Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Στάση Δημοτικό! (Τα αδεσποτάκια της Μπαρτσελόνα)

Τα αδεσποτάκια της Μπαρτσελόνα

Συγγραφέας: Στέργια Κάββαλου

Εικόνες: Πετρούλα Κρίγκου

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2020

Ηλικία: από 8 ετών

 

Ένα κρύο βράδυ, την ώρα που ο Γιώργος πήγαινε να κοιμηθεί, άκουσε κλάματα. Αλλά δεν ήταν τα κλάματα της αδερφής του, αυτά τα γνώριζε πολύ καλά. Έτσι, γύρισε πλευρό και σκεπάστηκε με το πάπλωμα μέχρι τη μύτη, μέχρι που πετάχτηκε από τις φωνές της μαμάς του.

Σε λίγο βρίσκονταν και οι τρεις — μαμά, μπαμπάς και Γιώργος —κάτω στην αυλή. Μια αδέσποτη γάτα είχε γεννήσει τρία χαριτωμένα γατάκια. Χωρίς να χάσουν καθόλου χρόνο, έβαλαν τη γάτα μαζί με τα γατάκια της μέσα στο γκαράζ, αφού πρώτα τοποθέτησαν ένα ψάθινο καλάθι με ένα παλιό και καθόλου αγαπημένο πουλόβερ του Γιώργου επάνω.

Τώρα θα μου πείτε γιατί στο γκαράζ και όχι μέσα στο σπίτι; Δυστυχώς δεν είχαν άλλη επιλογή. Ο μπαμπάς είχε αλλεργία στις γάτες, υπήρχε ένα μωρό στο σπίτι και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είχαν και μια γυάλα με πέντε ψαράκια. Και όλοι ξέρετε τι αδυναμία έχουν οι γάτες στα ψάρια…

Έτσι, οι γάτες θα έμεναν στο γκαράζ μέχρι να έβρισκαν ένα σπίτι ζεστό. Καλά ακούσατε, γιατί από την επόμενη μέρα η μαμά, ο μπαμπάς και ο Γιώργος ξεκίνησαν μια ολόκληρη εκστρατεία για να βρουν ένα φιλόξενο σπίτι για κάθε γατάκι.

Η Στέργια Κάββαλου μας χαρίζει μια πολύ όμορφη ιστορία. Μια ιστορία με πολλαπλά μηνύματα. Με στακάτη γραφή και αρκετές δόσεις από χιούμορ καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η συγγραφέας κρατάει το ενδιαφέρον του παιδιού - αναγνώστη. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες είναι ορατό το κεντρικό θέμα, αυτό των αδέσποτων ζώων. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πέρα από τη φροντίδα που χρειάζονται τα ζώα, δίνεται έμφαση και στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει κάποιος για να τους βρει μια αγκαλιά ζεστή. Ωστόσο, τα μηνύματα του βιβλίου δεν σταματούν εκεί. Συναντάμε το ευαίσθητο θέμα της υιοθεσίας και το πόσο υπεύθυνοι πρέπει να είμαστε τόσο όταν επιλέγουμε να υιοθετήσουμε όσο και όταν ψάχνουμε για κατάλληλους «γονείς» αδέσποτων.

Με υπέροχα χιουμοριστικά σκίτσα η Πετρούλα Κρίγκου έχει ντύσει το κείμενο.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.