Από Μακριά: (Αγγελική Δαρλάση, Βασίλης Κουτσογιάννης)

Από Μακριά

Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση

Εικόνες: Βασίλης Κουτσογιάννης

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Μάιος 2021

Ηλικία: Από 8 ετών

 

Είναι κάποιες ιστορίες που σε αγκαλιάζουν και σε παρασέρνουν μαζί τους καθώς γυρίζεις κάθε σελίδα. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι  και αυτό της Αγγελικής Δαρλάση και του Βασίλη Κουτσογιάννη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η Άλη ήταν ένα κορίτσι διαφορετικό, ένα αλλιώτικο παιδί από τα άλλα. Ήταν μια «άλλη». Το μαρτυρούσε, έτσι και αλλιώς, το όνομά της. Ήταν παράξενη, ντυνόταν διαφορετικά και μιλούσε άλλη γλώσσα. Ήταν σίγουρα κατώτερη απ’ όλους. Το έλεγαν οι μεγάλοι με σιγουριά. Και επέμεναν τόσο που έπεισαν τα παιδιά δίνοντάς τους το δικαίωμα να τη χλευάζουν, να την κοροϊδεύουν και να την κακοποιούν καθημερινά. Μέχρι που τα παιδιά διαπίστωσαν πόσο λάθος είχαν κάνει, πόσο την αδίκησαν και πλήγωσαν. Και η Άλη τους συγχώρεσε και από εκείνη την ημέρα όλα μαζί περνούσαν τα βράδια τους χαρούμενα στο λούνα παρκ τραγουδώντας. Μέχρι που μια μέρα οι μεγάλοι έμαθαν πως τα παιδιά παίζουν με την «άλλη», την «ξένη», και αποφάσισαν να βάλουν ένα τέλος σε αυτό…

Η Αγγελική Δαρλάση μας χαρίζει ένα αλληγορικό παραμύθι για δύο κόσμους που συγκρούονται και ενώνονται. Μια ιστορία που μας χαρίζει μια πολυεπίπεδη αφήγηση παρασέρνοντάς μας στον κόσμο της Άλης. Σε πρώτη αφήγηση συναντάμε τα φαινόμενα του ρατσισμού και της διαφορετικότητας. Της σκληρής πραγματικότητας και της άδικης συμπεριφοράς ενηλίκων και παιδιών. Της θλίψης, της αδικίας, της περιφρόνησης και της αδιαφορίας. Αλλά, στη συνέχεια, εναλλάσσονται με τη χαρά, τη αληθινή φιλία, τη συγχώρεση και το μαγικό καλοκαιρινό αεράκι που περνά από πάνω μας μετατρέποντας τις περιπέτειες του καλοκαιριού σε μια γλυκιά ανάμνηση.

Σε δεύτερη, όμως, ανάγνωση, έχοντας διαβάσει και «τα μυστικά της Άλης» που μας παραθέτει η συγγραφέας στο πίσω μέρος του βιβλίου, νιώθουμε τον πόνο της Άλης και το βαρύ φορτίο που κουβαλά στους ώμους. Όπως λέει και η ηρωίδα: «κουράστηκα να τρέχω μακριά να σωθώ». Μα πόσα μπορεί να αντέξει κάποιος και γιατί να πρέπει να τα υποστεί; Και πλέον καταλαβαίνουμε τα λόγια του ύμνου που τραγουδά το κορίτσι στο λούνα παρκ, αρχικά μόνη και έπειτα μαζί με τα παιδιά. Ένας ύμνος των Ρομά που μιλά για γεγονότα που δεν πρέπει να ξεχαστούν. Λόγια που έρχονται να μας θυμίσουν το φρικαλέο ολοκαύτωμα των Ρομά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. 

Και κάπου εδώ διαβάζουμε και πάλι την ιστορία της Άλης και την αγαπάμε ακόμα πιο πολύ, θυμώνουμε για την αδικία της τερατώδους πραγματικότητας.

Σε όλο αυτό το ατμοσφαιρικό ταξίδι οι εικόνες του Βασίλη Κουτσογιάννη παίζουν καθοριστικό ρόλο. Κείμενο και εικόνες αλληλοσυμπληρώνονται και βαδίζουν χέρι χέρι. Με εικόνες παραστατικές, καθηλωτικές, με έμφαση στη νύχτα και τα φώτα του λούνα παρκ, ο εικονογράφος μας αιχμαλωτίζει και μας ρουφάει στον μαγικό κόσμο της Άλης.  

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.