Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς… (Γλαύκος ο μικρός Μινωίτης)

Γλαύκος ο μικρός Μινωίτης

Συγγ.: Κατερίνα Σέρβη

Εικ.: Αλεξία Λουγιάκη

Εκδ.: Πατάκη

 

Με το βιβλίο αυτό οι μικροί αναγνώστες κάνουν ένα ταξίδι στη Μινωική Κρήτη.

Παρέα με τον Γλαύκο, το γιο του βασιλιά Μίνωα θα ανακαλύψουν όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τον μινωικό πολιτισμό.

Η ξενάγηση αρχίζει από το παλάτι της Κνωσού. Η συγγραφέας μέσα από μία απλή περιγραφή αλλά επιλέγοντας το σωστό λεξιλόγιο βοηθάει τους μικρούς αναγνώστες να φανταστούν το ανάκτορο της Κνωσού. «Είναι ένα ανάκτορο, με σκάλες και πολλά δωμάτια και πολύ μεγάλες αποθήκες για να φυλάμε το σιτάρι, το κρασί, το μέλι και το λάδι. Τα μεσημέρια, που βαριόμαστε , ανεβοκατεβαίνουμε τους ορόφους με τα αδέλφια μου χωρίς σταματημό, έτσι για παιχνίδι».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο Μινώταυρο. Ο μικρός Γλαύκος σχολιάζει «Μάλλον είναι παραμύθι που το έβγαλαν από το μυαλό τους οι μεγάλοι για να μας φοβίζουν».

Στη συγκεκριμένη σελίδα πολύ εύστοχα η εικονογράφος Αλεξία Λιουγάκη παίζει με τις σκιές. Το κεφάλι του Μινώταυρου προβάλει στον τοίχο θυμίζοντας τα παιχνίδια με την σκιά που παίζουν τα παιδιά.

Συνεχίζοντας την ανάγνωση του βιβλίου, μαθαίνουμε με καθόλου διδακτικό τρόπο για τα Ταυροκαθάψια, για τον πρίγκηπα με τα κρίνα και τις τοιχογραφίες. Επισκεπτόμαστε τα ανάκτορα στη Φαιστό, στα Μάλια και στη Ζάκρο. Συναντάμε πρόσωπα συνδεδεμένα με την ιστορία της Μινωικής Κρήτης όπως η Αριάδνη, ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς που μέσα από τις ιστορίες τους φωτίζουν λεπτομέρειες του μινωικού πολιτισμού.

Μέσα από το ταξίδι του μικρού ήρωα αναδεικνύονται και τα γεωγραφικά, μορφολογικά χαρακτηριστικά του νησιού. «Μου άρεσε η βόλτα στο νησί μας, είναι πολύ ωραίο, με δάση και ψηλά βουνά, ανάκτορα, επαύλεις και χωριά, σπήλαια ιερά, φαράγγια και γαλάζιες θάλασσες».

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένας χάρτης με υπόμνημα που είναι αρκετά χρήσιμος για τον μικρό αναγνώστη γιατί τον βοηθάει να προσανατολιστεί στο χώρο, ενώ το εικονόλεξο που ακολουθεί τον βοηθάει να συγκροτήσει καλύτερα τις έννοιες που υπάρχουν στο κείμενο.

Η εικονογράφηση είναι φιλική και δεν κουράζει με πληροφορίες το παιδί.

Ένα βιβλίο που θα το χρησιμοποιούσα σαν ταξιδιωτικό οδηγό για μικρούς αναγνώστες που τώρα ξεκινούν το ταξίδι τους στην ιστορία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.