Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Σ’ ένα τόπο μαγικό! (Κάποτε, ένα Σύννεφo)

Τίτλος: Κάποτε, ένα Σύννεφο

Συγγραφέας: Μαριβίτα Γραμματικάκη

Εικονογράφος: Αιμιλία Κονταίου

Εκδοτικός οίκος: Καλέντης

 

Το να ξεκινήσει κάποιος την παρουσίαση ενός βιβλίου γράφοντας πως η συγγραφέας του είναι καλή του φίλη, δε νομίζω πως βοηθάει τον αναγνώστη να σχηματίσει άποψη για το βιβλίο. Ίσα ίσα που μπορεί να τον κάνει να υποθέσει πως τα καλά που γράφονται είναι αποτέλεσμα αυτής της φιλικής σχέσης. Κι όμως, το να μιλήσω για το ποιά είναι η Μαριβίτα Γραμματικάκη έχει και ενδιαφέρον και αξία.

Η Μαριβίτα Γραμματικάκη, για όσους πιθανόν να μη γνωρίζουν το έργο της, είναι μουσικός στην Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής, έχει γράψει κείμενα εκπομπών για την Ελληνική Τηλεόραση αλλά και βιβλία για παιδιά. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, ενώ έργα της έχουν γίνει θεατρικές παραστάσεις κι έχουν ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας βιωματικό εργαστήρι παραμυθιού με τίτλο «Κόκκινη Κλωστή τραγουδάει ένα βιολί».

Το καλό είναι πως όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με έναν εσωτερικό κόσμο διάφανο, κρυστάλλινο σαν τις σταγόνες της βροχής που φέρνουν τα σύννεφα για να δροσίσουν τη γη, ή σαν τα δάκρυα που μας λυτρώνουν.

Η πορεία της σαν άνθρωπος και σαν καλλιτέχνη, που αναζητά πρωτίστως την αλήθεια καθοδηγούμενος από αγάπη και μόνο, την οδηγεί να δημιουργήσει ακόμα ένα βιβλίο μέσα από το οποίο μοιράζεται μαζί μας τις μελωδίες της ψυχής της. Και, ποιος μπορεί να τις ακούσει καλύτερα από ένα παιδί; Το παιδί που υπήρξαμε κάποτε, το παιδί που φυλάξαμε μέσα μας, το παιδί που θα γίνει ο αυριανός ενήλικας και θα κρατήσει ζωντανή την ομορφιά της αθωότητάς του. Αυτό το παιδί, που ανεξάρτητα από την ηλικία του έχει τη δύναμη να ακούει τους ήχους των παραμυθιών. Ακόμα κι αν οι ήχοι τους είναι τόσο ανεπαίσθητοι όσο και ο ψίθυρος μιας βρόχινης και μιας δάκρινης σταγόνας τη στιγμή που αποφασίζουν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για να ανακαλύψουν την άκρη της γης και του ουρανού.

Η μικρή σταγόνα εμπιστεύεται τη μεγάλη για να την οδηγήσει. Η μεγάλη σταγόνα δείχνει στη μικρή τον δρόμο κι η μικρή την ακολουθεί μέχρι τη στιγμή που αποκτά τα δικά της «θέλω». Θέλω που όμως είναι φυσικό θα προκαλέσουν συγκρούσεις.

Κι ενώ φαινομενικά το ταξίδι της μικρής και της μεγάλης σταγόνας είναι ένα ταξίδι προς τον έξω κόσμο, στην πραγματικότητα οι δυο τους οδηγούν τους αναγνώστες σε ένα ταξίδι στο κέντρο της ύπαρξής τους. Πρόκειται για ένα βιβλίο πολλαπλών αναγνώσεων. Ένα μικρό παιδί, θα απολαύσει μια συναρπαστική περιπέτεια, ενώ ένας ενήλικας πιθανόν και να βρεθεί αντιμέτωπος με καταστάσεις οικείες που θα τον κάνουν να συναισθανθεί και να κατανοήσει. Με καταστάσεις που θα τον οδηγήσουν στη δική του αλήθεια.

Η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου γεμάτη ονειρικές λεπτές πινελιές. Επιλέγει ακουαρέλες και πετυχαίνει αυτή τη διαφάνεια που χρειάζεται για να επαναφηγηθεί με τον δικό της τρόπο την ιστορία. Το γαλάζιο κυριαρχεί στις περισσότερες σελίδες φλερτάροντας με το λευκό που δίνει χώρο στο κείμενο να ξεδιπλώσει τη δύναμη των λέξεών του και τη μαγεία των ανθρώπινων σχέσεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.