Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Σ’ ένα τόπο μαγικό! (Η σούπα της σοφίας)

Τίτλος: Η σούπα της σοφίας

Συγγραφέας: Φαίδων Κυριακού
Εικόνες: Σοφία Παπαδοπούλου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο


Κάποτε, σ’ ένα βασίλειο του Βορρά
ζούσε ένας μάγος μάγειρας
μ’ έναν βοηθό θεόρατο.
Οι δυο τους δε συμπαθιόντουσαν πολύ,
χολή έβγαινε απ’ το στόμα τους σαν μέναν μοναχοί.
Μα σ’ όλο το βασίλειο κανένας δε μαγείρευε
πιο γευστικά απ’ τον μάγο κι ούτε κανείς
βοηθούσε πιο βοηθητικά απ’ τον βοηθό του,
γι’ αυτό και δούλευαν μαζί στο μαγειρειό του.

Μια αρχή που σε βάζει χωρίς περιστροφές στην ουσία αυτής της ιστορίας που έχει ειπωθεί με τρόπο διασκεδαστικό, κι ας μεταφέρει μεγάλα μηνύματα.

Ο Φαίδων Κυριακού αφηγείται την ιστορία του μάγου μάγειρα και του βοηθού του μέσα από τα μονοπάτια μιας ποίησης που πόρρω απέχει από τα βαρετά τετράστιχα με τη ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς τύπους, που όμως είναι αναγκασμένοι να συνεργάζονται. Και το χειρότερο είναι πως ο ένας δεν αντέχει ούτε δευτερόλεπτο τον άλλον, αν και ξέρει πως χωρίς αυτόν δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Σκέφτομαι πως σε δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης αναγνωρίζω στο κείμενο χαρακτήρες που συναντάμε όλοι στην καθημερινότητά μας, αν δεν έχουμε υπάρξει κι εμείς σε κάποιο βαθμό τέτοιοι. Μπορεί να είναι ο γείτονας που δε συμπαθεί τους «ξένους», ο γονιός που φοβάται ότι τα παιδιά των μεταναστών θα «μολύνουν» τα δικά του, αλλά και ο καθένας που τρέφει μια απέχθεια σε καθετί διαφορετικό, το οποίο μπορεί να μην του είναι τόσο ενοχλητικό, αλλά ωστόσο προσπαθεί να το ξορκίσει.

Ευτυχώς όμως, υπάρχει συνταγή για όσους αρρωσταίνουν από το φόβο της διαφορετικότητας. Είναι ένα πιάτο που ονομάζεται Σούπα της Σοφίας, κι όποιος το γεύεται διαπιστώνει πως ο καθένας είναι του άλλου ο σωσίας. Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο πιάτο περιέχει ένα σπάνιο αλλά μοναδικό συστατικό: την κατανόηση.

Κι έτσι όταν πελάτες μπαίνουν στο μαγειρείο
με ένα χαμόγελο ζεστό ή μ’ ένα κρύο.
Κι άλλοι έχουν ψείρες και γυαλιά,
άλλοι στη μύτη μια ελιά.
Κι αν μεταξύ τους προσβληθούν,
ο ένας τον άλλον αντιπαθούν.
Ο μάγος και ο γίγαντας πλέον γελάνε…

Η εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου είναι πραγματικά ιδιαίτερη. Με ένα μείγμα διαφορετικών τεχνικών, ακολουθεί το πνεύμα του βιβλίου μπερδεύοντας ζωγραφική στο χέρι με τις δυνατότητες που προσφέρει η χρήση του υπολογιστή. Το συγκεκριμένο εκρηκτικό μείγμα των τόσο ετερόκλητων φαινομενικά ηρώων δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη συντροφιά από μια εξίσου δυναμική εικονογράφηση.

1 Σχόλιο

Σχολίασε
  1. πριν από 6 χρόνια Καίτη Παπάζογλου Μπούρη

    Φαίδων, ανήκω στη γενιά του πατέρα σου.Απο τα λίγα που διάβασα σε αυτό το site, κατάλαβα πολλά. Δίνει πολύ ωραία διδάγματα, με έξυπνες και απλές διηγήσεις. Συγχαρητήρια !!!!! Εύχομαι να έχει μεγάλη απείχηση απο το κοινό, γιατί το αξίζει. Μας κάνετε περήφανους και σας ευχαριστούμε. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.