Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ξεφυλλίζοντας (Ο κάπρος του Ερύμανθου)

Ο κάπρος του Ερύμανθου

Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου

Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

 

Στις πλαγές του Ερύμανθου, τις γεμάτες πανήψυλα πεύκα και κυπαρίσσια, ζούσε και κυνηγούσε ένα μυθικό θηρίο, που έσπερνε τρόμο και πανικό. Ο κάπρος του Ερύμανθου ήταν γνωστός σε όλους ως ο κίνδυνος-θάνατος της περιοχής, μα στη μυθολογία έμεινε γνωστός ως ο τρίτος άθλος του Ηρακλή, του ατρόμητου μυθικού ήρωα.

Ο Ευρυσθέας αφού ολοκληρώνει ο Ηρακλής το δεύτερο άθλο, τον στέλνει να πιάσει ζωντανό τον κάπρο του Ερύμανθου. Ο ήρωας ξεκινάει αμέσως για την Αρκαδία, μα έχοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στη δύναμη και τις ικανότητές του, δεν βιάζεται να τον πιάσει. Έτσι στο δρόμο του για εκεί κάνει κι άλλες γενναίες πράξεις όπως την εξόντωση του άκαρδου ληστή που δρα σε εκείνον τον τόπο. Πριν βαλθεί ο Ηρακλής να πιάσει τον κάπρο κάνει μια στάση στη σπηλιά του Κένταυρου, Φόλου. Η αδυναμία του Ηρακλή για γλυκό κρασί, η αδυναμία του Φόλου να αρνηθεί και μία σειρά από ατυχή γεγονότα φέρνουν τον Ηρακλή αντμέτωπο με τους Κένταυρους. Δυστυχώς πάνω σε αυτή την αναμέτρηση σκοτώνει από λάθος τους δύο φίλους του, Χείρωνα και Φόλο. Τον κάπρο πιάνει έπειτα από πολύ κυνηγητό, αφού τον στριμώχνει στα χιόνια, όπου το θηρίο με δυσκολία μπορεί να κινηθεί. Τον δένει με αλυσίδες και αφού τον φορτώνεται στην πλάτη, ξεκινάει για τις Μυκήνες και τον βασιλιά Ευρυσθέα. Έχει ολοκληρώσει με επιτυχία και τον τρίτο άθλο του.

Από τη σειρά Μυθολογικά Παραμύθια παρουσιάζεται ένας από τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή και από τους πιο συναρπαστικούς μύθους της αρχαιότητας. Με αφήγηση απλή μα ζωντανή και περιπετειώδη, ξαναδιαβάζουμε το γνωστό άθλο του Ηρακλή με το ίδιο ενδιαφέρον σαν να τον διαβάζουμε πρώτη φορά. Είναι άλλωστε οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, οι πιο θαυμαστές και διαχρονικές ιστορίες, λαμπρά δημιουργήματα μυθοπλασίας που με τις αφηγήσεις τους εκφράζει η ανθρωπότητα τις ανησυχίες, τους φόβους, τις αδυναμίες μα και την ανεξάντλητη δύναμη του ανθρώπου που αποδεικνύεται μέσα από τα κατορθώματα των μυθικών ηρώων. Πρόκειται για μία άρτια έκδοση όπου κείμενο και εικονογράφηση είναι εξαιρετικά. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τις οποίες οι μικροί αναγνώστες μπορούν είτε να εμπλουτίσουν ή να εξετάσουν με τρόπο διασκεδαστικό τις γνώσεις τους για τον Ηρακλή και τον τρίτο άθλο του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.