Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Σχολικά βιβλιομονοπάτια (Η Δεσποινίς ορθογραφία και η οικογένειά της)

Η Δεσποινίς ορθογραφία και η οικογένειά της

Χρήστος Μπουλώτης

Εικόνες: Κώστας Θεοχάρης

Καλέντης

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Δέκα απίθανες και άκρως ευφάνταστες ιστορίες αποτελούν την αφορμή για να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι τη δεσποινίδα Ορθογραφία και την οικογένειά της.

Για όσους δεν το γνώριζαν, η δεσποινίδα Ορθογραφία κατάγεται από σπουδαία γενιά. Είναι εγγονή της Γλώσσας, ανιψιά της Γραμματικής και κόρη της Αλφαβήτα. Το πιο σπουδαίο από όλα είναι ότι αδέλφια της είναι τα 24 γράμματα.

Η Ορθογραφία λατρεύει τους κανόνες γι' αυτό, λοιπόν, υποφέρει όταν αυτοί δεν εφαρμόζονται. Εξάλλου, δεν έχει άδικο γιατί οι κανόνες είναι αυτοί που δημιουργούν σωστές λέξεις και που στην ιστορία μας κάνουν τα καρπούζια πιο ζουμερά και τα λουλούδια να ανθίζουν. Αδέλφια και βοηθοί της σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο Βένιος ο Μολυβένιος και ο Άκης Γομάκης, που πάντα μένουν ακούραστοι στο πλάι της και διορθώνουν τα λάθη των παιδιών.

Εκτός από τις περιπέτειες της Ορθογραφίας μικροί και μεγάλοι έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πώς γεννήθηκε το ''θ'', αλλά και πώς δημιουργήθηκαν οι δίφθογγοι στο τσουχτερό κρύο μιας χειμωνιάτικης νύχτας. Διδασκόμαστε την αξία όλων των γραμμάτων και κατανοούμε ότι η απουσία έστω και ενός μπορεί να χαλάσει την ισορροπία στο σύμπαν της Ορθογραφίας.

Είναι, επίσης, εύλογη η σημασία που δίνεται στην ειρηνική συμβίωση των γραμμάτων αλλά και η αλληλοεκτίμηση που πρέπει να έχουν η Ορθογραφία και η κυρία Αριθμητική στο μαθητικό κόσμο των παιδιών.

Διδασκόμαστε την ανάγκη της εγκράτειας απέναντι στις απολαύσεις, με την απουσία της οποίας η Ορθογραφία έζησε τρομερές στιγμές περιτριγυρισμένη από λάθη.

Τέλος, συμπεραίνουμε συνολικά ότι η δεσποινίς Ορθογραφία είναι τόσο στοργική και φιλική σαν άνθρωπος και αυτό φαίνεται στο πόσο πολύ θέλει να βοηθήσει ακόμη και τον Άγιο Βασίλη σε όποια ορθογραφική του δυσκολία.

Ένα ξεχωριστό βιβλίο για την αξία των γραμμάτων και της εφαρμογής τους στην ελληνική γλώσσα μέσα από ευφάνταστα και δημιουργικά στιχάκια που συνεπαίρνουν κάθε αναγνώστη, ακόμη και τον πιο απαιτητικό. Αξίζει να περιηγηθείτε σε έναν κόσμο φαντασίας, δημιουργίας αλλά κυρίως διαφορετικής μάθησης...

 

ΚΡΙΤΙΚΗ

Με το βιβλίο του κυρίου Μπουλώτη έχουμε τη ευκαιρία να γνωρίσουμε μ' έναν ξεχωριστό τρόπο κάποιους από τους κανόνες της ελληνικής ορθογραφίας αλλά ταυτόχρονα να έρθουμε σε επαφή με εναλλακτικούς τρόπους εμπέδωσής τους.

