Σχεδίασε λοιπόν ένα ιδιαίτερο παιχνίδι θησαυρού και μια μηχανή παιχνιδιού.

«Το παιχνίδι έφερνε πάντα πιο κοντά τους Πιτσιμπουίνους κι έλυνε τις διαφορές τους. Σήμερα έφτιαξα και δοκίμασα την πιο επιτυχημένη εφεύρεσή της ζωής μου».

Η ιστορία της Γιαννάκη στηρίζεται σε μία πολύ καλή δομή. Αναπτύσσεται και κορυφώνεται. Έχει χιούμορ, αγωνία και ανατροπή.

Οι εικόνες της Τουλιάτου με τα χρώματα και τα σκίτσα, με τις μικρές λεπτομέρειες αναδεικνύει την ιστορία της συγγραφέως με τον καλύτερο τρόπο.

Αγαπημένος μου είναι ο Κιτρινομάτης που είναι πρωταθλητής μπουρμπουλήθρας.

Ένα βιβλίο που μιλάει για την φιλία και την σημασία του παιχνιδιού αλλά και για τον τρόπο που θα πρέπει να παρεμβαίνουν οι ενήλικες στις σχέσεις των παιδιών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.