Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Σχολικά βιβλιομονοπάτια (Κωνσταντίνος Κανάρης τ’ όνομά μου)

''ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ Τ'ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ''

Συγγραφέας: Μαρία Ανδρικοπούλου

Σκίτσο: Κωνσταντίνος Μήτσου

Εκδόσεις: Καλέντης

 

Περιγραφή:

Επιβλητικό και με αρχοντιά στην πλατεία Κυψέλης δεσπόζει το άγαλμα του μεγάλου Έλληνα μπουρλοτιέρη, Κωνσταντίνου Κανάρη. Στο βιβλίο της Μαρίας Ανδρικοπούλου ο αγωνιστής του '21 με δική του φωνή και με αναζωπυρωμένο το πάθος του για την Ελλάδα εξιστορεί μέσα από τη δική ματιά τα επαναστατικά πεπραγμένα.

Γεμάτος συγκίνηση και με έντονη την ανάγκη της εξιστόρησης του παρελθόντος μάς μεταφέρει στην καταστροφή των Ψαρών και της Χίου, στις ένδοξες στιγμές του ως μπουρλοτιέρης εναντίον των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο και στην πολυπόθητη ανεξαρτητοποίηση του ελληνικού κράτους. Έντονος υποστηρικτής του Καποδίστρια και αντίθετος στην πολιτική του Όθωνα αναφέρεται στην ένδοξη μέρα της παραχώρησης συντάγματος το 1843. Δεν παραλείπει, βέβαια, να αναφέρει το μίσος που διακατείχε τους Έλληνες μετά τον πόλεμο και να υπερτονίσει τον άδικο ξεπεσμό των μεγάλων αγωνιστών του 1821.

Ο μεγάλος μπουρλοτιέρης αφηγείται την ιστορία της ζωής του και διδάσκει σε όλους την αγάπη που θα πρέπει να έχουμε για την πατρίδα και την ελευθερία.

Στο τέλος του βιβλίου δίνονται κείμενα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών για τον ήρωα Κωνσταντίνο Κανάρη με στόχο να τονιστεί η τεράστια συμβολή του στη επανάσταση αλλά και το κύρος του ως ιστορικού προσώπου.

Κριτική:

Μια ευφυής προσέγγιση της ζωής του Κωνσταντίνου Κανάρη μέσα από μια παραστατική και προσωπική διήγηση. Γίνεται μια επιτυχημένη προσπάθεια ιστορικής αφήγησης με έναν εναλλακτικό τρόπο, πιο ελκυστικό προς το μαθητικό αναγνωστικό κοινό, παρουσιάζοντας τα γεγονότα απλοποιημένα και πιο κατανοητά, χωρίς να λείπουν η δράση και η αγωνία. Ο αφηγηματικός τρόπος της πρωτοπρόσωπης αφήγησης ωθεί τον αναγνώστη να έρχεται σε άμεση επαφή με τα ιστορικά γεγονότα.

Το λεξιλόγιο απλό, ζωντανό και παραστατικό που συνεπαίρνει και συγκινεί αναζωπυρώνοντας μέσα στον καθένα από εμάς το εθνικό ιδεώδες, αναδεικνύοντας έτσι τον πλούτο της εθνικής μας κληρονομιάς.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει ιστορική πηγή καθώς η συγγραφέας καθ΄ όλη τη διάρκεια της αφήγησής της προσθέτει παραπομπές από βιβλιογραφικές πηγές στις οποίες έχει ανατρέξει για να γνωρίσει τον ήρωα.

Εφαρμογή στην τάξη:

Προτάσεις για παιδιά της ΣΤ΄ Δημοτικού.

1) Παρότρυνση των μαθητών να συλλέξουν πληροφορίες για ήρωες, είτε του '21 αλλά και από την ύλη των άλλων τάξεων της ιστορίας και να γράψουν εκθέσεις με παρόμοιο αφηγηματικό τρόπο, δηλαδή σε α' πρόσωπο. Θα μπουν έτσι στη θέση του πρωταγωνιστή, που θα έχουν επιλέξει, και θα κατανοήσουν τον ίδιο αλλά και την ιστορία καλύτερα, αποτυπώνοντάς την με τα δικά τους μάτια.

2) Το βιβλίο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ιστορική πηγή για το μάθημα της ιστορίας της ΣΤ΄ δημοτικού (κεφάλαιο 8, ενότητα Γ ), ώστε να γίνει καλύτερη εμπέδωσή του.

3) Η ανάλυση των ποιημάτων στο τέλος του βιβλίου θα φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στο πόσο σημαντικός υπήρξε ο Κωνσταντίνος Κανάρης για τον ελληνισμό αλλά παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιστορία του και μέσα από μια λογοτεχνική ματιά.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.