Σκαρώνονται έξυπνα στιχάκια για να μπορούν οι μικροί μας φίλοι να αφομοιώνουν τους γραμματικούς κανόνες, αναδυόμενοι με τρόπο δημιουργικό, στηριγμένο σε μαθητοκεντρικά μοντέλα διδασκαλίας και αναδεικνύοντας την πολύπλευρη μορφή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα, αναδύονται αξίες όπως αυτές της ειρήνης, της αλληλοκατανόησης και του σεβασμού όπως, επίσης, η κατανόηση των ορίων του ανθρώπου αλλά και η έννοια του πολέμου. Η αρμονία είναι αναγκαίο να διαχέεται στις ζωές των ανθρώπων και να τους διέπει ώστε να υπάρχει ομόνοια και ισορροπία στον κόσμο.

Οι εικόνες ζωηρές, με έντονους χρωματισμούς στολίζουν τις σελίδες του βιβλίου και ταξιδεύουν τους μικρούς αναγνώστες. Με τα άκρως παραστατικά σκίτσα μεταφέρονται τα συναισθήματα των ηρώων. Οι λέξεις και τα ποιήματα δημιουργούν μια χαρούμενη διάθεση.

Το λεξιλόγιο είναι απλό και προσεκτικά επιλεγμένο για τους μικρούς αναγνώστες. Γίνεται μια σημαντική προσπάθεια στη δημιουργία ομοιοκατάληκτων στίχων για την ακουστική αφομοίωση των κανόνων στο αυτί των μικρών παιδιών, δημιουργώντας, παράλληλα, μια παιχνιδιάρικη διάθεση. Το βιβλίο αποτελεί μια άρτια δομημένη δημιουργία, πολύ πρωτότυπη και ελκυστική αλλά κυρίως διδακτική.

 

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

1ο παιχνίδι

2 ομάδες παιδιών

ένα παιδί θα υποδυθεί τον Βένιο

ένα παιδί θα υποδυθεί τον Άκη

ο δάσκαλος έχει το ρόλο της Ορθογραφίας

Ο δάσκαλος γράφει στον πίνακα λέξεις ανορθόγραφες, ξεχωριστές για την κάθε ομάδα. Δίνεται ορισμένος χρόνος στην κάθε ομάδα για να βρει τα λάθη των λέξεων. Στο τέλος, ο δάσκαλος με τον Βένιο και τον Άκη διορθώνουν τυχόν λάθη. Με κάθε λέξη κερδίζεται ένας πόντος. Νικήτρια ομάδα είναι αυτή με τους περισσότερους πόντους. Το παιχνίδι αυτό ενισχύει το ομαδικό πνεύμα και ταυτόχρονα εξασκεί τα παιδιά στην ορθογραφική ικανότητα.

2ο παιχνίδι

2 ομάδες παιδιών

Ο δάσκαλος γράφει στον πίνακα όσο πιο πολλές λέξεις μπορεί που να τελειώνουν σε -η ή -ι. Μέσα σε ορισμένο χρόνο οι 2 ομάδες παιδιών πρέπει να γράψουν σωστά τις καταλήξεις. Τα παιδιά είναι στοιχισμένα και περιμένουν υπομονετικά να έρθει η δική τους σειρά. Οι 2 ομάδες έχουν διαφορετικές λέξεις και ο δάσκαλος έχει από πριν χωρίσει τον πίνακα με μία κιμωλία και στις 2 πλευρές του έχει γράψει όσες λέξεις εκείνος κρίνει. Κάθε λέξη είναι και ένας πόντος και στο τέλος νικήτρια είναι η ομάδα με τους περισσότερους. Στόχος , εκτός από την κατανόηση των γραμματικών κανόνων, είναι και η αλληλοσυνύπαρξη των παιδιών και η υπομονή αλλά και ο σεβασμός που οφείλουν να δείχνουν στους συμπαίκτες τους.

3ο παιχνίδι

2 ομάδες παιδιών

καρτέλες με τα γράμματα της αλφαβήτου

Κάθε παιδί υποδύεται ένα γράμμα. Υπάρχουν δύο ομάδες παιδιών και ο δάσκαλος δίνει ρόλους συγκεκριμένων γραμμάτων στα παιδιά με στόχο μέσα σε ορισμένο χρόνο να σχηματίσουν λέξεις από αντικείμενα της τάξης. Στην ουσία είναι εφαρμογή ενός διαδραστικού scrabble. Στόχος και πάλι είναι η εξοικείωση με τα γράμματα και την έννοια της ορθογραφίας μέσα σε ένα πλαίσιο ομαδικότητας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.