Σχολικά βιβλιομονοπάτια (Η Ανεμώ και το Σπασικλάκι - Το ασχημόπαπο και ο γεροπαράξενος)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 

Η Ανεμώ και το Σπασικλάκι

Συγγραφέας: Μαριλίτα Χατζημποντόζη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Παρουσίαση

Η Ανεμώ από πάντα ονειρευόταν να μάθει σέρφινγκ αλλά όλοι της έλεγαν ότι αυτά τα όνειρα είναι για αγόρια! Κανονικά θα έπρεπε να της αρέσει το μπαλέτο και το σκάκι. Και αυτό γιατί; Γιατί πολύ απλά αυτό είχαν ορίσει οι γονείς της. Όσο κι αν προσπαθούσε να μάθει σκάκι από τον πρωταθλητή σκακιού, αδελφό της πάντα κατέληγε να πλήττει και να υποφέρει! Το μυαλό της ταξίδευε σε παραλίες όπου πάνω σε μια σανίδα διέσχιζε το νερό. Ζούσε απλά στη σκιά του υπερταλαντούχου αδερφού της, που είχε πάρει το πρώτο βραβείο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα σκακιού και όχι μόνο αυτό, ήταν απλά τέλειος σε όλα και ο καλύτερος μαθητής! Ήταν τόσο ανυπόφορο να ακούει από τους άλλους για το πόσο τέλειος ήταν ο αδελφός της και να απορρίπτεται το δικό της όνειρο. Είχε σκαρφιστεί πολλά μέσα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη επιθυμία της, ώσπου σκέφτηκε να φτιάξει το κουτί των επιθυμιών γιατί ό,τι γράφεται εκεί πρέπει πολύ απλά να γίνει πραγματικότητα …ή τουλάχιστον ζούσε με αυτήν την ελπίδα! Μόλις η Ανεμώ άνοιξε το κουτί και διάβασε την ευχή του homo vlamenius aderfous, όπως συνήθιζε αλλιώς να αποκαλεί τον αδερφό της, συνειδητοποίησε πως εκείνος είχε ευχηθεί η αδερφή του να κάνει σέρφινγκ που τόσο αγαπά αλλά ευχήθηκε και κάτι άλλο που έβαλε την Ανεμώ σε πολλές σκέψεις. Είχε ευχηθεί να σταματήσουν να τον αποκαλούν όλοι Σπασικλάκι. Τότε, συνειδητοποίησε πόσο τον αγαπά και πόσο θέλει να τον βοηθήσει στο δικό του τεράστιο πρόβλημα! Θα πάνε όλα καλά στο τέλος για τους δυο μικρούς ήρωες; Τι ρόλο μπορεί να παίξει ένα ουράνιο τόξο στη σάκα; Άραγε τα όνειρα και των δυο θα μπορέσουν ποτέ να πραγματοποιηθούν;

Κριτική

Είναι ένα βιβλίο που εισάγει στο αναγνωστικό κοινό τη βαθιά ανάγκη πραγματοποίησης των πιο κρυφών σκέψεων και επιθυμιών. Όλοι, μικροί και μεγάλοι, ζουν και εμπνέονται από τα όνειρά τους, είναι αυτά που δίνουν νόημα και χρώμα στις ζωές των ανθρώπων, αποτελούν τον λόγο για να ζει κανείς. Οπότε με στόχο αυτά τα όνειρα ο καθένας από εμάς θα έκανε τα πάντα σαν ικανός μαχητής, για να μπορέσει με θεμιτό πάντα τρόπο να τα πραγματοποιήσει .

Ταυτόχρονα, γίνεται άμεση αναφορά στην αδελφική αγάπη και πόσο δεμένα είναι τα αδέλφια, ακόμη κι αν είναι πολύ διαφορετικά και πολλές φορές δεν αντέχουν ο ένας τον άλλον. Ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες πάντα τους δένει η αγάπη τους και η κοινή τους αφετηρία.

Επιπροσθέτως, το βιβλίο εισάγει και το σύγχρονο φαινόμενο του bullying που ταλανίζει τις σημερινές κοινωνίες και πόσο υποφέρουν τα παιδιά σήμερα προσπαθώντας να απαρνηθούν τον εαυτό και τα ταλέντα τους, για να μην γίνονται περίγελος και ζουν στο περιθώριο.

Τέλος, οι εικόνες και το απλό λεξιλόγιο θα συνεπάρουν κάθε μικρό αναγνώστη και θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει με έναν διαφορετικό τρόπο πως ποτέ δεν πρέπει να απαρνιέσαι αυτό που είσαι, γιατί μόνο τότε μπορείς να κατακτήσεις την απόλυτη ευτυχία!

Εφαρμογή στην τάξη

Στα πλαίσια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα, είναι μια ιδανική ευκαιρία για μια μαθητική κοινότητα να δημιουργήσει το μαγικό κουτί των ευχών! Σε αυτό το κουτί τα παιδιά μπορούν να καταγράψουν τα όνειρα και τις επιθυμίες τους και στο τέλος της ημέρας να τα συζητήσουν όλοι μαζί σαν μια δεμένη και αναπόσπαστη ομάδα. Μια παραλλαγή της εφαρμογής θα ήταν τα παιδιά να καταγράψουν όλα όσα θέλουν να πετύχουν μέχρι το τέλος της χρονιάς και όταν έρθει η στιγμή, λίγο πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, να ανοίξουν το κουτί και να δουν, αν τελικά έχουν πετύχει όσα επιθυμούσαν αρχικά αλλά και πως νιώθουν μετά την κατάκτηση του στόχου τους.

