Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς (Είμαι η Ήρα)

«Είμαι η Ήρα»

Συγγ.: Κώστας Πούλος

Εικ.: Σοφία Παπαδοπούλου

Εκδ.: Μεταίχμιο

 

«Αν νομίζεις ότι θα περάσω όλη τη θεϊκή ζωή μου πλένοντας και μαγειρεύοντας, είσαι γελασμένος!». Είπε η Ήρα η γυναίκα του Δία και διεκδίκησε τη θέση της.

Ξεφυλλίζω τις σελίδες και ξεπηδάει μπροστά μου ολοζώντανη η Ήρα.

Σε πρώτο πρόσωπο μας αφηγείται την ιστορία της. Τον έρωτά της για τον Δία, ο οποίος της προκάλεσε πολλούς μπελάδες. Μας συστήνει τα αγαπημένα της φρούτα, το ρόδι, και πουλιά, τον κούκο και το παγώνι. Μας διηγείται τις περιπέτειες και τις διαφορές που είχε με τις υπόλοιπες θεές του Ολύμπου. Μας «αναγκάζει» να ψάξουμε στο χάρτη να βρούμε τους ναούς που είχαν χτιστεί για χάρη της. Να αναρωτηθούμε για την συντήρηση των αγαλμάτων και των μνημείων, «Το Ηραίο της Σάμου ήταν ξακουστό σε όλη την οικουμένη. Το βλέπω τώρα κι αυτό γκρεμισμένο και με πιάνει μια λύπη. Από ολόκληρο τον ναό μια κολόνα έμεινε όρθια…Τουρίστες έρχονται, βγάζουν φωτογραφίες τα δυο κορίτσια και ρωτούν που είναι η Ήρα, η γυναίκα του Δία, του βασιλιά των θεών και των ανθρώπων».

Ο Κώστας Πούλος γράφει με μεγάλη μαεστρία τις μυθικές ιστορίες του. Χρησιμοποιώντας περίτεχνα τον λόγο χτίζει την ιστορία του συνδυάζοντας πραγματικά αρχαιολογικά ευρήματα με παραμυθιακά στοιχεία.

Ο μικρός αναγνώστης μέσα από την αφήγηση γνωρίζει το ανθρώπινο πρόσωπο των θεών το οποίο αποκαλύπτεται μέσα από τις πράξεις τους. Ανακαλύπτει συνήθειες (ήθη και έθιμα) που σχετίζονται με τον εκάστοτε γεωγραφικό τόπο που αναφέρεται.

Οι εικόνες της Σοφίας Παπαδοπούλου εμπλουτίζουν το κείμενο. Χρησιμοποιώντας μια μεικτή τεχνική, ζωγραφικής και κολάζ, κάνει το βιβλίο ιδιαίτερα ελκυστικό.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες που καλούν τα παιδιά να βρουν τις απαντήσεις ανατρέχοντας στις σελίδες του βιβλίου.

Η μυθολογία είναι ιδιαίτερα αγαπητή στα παιδιά. Οι ήρωες και οι θεοί μέσα από τις περιπέτειες τους προσπαθούν να εξηγήσουν τα μυστήρια του κόσμου. Οι μύθοι δημιουργήθηκαν για αυτόν τον λόγο, από την ανάγκη του ανθρώπου να καταλάβει και να εξηγήσει τον κόσμο γύρω του.

Το παιδί έχει ανάγκη να «συναντήσει» συμβολικούς χαρακτήρες οι οποίοι παρότι έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα και δυσκολίες, έχουν επιθυμίες, δεξιότητες και που στο τέλος καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.

Το βιβλίο αποτελεί μέρος της σειράς Μυθολογικά Παραμύθια των εκδόσεων Μεταίχμιο που επιχειρεί μια καινούρια «ανάγνωση» των αρχαίων μύθων .Που δεν είναι παλιές χιλιοειπωμένες ιστορίες, αλλά ξετυλίγονται όλες οι διαχρονικές ανθρώπινες περιπέτειες , οι φόβοι και οι χαρές που έχουν σημαδέψει και ακόμα σημαδεύουν την ψυχή του ανθρώπου.

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.