Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Στάση Δημοτικό! ( Φίλες χωρίς αρχή και τέλος)

 

Φίλες χωρίς αρχή και τέλος

Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα

Εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2020

Ηλικία: Από 9 ετών

Κάθε ιστορία έχει μια αρχή και ένα τέλος, όπως και η ζωή άλλωστε. Με τη μόνη διαφορά ότι στη ζωή μπορούμε να ορίσουμε εμείς την αρχή της δικής μας ιστορίας.

Έτσι και η ηρωίδα μας εδώ, η Ειρήνη, είναι αναποφάσιστη σχετικά με το ποια είναι η κατάλληλη αρχή της δικής της ιστορίας. Θα μπορούσε να ήταν τα περσινά της γενέθλια ή η ημέρα που γεννήθηκε, αφού γεννήθηκε την ίδια μέρα με την κολλητή της, τη Ναταλία. Από την άλλη, ίσως η μέρα που έσπασε η Ναταλία το χέρι της ή το καλοκαίρι στην κατασκήνωση, που ήρθε πιο κοντά με τον Νικόλα. Όποια και να ήταν η αρχή, δεν έχει τελικά και τόση σημασία, γιατί όλες οι στιγμές ήταν εξίσου σημαντικές και καθοριστικές για την εξέλιξη της ιστορίας.

Τρεις οι πρωταγωνιστές του βιβλίου: η Ειρήνη, η αφηγήτρια, η Ναταλία, η καλύτερή της φίλη, και ο Νικόλας. Μετά από μια σειρά γεγονότων, αυτή η φιλία δοκιμάζεται και κινδυνεύει να χαθεί. Τι ρόλο παίζει ο Νικόλας σε όλο αυτό και τελικά θα λάβει τέλος η φιλία;

Η Ιωάννα Μπαμπέτα γράφει μια ιστορία πραγματικής φιλίας. Μιας φιλίας που περνά από δοκιμασίες και δυσκολίες. Γιατί το να έχεις κοντινούς και αγαπημένους φίλους δεν σημαίνει πως δεν θα έρθεις σε αντιπαράθεση μαζί τους ή πως θα συμφωνείς με όλες τις επιλογές τους.

Ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά που βρίσκονται σε προεφηβική ηλικία και σε στάδιο που ψάχνουν τη δική τους ταυτότητα, είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχουν ανησυχίες, ανασφάλειες και να συγκρίνουν τον εαυτό τους με φίλους. Έτσι, αναπτύσσουν άλλοτε συναισθήματα αγάπης και θαυμασμού και άλλοτε θυμού ή - γιατί όχι - και ζήλιας. Συναισθήματα είναι αυτά και είναι για όλους. Γιατί, τελικά, σημασία έχει πώς τα διαχειρίζεται κανείς και αν μπορεί να τα παραδεχτεί και να είναι ειλικρινής πρώτα με τον εαυτό του και στη συνέχεια με τους άλλους.

Η κυρία Μπαμπέτα μας χαρίζει ένα καλογραμμένο, τρυφερό βιβλίο που θα κρατήσει συντροφιά και στον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Με πρωτοπρόσωπη αφήγηση γεμάτη ευαισθησία, η συγγραφέας μας παρουσιάζει μια ιστορία ωρίμανσης μέσω μιας αληθινής φιλίας.

Τα μαυρόασπρα σκίτσα της Ράνιας Βαρβάκη ντύνουν πολύ όμορφα το κείμενο. Με καθαρές γραμμές και σκιάσεις αποτυπώνει επιτυχώς στιγμιότυπα της ιστορίας.

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω την έναρξη του κάθε κεφαλαίου. Η συγγραφέας με ένα απόφθεγμα ή παροιμία σχετικά με την αρχή και το τέλος, ξεκινά το κάθε κεφάλαιο. Και η Ράνια Βαρβάκη, με τη σειρά της, τα συνοδεύει με μια εξαιρετική προσωπογραφία ή σχετική εικόνα.

Κλείνοντας, θα σταθώ στο αισιόδοξο μήνυμα της συγγραφέως: «Η αρχή είναι πάντα σήμερα. Κι όσο για το τέλος… είναι στο χέρι μας.»

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.