Στα πλαίσια του μαθήματος της έκθεσης τα παιδιά γράφουν τι θα ήθελαν να γίνουν, όταν μεγαλώσουν στον πίνακα. Στο τέλος ο εκπαιδευτικός φτιάχνει τη λίστα με όσα πρέπει να εφαρμόζουν οι μαθητές, για να πετύχουν τους στόχους τους. Π.χ: α)διαβάζω τα μαθήματά μου, β) θέτω προτεραιότητες κ.ο.κ

Στο τέλος του βιβλίου θα βρει κανείς ασκήσεις κατανόησης του κειμένου αλλά και σχετικά παιχνίδια που θα κρατήσουν στους μικρούς αναγνώστες δημιουργική συντροφιά.

 

Το ασχημόπαπο και ο γεροπαράξενος

Συγγραφέας: Αγγελική Δάρλαση

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Παρουσίαση

Κάποτε στο μπαλκόνι ενός γεροπαράξενου βρέθηκε ένα αυγό. Ο γεροπαράξενος αποφάσισε να το προστατεύσει και να το φυλάξει στα ζεστά, ώστε να είναι ασφαλές. Ώσπου ξαφνικά μια μέρα πετάχτηκε από το αυγό, ένα τόσο δα παπάκι. Αχ πόσο άλλαξε τη ζωή του γεράκου...ήταν τόσο προστατευτικός μαζί του, το αγαπούσε, το προστάτευε και για το μικρό παπί ο γεράκος ήταν η μαμά που δεν γνώρισε. Το παπάκι μεγαλώνοντας είχε την ανάγκη να βγει από το σπίτι και ο γεράκος αποφάσισε να το βγάλει βόλτα στην πόλη, όμως και οι δύο αντιμετώπισαν το ρατσισμό και τις κοροϊδίες όλων. Γάτες, σκύλοι και άνθρωποι κορόιδευαν το παράξενο θέαμα των δύο τόσο διαφορετικών φίλων. Μόνο το καναρίνι του βιβλιοπωλείου ήξερε να διακρίνει την αξία αυτής της ξεχωριστής φιλίας. Όμως ο καιρός πέρασε και το παπί μεγάλωνε και μεγάλωνε...ώσπου ο γεράκος αποφάσισε να αποχωριστεί τον μικρό του φίλου και να τον αφήσει να ζήσει ελεύθερος στη φύση, όπου και ανήκει. Ο αποχωρισμός ήταν δύσκολος και επίπονος και για τους δύο, όμως ακόμη κι αν πιστεύεις πως όλα έχουν τελειώσει αρκεί μια μικρή στιγμή για να ανατραπούν όλα...

Κριτική

Είναι ένα βιβλίο το οποίο θίγει ζητήματα διαφορετικότητας, τα οποία είναι έκδηλα σε όλο το φάσμα των κοινωνικών σχέσεων του ανθρώπου, όπως επίσης γίνεται αναφορά και στις ποικίλες αντιδράσεις που συνοδεύουν σχέσεις που στηρίζονται στο διαφορετικό και στο κοινωνικά, πολλές φορές, μη αποδεκτό.

Ταυτόχρονα, ενυπάρχει ο έμμεσος υπαινιγμός του ότι, όταν γεννιέσαι σε ένα περιβάλλον και συνηθίζεις σε αυτό, δεν μπορείς να το απαρνηθείς ακόμη και αν εκ φύσεως δεν σου ταιριάζει ή δεν ανήκεις σε αυτό, όπως στην προκειμένη περίπτωση το παπάκι εγκαταλείπει τη φύση για να ζήσει με τον γεράκο στην πόλη. Το κάνει όμως αυτό, γιατί στην πόλη μεγάλωσε, εκεί έμαθε να αγαπά και όλες του οι αναμνήσεις είναι συνδεδεμένες με αυτήν και τον γλυκό γεράκο.

Το βιβλίο αποτελεί ένα μέσο που διδάσκει σε όλους πως στο διαφορετικό και το αταίριαστο μπορεί κανείς να βρει την ουσιαστική ευτυχία. Οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθούμε την καρδιά μας, για να ζήσουμε ευτυχισμένοι, ακόμη κι αν τελικά η ευτυχία μας δεν συνάδει με τα κοινωνικά στερεότυπα.

Εφαρμογή στην τάξη

Ο εκπαιδευτικός δίνει στα παιδιά εικόνες με διάφορα πρόσωπα, με αγόρια, κορίτσια αλλά και μεγαλύτερους. Στη συνέχεια προτείνει στα παιδιά να ζωγραφίσουν δίπλα σε αυτές τις εικόνες διάφορα ζώα, όμως όχι συνηθισμένα, όπως είναι η τίγρης, το φίδι, η καμηλοπάρδαλη κ.α. Κατόπιν, τα παιδιά φτιάχνουν τη δική τους ιστορία για τους δυο διαφορετικούς φίλους και την παρουσιάζουν στην τάξη. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές θα κατανοήσουν πως ακόμη και όσα φαντάζουν τόσο διαφορετικά, με καλή θέληση και αγάπη μπορούν να ταιριάξουν απόλυτα!

Στο εσωτερικό του εξώφυλλου θα βρει κανείς έναν κωδικό QR και θα έχει τη δυνατότητα να ακούσει την ιστορία από τη φωνή της συγγραφέως.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.