Η κατάσκοπος των βιβλίων (Λίνα Μουσιώνη – Βασίλης Γρίβας)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στάση Δημοτικό!

 

 

Η κατάσκοπος των βιβλίων

Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη

Εικόνες: Βασίλης Γρίβας

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2020

Ηλικία: Από 7 ετών

 

Η Κάλλη έχει ένα σοβαρό θέμα. Για την ακρίβεια δεν είναι μόνο ένα αλλά δύο σε ένα: Η μαμά της δουλεύει και διαβάζει μαζί. Ως αποτέλεσμα, η μαμά δεν έχει καθόλου χρόνο για εκείνη ή για οτιδήποτε άλλο. Δεν έχει χρόνο για βόλτες, για παιχνίδια, για ταινίες, δεν έχει ούτε χρόνο για μαγείρεμα. Να ‘ναι καλά ο Τζίνο και ο Νίνο που καλύπτουν συχνά το θέμα της πείνας.

Μετά από πολλή σκέψη, η Κάλλη σκαρφίζεται μια ιδέα για να περνά περισσότερο χρόνο με τη μαμά της. Θα κάθεται ήσυχα, που λέει ο λόγος…, μαζί της στο γραφείο τις ώρες που θα διαβάζει για το μεταπτυχιακό της. Λίγο οι τύψεις που την είχαν κυριεύσει, λίγο η γκρίνια της Κάλλης, τελικά η μαμά ενέδωσε στην πρότασή της.

Στην αρχή όλα ήταν καλά αλλά πολύ σύντομα η Κάλλη άρχισε να βαριέται και να ψάχνει για καινούρια ασχολία, και τη βρήκε! Θα γινόταν κατάσκοπος των βιβλίων. Έφτιαξε, λοιπόν, τους κανόνες και τους προσάρμοσε για έναν παίχτη, αφού μόνη της θα έπαιζε, και ξεκίνησε το υπέροχο αυτό παιχνίδι της τέχνης…

Η Λίνα Μουσιώνη μας ταξιδεύει στον χώρο της τέχνης, σε έναν τόπο γεμάτο χρώματα και εικόνες. Με αυτό της το εύρημα, το παιχνίδι, η Κάλλη τρυπώνει αθόρυβα στον υπέροχο κόσμο της τέχνης και παρασέρνει και εμάς μαζί. Έτσι, με την καλύτερη συντροφιά, ανακαλύπτουμε έργα λογοτεχνικά και εικαστικά, τα οποία ταυτόχρονα ταυτίζονται με την καθημερινότητά μας. Γιατί αυτό ακριβώς είναι η τέχνη. Είναι η ζωή ολάκερη. Από τη ζωή ξεκινά και παραμένει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της. Έτσι, συναντάμε θέματα όπως τη φιλία, τον έρωτα, τον πόλεμο, την αναπηρία κα.

Η συγγραφέας με δεξιοτεχνία και λέξεις γεμάτες τέχνη παρασέρνει τον αναγνώστη σε αυτό το μαγικό ταξίδι. Αναφορές και πληροφορίες – τόσες όσες χρειάζονται – υπάρχουν για να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον ως την τελευταία σελίδα.

Η εικονογράφηση ιδιαίτερη, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει ο Βασίλης Γρίβας. Με υπέροχα σκίτσα γεμάτα χρώμα ο εικονογράφος φιλοτέχνησε το βιβλίο, δίνοντάς του ζωή.

“Η κατάσκοπος των βιβλίων” είναι ένα βιβλίο μαγικό. Όχι μόνο επειδή καταφέρνει να ψυχαγωγήσει, να ενημερώσει και να κερδίσει τον κάθε ηλικίας αναγνώστη. Αλλά επειδή ο κάθε αναγνώστης θα βλέπει και θα αξιολογεί, έστω κι ένα έργο πια - εικαστικό ή λογοτεχνικό - με κριτική ματιά χωρίς να το προσπεράσει. Γιατί η Λίνα Μουσιώνη κατάφερε να κάνει την τέχνη γήινη και προσιτή σε όλους, και αυτό είναι μαγεία.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.