Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Σ’ ένα τόπο μαγικό! (Μαμούν)

Τίτλος: Μαμούν

Συγγραφείς: Ματθαίος Αμανατιάδης, Αλίκη Γιαννάκη
Εικονογραφηση, lettering: Στέλλα Δημητρακοπούλου

Επιμέλεια έκδοσης: Μαριάννα Ψύχαλου

Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη

 

Ο Ξου είναι ένα Μαμούν. Όχι, δεν μας ξέφυγε το «ι» στο τέλος της λέξης, σωστά γράφτηκε. Είναι Μαμούν, αφού προέκυψε από τη διασταύρωση ενός μαμουνιού με ένα μαμούθ. Αναρωτιέστε πώς μοιάζει; Να, διαβάστε και ονειρευτείτε τον:

«Καύκαλο είχε τριχωτό, με πινελιές ωραίες, αντί για χαυλιόδοντες δύο φουντωτές κεραίες! Και αν ήταν λίγο ατσούμπαλο κι αν του λείπε η χάρη, η γλύκα της καρδούλας του ήτανε φως φανάρι...»

Μπορεί να είναι κάπως ατσούμπαλος στην εξωτερική του εμφάνιση ο Ξου, όμως έχει αμέτρητες εσωτερικές χάρες. Και, πρώτα απ’ όλα είναι γενναίος. Και καλόκαρδος. Και δυνατός. Όμως... για σταθείτε. Αξίζει να πάρετε μόνοι σας μια ακόμα μικρή, μικρούτσικη μπουκίτσα από ένα στιγμιότυπο της ζωής του Ξου για να τον σχηματίσετε καλύτερα στο μυαλό σας:

«Η θύελλα δυνάμωσε, σφύριζε μανιασμένα, τη φούρια της δεν θ’ άντεχε μαμούνι άλλο κανένα.

Όμως, ο Ξου ήταν στιβαρός, το σώμα του ατσάλι. Ευθύς -χάρη στο βάρος του- στο πάρκο έφτασε πάλι».

Αλήθεια, τι κάνει ο Ξου στο πάρκο; Ε, δεν θα σας τα αποκαλύψουμε και όλα! Καλύτερα να διαβάσετε το βιβλίο. Θα το απολαύσετε, άλλωστε. Ο έξυπνος τρόπος που οι συγγραφείς μας αφηγούνται την περιπέτειά του, τα έξυπνα στιχάκια και οι πρωτότυπες ομοιοκαταληξίες θα σας κάνουν να μην θέλετε να το αφήσετε από τα χέρια σας. Κι όταν τελειώσει, θα θέλετε να διαβάσετε κι άλλο γι’ αυτόν. Γιατί ο Ξου θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει τον ήρωα μιας ολόκληρης σειράς βιβλίων. Είναι συμπαθητικός, γλυκούλης και το κυριότερο; Ξέρει να αρπάζει τις ευκαιρίες για αλλαγή και μια καλύτερη ζωή. Αυτό, δηλαδή, που είναι ζητούμενο για τον καθένα από εμάς.

Θάρρος, φιλία, αγάπη, καλοσύνη, αλλά και απόρριψη, θλίψη και συγχώρεση εναλλάσσονται δυνατά μέσα στο βιβλίο δημιουργώντας ένα δυνατό κείμενο πολλαπλών αναγνώσεων και μια τρυφερή, αισιόδοξη όσο και αστεία ιστορία που θα λατρέψετε.

Η εικονογράφηση εξίσου δυνατή με το κείμενο. Λιτή, καλαίσθητη και ολόφρεσκη. Το lettering σε συνδυασμό με τις αφαιρετικές ζωγραφιές της υπέροχα δεμένο και σε αυτό βοηθάει και το πολύ λευκό που χρησιμοποιεί για να τους δώσει τον αέρα που χρειάζονται για να κινηθούν ελεύθερα μέσα στις σελίδες. Από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα, φέτος!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.