Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς (Άλκη Ζέη, Νικόλας Χατζησταμούλος)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Σ’ ΕΝΑ ΤΟΠΟ ΜΑΓΙΚΟ!

 

Τίτλος: Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς

Συγγραφέας: Άλκη Ζέη

Εικόνες: Νικόλας Χατζησταμούλος

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Διακρίσεις: Χρυσή Λίστα 2021 ELNIPLEX

 

Το τελευταίο βιβλίο της πολυβραβευμένης και πολυμεταφρασμένης Άλκης Ζέη κυκλοφόρησε στις 12 Νοεμβρίου. «Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς» μοιάζει να γράφτηκε για να αποχαιρετήσει τους αναγνώστες της και ταυτόχρονα να τους συμφιλιώσει με την απώλεια. Μόνο που αυτή η ιστορία δε διαχειρίζεται την απώλεια όσων μένουν πίσω, αλλά την απώλεια που θα βιώσει το πρόσωπο που ετοιμάζεται να «φύγει». Την απώλεια για όσα δε θα δει, για όσα έζησε και πέρασαν και για όσα δεν θα έρθουν. Η ζωή  συνεχίζεται και μετά από αυτόν. Άλλωστε, έτσι δεν γίνεται πάντα;

Η Άλκη Ζέη γράφει ένα λογοτεχνικό έργο μελαγχολικό με έναν τρόπο μοναδικό και ταυτόχρονα πολυδιάστατο. Μιλά για την απώλεια και την ίδια στιγμή μας δείχνει τη σημαίνει φροντίδα.

«Οι Βρυξέλλες είναι μια όμορφη πόλη. Εκεί χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης. Εκεί χτυπάει και η καρδιά της γιαγιάς. Τρεις μήνες κάθε χειμώνα. Εδώ και τριάντα χρόνια. Στις Βρυξέλλες ζουν η κόρη της και τα εγγονάκια της. Δηλαδή, ποια εγγονάκια; Είναι μεγάλα παιδιά πια. Τελείωσαν τα πανεπιστήμιά τους και τραβάνε τον δρόμο τους.

Το σπίτι βρίσκεται σε έναν δρόμο με ψηλά δέντρα και παλιά σπίτια. Θα ναι και εκατό χρόνια που χτίστηκαν. Τα σπίτια μπορεί να είναι παλιά, όχι όμως παλαιωμένα. Τα φροντίζουν πολύ».

Και μέσα σε κάθε σπίτι πόσες αναμνήσεις! Πόσα αντικείμενα συνδεδεμένα με στιγμές! Πόση συγκίνηση, αλλά και νοσταλγία για όσα πέρασαν. Ακόμα και το πιο μικρό πράγμα, αν το φροντίσεις και το φυλάξεις προσεκτικά, έχει τη δύναμη να ξυπνήσει  όλα εκείνα τα όμορφα που κάποτε πλημμύρισαν την ψυχή μας με έντονα συναισθήματα. Τελικά, υπάρχει θάνατος; Χάνονται όλα όταν περάσουν ή μήπως συνεχίζουν να υπάρχουν ολοζώντανα μέσα στις αναμνήσεις μας;

Τα χρωματιστά μολύβια του Νικόλα Χατζησταμούλου τονίζουν την τρυφερότητα του κειμένου και αποκαλύπτουν όλα όσα κρύβονται μέσα στις λέξεις. Με ισχυρούς συμβολισμούς και ένα μπαλόνι γεμάτο από το πνεύμα αυτού του βιβλίου, που θα σας συγκλονίσει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.