Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Σ’ ένα τόπο μαγικό! (Φον ο φοβερός)

Συγγραφέας: Γιώτα Αλεξάνδρου

Τίτλος βιβλίου: Φον ο Φοβερός

Εικονογράφηση Αιμιλία Κονταίου

Εκδοτικός οίκος: Ελληνοεκδοτική

 

Ο Φον είναι ένα πλάσμα που παίρνει μορφή μέσα από τον τρόπο που το συναίσθημα του φόβου, τον καθρεφτίζει στα μάτια μας. Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι που του αρέσει όλες τις φορές, γιατί μέχρι να συνηθίζει μία εμφάνιση, τσουπ… έρχεται ένας άλλος και τον αλλάζει! Κι έτσι τη μια στιγμή έχει κεφάλι δράκου, έξι χέρια και τρία πόδια, ενώ την επομένη, κιόλας, ξεφυτρώνει επάνω του ένα ακόμα χέρι, ένα πλοκάμι, ένα πόδι, μια ουρά κι ένα, επιπλέον, στόμα με κοφτερά δόντια. Η φαντασία των ανθρώπων, ώρες ώρες είναι εκνευριστική. Άλλες πάλι τον… τρομάζει. Αλήθεια! Μια μέρα ο Γιάννης τον έκανε τόσο φοβιστικό μέσα στο μυαλό του που ο Φον δεν άντεξε ούτε να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Μα ούτε κι ο καθρέφτης τον άντεξε. Ράγισε!

Όμως, όσο και να δυσφορεί κάποιες φορές, δεν μπορεί παρά να είναι περήφανος για τον εαυτό του.

«Φτου σου, αγόρι μου!» του λέει καθημερινά η μάνα του και καμαρώνει τον κανακάρη της. Υπάρχουν στιγμές που μπροστά του λυγίζουν κι οι πιο γενναίοι. Και, πώς να μη συμβαίνει αυτό, αφού ο Φον είναι αρχαιότερος κι από τους αρχαίους. Γεννήθηκε μαζί με τη ζωή κι έχει τόσο πρόσωπα, όσα κι αυτοί που τον βλέπουν. Σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας δε βρέθηκε ούτε ένας που να μην παρέλυσε στη σκέψη του.

Ο Φον είναι δυνατός, πανίσχυρος. Μόνο που τη δύναμή του τη χρωστάει σε ένα μυστικό, που για κανέναν λόγο δεν πρέπει να αποκαλυφθεί. Διαφορετικά, ο ατρόμητος Φον που γελάει κάθε φορά που ένα παιδί δεν κοιμάται γιατί φοβάται το σκοτάδι, που τρίβει τα χέρια του ενθουσιασμένος όταν κάποιος εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια γιατί φοβάται την αποτυχία, θα αρχίσει να τρεμουλιάζει σαν ζελέ, θα χάσει το χρώμα του το σκοτεινό και θα γίνει λεπτός σαν το βελόνι πριν κάνει παφ και γίνει καπνός.

Η Γιώτα Αλεξάνδρου σε αυτό το εμπνευσμένο και χρήσιμο, για μικρούς και μεγάλους, βιβλίο μάς αποκαλύπτει τον χειρότερο φόβο του ίδιου του φόβου. Μας ψιθυρίζει ένα μυστικό ικανό να μεταμορφώσει τον τρομερό Φον σε μια τελίτσα τόση δα, που μπορεί να σβηστεί κι από την πιο μικρή γομίτσα.

Η Αιμιλία Κονταίου συνδυάζοντας την κλασική εικονογράφηση με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες μας δίνει ένα αποτέλεσμα έντονο, δροσερό και χορταστικό που παίζει με το ανάλαφρο και πρωτότυπο ύφος της γραφής. Μεγάλες φιγούρες, ζωηρά χρώματα, σημασία στη λεπτομέρεια και χιούμορ. Πολλή χιούμορ. Σαν αυτό που διαθέτει και ο Φον, ο έξυπνος χαρακτήρας που δημιούργησε η Γιώτα Αλεξάνδρου. Προσωπικά, πιστεύω πως ο Φον είναι ένα βιβλίο παντός καιρού. Θα το έπαιρνα ευχαρίστως για δώρο σε ένα παιδί που φεύγει για διακοπές, ενώ θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε κάποιον εκπαιδευτικό που έχει όρεξη να δουλέψει στην τάξη το θέμα του φόβου με έναν πραγματικά διασκεδαστικό τρόπο.

Και, ναι, θα το πω… εμένα μου έκανε πολύ καλό που το διάβασα! Σκέφτομαι την επόμενη φορά που μου έρθει να… φοβηθώ, να φέρω στο νου μου τον Φον και να γελάσω.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.