Οι ντετέκτιβ της βεράντας (Ιωάννα Μπαμπέτα, Θέντα Μιμηλάκη)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ!

 

Οι ντετέκτιβ της βεράντας

Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα

Εικόνες: Θέντα Μιμηλάκη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2021

Ηλικία: Από 8 ετών

Μετά από το αγαπημένο βιβλίο της ίδιας σειράς «Διακοπές στη βεράντα», ο Δημήτρης και η Άννα έρχονται να μας ταξιδέψουν σε μια νέα περιπέτεια.

Αν και έχουμε καλωσορίσει το φθινόπωρο και τα σχολεία έχουν ανοίξει, το γλυκό συναίσθημα του καλοκαιριού παραμένει. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα που ο Δημήτρης επισκέπτεται τη γιαγιά και η Άννα τον παππού. Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν η αφορμή να αναπτυχθεί μια σπουδαία φιλία. Τα αντικριστά μπαλκόνια ενώθηκαν με μια «αόρατη» γέφυρα που γεφύρωσε στιγμές και συναισθήματα. Τα ίδια μπαλκόνια στάθηκαν αφορμή να παρατηρήσουν και να γνωρίσουν την όμορφη γειτονιά με τους ανθρώπους της.

Μέχρι που ένα πρωινό κάτι διαφορετικό συνέβη. Εξαφανίστηκε, δια μαγείας, η Κούκι, το σκυλάκι του 2ου ορόφου. Τα δύο παιδιά αμέσως ξεκίνησαν την έρευνα. Έβαλαν στη σειρά τους πιθανούς ύποπτους. Αρκετοί ήταν αυτοί, τελικά, που θα ήθελαν να «εξαφανίσουν» την Κούκι. Είναι, όμως, αυτό που φαίνεται; Τα παιδιά θα ανακαλύψουν την άκρη του νήματος; Θα ξαναδούν το αγαπημένο σκυλάκι;

Η Ιωάννα Μπαμπέτα μας χαρίζει ένα τρυφερό βιβλίο μυστηρίου που κρατάει τον αναγνώστη μέχρι και την τελευταία σελίδα. Το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται με γρήγορο ρυθμό, εναλλαγές στα σκηνικά, εντάσεις, σασπένς, ενθουσιασμό και πολλές αλήθειες, όπως ακριβώς είναι και ο κόσμος του μικρού μας αναγνώστη.

Το βιβλίο «Οι ντετέκτιβ της βεράντας», εκτός από την ενδιαφέρουσα πλοκή, την απόλαυση της ανάγνωσης, έχει να προσφέρει πολλαπλά μηνύματα φιλοζωίας. Για παράδειγμα, καθιστά εμφανές ότι ένα κατοικίδιο χρειάζεται την κατάλληλη φροντίδα και έχει ανάγκη από υπεύθυνους και συνειδητοποιημένους ανάδοχους. Πως, σε καμία περίπτωση, δεν είναι ευτυχισμένα όταν παραμελούνται και κλείνονται σε ένα μπαλκόνι. Από την άλλη, το παιδί-αναγνώστης έρχεται σε επαφή με τα αδέσποτα ζώα ή τα ζώα που ζουν ελεύθερα και τις ανάγκες τους. Γιατί, είτε ένα ζώο μένει σε σπίτι είτε ζει ελεύθερο ή στον δρόμο, χρειάζεται αγάπη, σεβασμό και φροντίδα.

Τέλος, όταν κάποιος πάρει την απόφαση να υιοθετήσει ένα ζώο, πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιος πως μπορεί να του προσφέρει αυτά τα λίγα που έχει ανάγκη. Και τότε να είναι σίγουρος πως θα έχει δίπλα του ένα πλάσμα που θα του χαρίσει ατελείωτη ανιδιοτελή αγάπη.

Οι εικόνες της Θέντας Μιμηλάκη αγκαλιάζουν κατάλληλα το ύφος του κειμένου. Με τρυφερή διάθεση και άλλοτε απαλά, άλλοτε πιο έντονα χρώματα, συμπληρώνει και δίνει ζωή στην ιστορία.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.