Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς (Είμαι ο Ήφαιστος)

«Είμαι ο Ήφαιστος»

Συγγ.: Κώστας Πούλος

Εικ.: Σοφία Παπαδοπούλου

Εκδ.: Μεταίχμιο

 

«Για τον θεό Ήφαιστο» λένε στις ιέρειες.

Μου αρέσει αυτό. Είναι καλό να ξέρεις ότι κάποιοι πιστεύουν σε εσένα. Θεός χωρίς οπαδούς δεν είναι σωστό. Οι άνθρωποι λένε ότι δύο τρόποι υπάρχουν να γίνεις θεός. Ή να έχεις θεούς γονείς ή να προσπαθήσεις πολύ μόνος σου. Εγώ τα έζησα και τα δύο»

Ξεφυλλίζω τις σελίδες και ξεπηδάει μπροστά μου ολοζώντανος ο Ήφαιστος.

Σε πρώτο πρόσωπο μας αφηγείται την ιστορία του. Τα αναπάντητα ερωτήματα που

του δημιουργήθηκαν από την μη αποδοχή του από τους γονείς του. «Θεός ανάπηρος γίνεται; Για πότε βρέθηκα κάτω από τον Όλυμπο ούτε που το κατάλαβα. Κάποιος με άρπαξε και με πέταξε μακριά. Ποιος; Ο πατέρας μου; Ή μήπως η μάνα μου; Δεν ξέρω.

Ποτέ δεν έμαθα. Μπορεί μια μάνα να πετάξει το παιδί της; Και γιατί; Δε χωρούσε ένας ανάπηρος στον Όλυμπο; Ας με κρατούσαν κι ας μην ήμουν κανονικός θεός. Θα προσπαθούσα. Στην ανάγκη θα ζούσα σαν άνθρωπος στην κορυφή του Ολύμπου. Θα έκανα μια απλή, ήσυχη ζωή, μαζί με τους γονείς μου , όπως έχει δικαίωμα κάθε παιδί».

Τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του να αποδείξει ότι αξίζει. «Έπρεπε οι άλλοι θεοί να καταλάβουν ότι ακόμα κι ένας ανάπηρος μπορεί να γίνει θεός».

Καθώς προχωράει η αφήγηση, ο πρωταγωνιστής θεός θα μας μιλήσει για την σχέση του με τον αδελφό του τον Άρη, θα φανερώσει τα μυστικά της τέχνης του και την αξία της φωτιάς.

Ο Κώστας Πούλος γράφει με μεγάλη μαεστρία τις μυθικές ιστορίες του. Χρησιμοποιώντας περίτεχνα τον λόγο χτίζει την ιστορία του συνδυάζοντας πραγματικά αρχαιολογικά ευρήματα με παραμυθιακά στοιχεία.

Ο μικρός αναγνώστης μέσα από την αφήγηση γνωρίζει το ανθρώπινο πρόσωπο των θεών το οποίο αποκαλύπτεται μέσα από τις πράξεις τους. Ανακαλύπτει συνήθειες (ήθη και έθιμα) που σχετίζονται με τον εκάστοτε γεωγραφικό τόπο που αναφέρεται.

Οι εικόνες της Σοφίας Παπαδοπούλου εμπλουτίζουν το κείμενο. Χρησιμοποιώντας μια μεικτή τεχνική, ζωγραφικής και κολάζ, κάνει το βιβλίο ιδιαίτερα ελκυστικό.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες που καλούν τα παιδιά να βρουν τις απαντήσεις ανατρέχοντας στις σελίδες του βιβλίου.

Η μυθολογία είναι ιδιαίτερα αγαπητή στα παιδιά. Οι ήρωες και οι θεοί μέσα από τις περιπέτειες τους προσπαθούν να εξηγήσουν τα μυστήρια του κόσμου. Οι μύθοι δημιουργήθηκαν για αυτόν τον λόγο, από την ανάγκη του ανθρώπου να καταλάβει και να εξηγήσει τον κόσμο γύρω του.

Το παιδί έχει ανάγκη να «συναντάει» συμβολικούς χαρακτήρες οι οποίοι παρότι έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα και δυσκολίες στο τέλος καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους σεβόμενοι τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους.

Το βιβλίο αποτελεί μέρος της σειράς Μυθολογικά Παραμύθια των εκδόσεων Μεταίχμιο που επιχειρεί μια καινούρια «ανάγνωση» των αρχαίων μύθων . Που δεν είναι παλιές χιλιοειπωμένες ιστορίες, αλλά ξετυλίγονται όλες οι διαχρονικές ανθρώπινες περιπέτειες , οι φόβοι και οι χαρές που έχουν σημαδέψει και ακόμα σημαδεύουν την ψυχή του ανθρώπου».

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.