Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Σ’ ένα τόπο μαγικό! (Ένας αρκούδος μια φορά)

Τίτλος: Ένας αρκούδος μια φορά

Συγγραφέας: Ελένη Γερουλάνου

Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή

Εκδόσεις: Πατάκη

 

Είχα τη χαρά να γνωρίσω τη Μαρία Αργυριάδη το 1998. Ήταν άνοιξη όταν ανέλαβα την καλλιτεχνική επιμέλεια για τη φιλόδοξη έκδοση του Κυριάκου Ντελόπουλου «2000 ελληνικά Χριστούγεννα», που θα κυκλοφορούσε από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Μας υποδέχθηκε με ένα πλατυ χαμόγελο και δέχθηκε να μας βοηθήσει με προθυμία κι απλοχεριά. Άνοιξε, για χάρη μας, ένα δωμάτιο γεμάτο κούτες με χριστουγεννιάτικα παιχνίδια και στολίδια από άλλες εποχές. Ξαφνικά, μπροστά στα μάτια μου, ο χώρος μεταμορφώθηκε. Ο χρόνος έχασε τη σημασία του, οι εποχές διαδέχονταν η μία την άλλη μέχρι που έφτασε ο χειμώνας. Έξω η φύση άνθιζε κι εκεί μέσα ήταν Χριστούγεννα. Έπιανε στα χέρια της ένα ένα τα στολίδια και τα παιχνίδια της συλλογής της και μας μιλούσε γι’ αυτά. Το καθένα το συνόδευε μια ιστορία. Μια ιστορία που σχετιζόταν με το «πού» και το «πότε» έζησε κι αγαπήθηκε. «Έβλεπα» παιδικά χεράκια να το κρατάνε τρυφερά, γεμάτα λαχτάρα μέχρι που κάποια στιγμή έπαψε να έχει σημασία για τη ζωή τους· ίσως γιατί μεγάλωσαν ή, απλά, ξέχασαν. Για καθένα μάς αφηγήθηκε τη διαδρομή του μέχρι εκείνη την ώρα.

Έτσι όταν έφτασε στα χέρια μου το νέο βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου «Ένας αρκούδος μια φορά», σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, το μυαλό μου γύρισε χρόνια πίσω, σε εκείνη την πρώτη γνωριμία μαζί της, που την ένιωσα να βαθαίνει και να γίνεται ουσιαστικότερη μέσα από τις σελίδες τούτου του βιβλίου και την περιπλάνηση ενός λούτρινου αρκούδου, που βρήκε το παντοτινό του σπίτι στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, στον παραμυθένιο πύργο του Παλαιού Φαλήρου. Εκεί όπου η Μαρία Αργυριάδη κληροδότησε τη συλλογή της. Πριν φύγει από τη ζωή, πρόλαβε να δει μέρος της συλλογής να εκτίθεται στο κοινό, απόλαυσε τα παιδικά χαμόγελα και κράτησε στα χέρια της το μαγικό βιβλίο του λούτρινου αρκούδου της, που μια νύχτα ξεκίνησε από ένα έρημο δρομάκι το ταξίδι της αναζήτησης του παντοτινού του σπιτιού. Ενός αρκούδου που στη διαδρομή συνάντησε πολλά από τα παιχνίδια που βρίσκονται στο μουσείο, μέχρι να φτάσει στον παραμυθένιο πύργο που ενέπνευσε τη συγγραφέα και δημιούργησε αυτή τη μοναδική ιστορία.

Λόγος λιτός, νοσταλγικός αλλά περιεκτικός και μια εικονογράφηση που μπορεί να την παρομοιάσει κανείς με σκηνογραφία ενός χάρτινου θεάτρου όπως αυτό που μπορεί να δει κανείς στο μουσείο. Κι όσο προχωράς την ανάγνωση του βιβλίου, τόσο ανακαλύπτεις κομμάτια του εαυτού σου, είτε μέσα από τον λόγο, είτε μέσα από τις εικόνες που ζωντανεύουν -με ένα σωρό τεχνικές- όλα εκείνα τα παιχνίδια που ξέφτισαν, έσπασαν, πετάχτηκαν, άλλαξαν χέρια, λατρεύτηκαν. Μια ιστορία για την ψυχή που κρύβουν μέσα τους όλα όσα αγαπάμε, ακόμα κι αυτά που αποχωριστήκαμε.

Μια λυρική ιστορία από την Ελένη Γερουλάνου που η προσφορά της στο παιδικό βιβλίο είναι ανεκτίμητη και μπορεί να συγκριθεί μόνο με μια τεράστια αγκαλιά, σαν αυτή που όλοι δώσαμε στον αγαπημένο μας αρκούδο μια φορά...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.