Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ξεφυλλίζοντας (Ψίθυροι στην αμμουδιά)

Ψίθυροι στην αμμουδιά

Συγγραφέας: Εύη Τσιτιρίδου- Χριστοφορίδου

Εικονογράφος: Έφη Κοκκινάκη

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

 

Κι ας είναι χειμώνας, σύντομα θα έρθει πάλι καλοκαίρι και σαν βρεθείς ξανά στην αμμουδιά, μακριά από τις οργανωμένες παραλίες και την πολυκοσμία, μπορείς αν θες να χαρείς καλύτερα τις ομορφιές της, να γνωρίσεις όλα τα πλάσματά της, να ακούσεις τους ψίθυρους τους και να μάθεις τις ιστορίες τους. Από το πιο σπάνιο στο πιο συνηθισμένο, από το πιο μικρό στο πιο μεγάλο, από το πιο σκληρό στο πιο ευαίσθητο, όλα έχουν κάτι σημαντικό να μοιραστούν και να προσφέρουν.

Αν πάλι βιάζεσαι και δεν μπορείς να περιμένεις το καλοκαιράκι, άνοιξε αυτό το όμορφο θαλασσινό βιβλίο. Στις σελίδες του θα γευτείς την αλμύρα, στις εικόνες του θα δεις όσα ποτέ δεν πρόσεξες, στα όμορφα λόγια του θα νιώσεις πως όλα συνδέονται μοναδικά στην αλυσίδα της ζωής και όλα έχουν τη θέση τους.

Έτσι και το όμορφο κρινάκι της ιστορίας μας, που μοιάζει σαν να φύτρωσε από λάθος πάνω στην αμμουδιά, δίπλα στο κύμα, κάτω από τον καυτό ήλιο. Όλοι στέκονται να το θαυμάσουν και να πουν δυο κουβέντες μαζί του. Το αυτί της θάλασσας, ο αστερίας, η θαλάσσια χελώνα κι ο ασημόγλαρος. Μόνο η μαμά καβουρίνα δεν στέκεται τόσο πολύ στην ομορφιά του. Ίσως επειδή γνωρίζει καλά τους κινδύνους που μπορεί να επιφυλάσσει. Γιατί οι άνθρωποι καμιά φορά αυτή την ομορφιά δε διστάζουν να απλώσουν το χέρι τους και να την κόψουν.

Τι θα γίνει λοιπόν όταν όλοι οι ψίθυροι σωπάσουν κι ένα ανθρώπινο χέρι πλησιάσει το κρινάκι; Θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του; Θα βρεθεί κανείς στο πλευρό του;

Ίσως τελικά αυτοί που δείχνουν πιο σκληροί να είναι οι πιο ευαίσθητοι…

 

Ένα πολύ όμορφο βιβλίο με θέμα οικολογικό, που περιγράφει τη δύναμη και την ομορφιά της φύσης. Από την πρώτη κιόλας σελίδα ο αναγνώστης μεταφέρεται σε έναν άλλον κόσμο αυτόν ενός παράκτιου οικοσυστήματος ενώ η συγγραφέας μας συστήνει τα θαυμαστά και μοναδικά του πλάσματα. Οι εικόνες αλλά και οι περιγραφές αναβλύζουν θαλλασινή αύρα και αλμύρα. Όμορφοι διάλογοι, ποιητικές περιγραφές και μια συγκινητική τροπή που μας υπενθυμίζει πως πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και πως η ευθύνη που έχουμε να προστατέψουμε την πολύτιμη αλυσίδα της ζωής είναι μεγάλη. Τι θα κάνουμε λοιπόν για να προστατέψουμε τα πλάσματα που κινδυνεύουν;

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν αρκετές προτάσεις για εκπαιδευτικές δραστηριότητες με σκοπό να αφυπνίσουν τον αναγνώστη και να του δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσει πολύ καλύτερα τα είδη που φιλοξενούνται σε ένα παράκτιο οικοσύστημα και τους κινδύνους που απειλούν κάποια από αυτά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.