Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς (Αστέρης, Κυνηγώντας τον άτακτο βιβλιοφάγο)

«Αστέρης

Κυνηγώντας τον άτακτο βιβλιοφάγο»

Συγ.:Emma Yarlett

Εικ.: Emma Yarlett

Μτφρ.: Ράνια Τζιαμπίρη

Εκδ.: Τζιαμπίρης Πυραμίδα

 

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι από εκείνα τα βιβλία που οι μικροί αναγνώστες δε χορταίνουν να διαβάζουν και να ανακαλύπτουν.

Ανήκει σε μια σειρά βιβλίων που έχουν ήρωα έναν μικρό βιβλοφάγο τον Αστέρη. Ο ήρωας τρυπώνει στις σελίδες του βιβλίου και όπως κάνουν όλοι οι βιβλιοφάγοι «καταβροχθίζει» τις σελίδες του. Είναι από εκείνα τα τερατάκια που όλοι συμπαθούν αν και όλους ενοχλούν.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο της σειράς, ο Αστέρης τρυπώνει στις σελίδες ενός βιβλίου γνώσεων με τίτλο «Ένα συναρπαστικό βιβλίο για τη Γη και το Διάστημα». Ένα βιβλίο λοιπόν μέσα στο βιβλίο. Εξαιρετικό εύρημα. Αρχίζει να δίνει πληροφορίες στο παιδί που το διαβάζει για έννοιες και φαινόμενα του κόσμου που μας περιβάλλει.

Το παιδί ανακαλύπτει τα χαρακτηριστικά του ήλιου και του φεγγαριού αλλά και του σκύλου και της γάτας. Τη διαφορά των εικόνων και των λέξεων και της σημασία των χρωμάτων.

Αξιοποιώντας δύο αντιθετικούς ήρωες η συγγραφέας δημιουργεί μία ιστορία ιδιαίτερα ελκυστική και με χιούμορ.

Στα παιδιά αρέσουν οι ήρωες που ανατρέπουν την καθημερινή ρουτίνα και δοκιμάζουν τα όρια. Ο Αστέρης είναι ένας τέτοιος ήρωας. Εισβάλλει στην ζωή του μικρού του φίλου και τον παρασύρει σε ένα παιχνίδι ανακάλυψης. Τα παιδιά ιδιαίτερα προσχολικής ηλικίας αγαπούν τις ερωτήσεις και αγαπούν ακόμα περισσότερο τον πειραματισμό και την ανακάλυψη.

Αρχικά χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις συλλέγουν πληροφορίες για τον κόσμο γύρω τους. Με την βοήθεια των γονιών, μέσω της ανάγνωσης αλλά και άλλων βιωματικών διαδικασιών προσπαθούν να συνθέσουν και να κατανοήσουν το περιβάλλον που υπάρχει γύρω τους και που τα ίδια αποτελούν μέρος του.

Η συγγραφέας του βιβλίου είναι και η εικονογράφος. Το στήσιμο των σελίδων, οι τρύπες που υποδηλώνουν την ύπαρξη του βιβλιοφάγου, τα χρώματα και τα σχέδια δημιουργούν ένα πολύ ξεχωριστό αποτέλεσμα. Δημιουργείται ένα βιβλίο παιχνίδι που κάνει την αφήγηση ουσιαστική αλλά και παιγνιώδη. Το παιδί ανακαλύπτει τις πληροφορίες παίζοντας, ακολουθώντας, «κυνηγώντας τον άτακτο βιβλιοφάγο».

Αν κάτι μου άρεσε στο βιβλίο αυτό είναι ότι το παιδί θα ανατρέξει στις σελίδες του αρκετές φορές. Είναι ένα βιβλίο γνώσεων για μικρούς αναγνώστες προσχολικής ηλικίας που θα διαβαστεί περισσότερο από μία φορά αλλά θα τους συντροφέψει όμως και σε μια στιγμή χαλάρωσης.

Ένα βιβλίο που αξίζει μία θέση στο ράφι της πρώτης βιβλιοθήκης.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.