Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ξεφυλλίζοντας (GRETA THUNBERG/ Η ζωή μας είναι στα χέρια σας)

GRETA THUNBERG

Η ζωή μας είναι στα χέρια σας

Συγγραφέας: Γκρέτα Τούνμπεργκ

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

 

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι Σουηδή ακτιβίστρια. Είναι μόλις 17 ετών. Το περιοδικό Time την έχει συμπεριλάβει στις 100 πιο επιδραστικές προσωπικότητες για το 2019 ενώ η δράση της σε παγκόσμιο επίπεδο έχει χαρακτηριστεί ως «φαινόμενο Γκρέτα». Έχει κερδίσει πολυάριθμες διακρίσεις και βραβεία από φορείς όπως η Διεθνής Ανμηστία ενώ τον Μάρτιο του 2019 προτάθηκε για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Στον πρόλογο του βιβλίου αυτού που συγκεντρώνει τις εμπνευσμένες ομιλίες της, η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής WWF Ελλάς, γράφει: «Πιστεύω πως κάθε παιδί ονειρεύεται να σώσει τον κόσμο. […] Μέσα στην καθημερινή ανακατωσούρα της ζωής, συνήθως ξεχνάμε τους ηρωισμούς, προσγειωμένοι σε όσα βλέπουμε ότι μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας να διευθετήσουμε, ή απλά στο ότι αυτός ο κόσμος δεν θα σωθεί ποτέ. Υπάρχουν όμως και κάποια παιδιά που δεν το βγάζουν από το μυαλό τους και μηχανεύονται κάθε απίθανο τρόπο για να σώσουν όσα μοιάζουν να μην έχουν ελπίδα σωτηρίας.»

Η Γκρέτα είναι ένα από αυτά τα παιδιά. Είναι από αυτούς που δεν προσαρμόστηκαν στα καλούπια και στους κανόνες της κοινωνίας μας, στα βολικά και περιοριστικά πιστεύω που μας διδάσκονται ως αλήθειες. Στάθηκε μόνη της, δυνατή και πιστή στον ανώτερο σκοπό της, με ένα πλακάτ στο χέρι αγνοώντας τη γνώμη των πολλών για τον μοναχικό αγώνα της. Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, κατάφερε να αγγίξει χιλιάδες άλλα παιδιά, μαθητές από όλο τον πλανήτη που στάθηκαν στο πλευρό της.

Σήμερα η Γκρέτα ενσαρκώνει τη σούπερ ηρωίδα που έχει ανάγκη ο πλανήτης μας. Μπορεί η φωνή της αυτή τη στιγμή να εκφράζει την ανησυχία όλων μας για την κλιματική αλλαγή όμως δεν είναι αρκετή για να διασφαλίσει και τη σωτηρία του. Χρειάζεται να αφυπνιστούμε όσο το δυνατό περισσότεροι και αυτό το βιβλίο που περιέχει όλες τις ομιλίες της έχει ακριβώς αυτό το σκοπό. Να εμπνεύσει και να αφυπνίσει. Κι όπως λέει η ίδια σε μία από τις ομιλίες της, «Η σιωπή σας είναι το χειρότερο απ’ όλα».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.