Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ξεφυλλίζοντας (Η φλύαρη πριγκίπισσα)

 

Η φλύαρη πριγκίπισσα

Συγγραφέας: Παναγιώτα Στρίκου-Τομοπούλου

Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Η όμορφη και χαριτωμένη πριγκίπισσα του βιβλίου μας δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες όμορφες και χαριτωμένες πριγκίπισσες που μπορεί να γνωρίζετε. Σίγουρα έχετε ακούσει κι έχετε διαβάσει για πριγκίπισσες που κοκκινίζουν αν κάποιος τους απευθύνει το λόγο, απαντούν μονολεκτικά, προσέχουν τα λόγια τους που είναι μετρημένα και περιμένουν την άδεια του βασιλιά πατέρα τους για να μιλήσουν. Σε πλήρη αντίθεση η πριγκίπισσα αυτού του βιβλίου είναι μια φλύαρη πριγκίπισσα που μιλάει ασταμάτητα, κάθε ώρα της ημέρας, κάθε μέρα του χρόνου. Τα σημεία στίξης δεν έχουν καμία θέση στις προτάσεις της και οι άνθρωποι γύρω της δεν έχουν καμία διάθεση ούτε να συζητήσουν μαζί της, αλλά ούτε και να την ακούσουν. Με τον καιρό όλοι την αποφεύγουν και κάποιοι δύστυχοι που βρίσκοντα στο δρόμο της, παριστάνουν πως την ακούν ενώ τα αυτιά τους είναι βουλωμένα. Το χειρότερο από όλα είναι πως όσα λέει δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Είναι κουβέντες σκόρπιες, ανάκατες και μπερδεμένες. Βγαίνουν από το στόμα της με φόρα σαν να γλιστρούν στην κατηφόρα και κατρακυλούν χωρίς σταματημό.

Ώσπου μια μέρα περνάει ένας πραματευτής και ίσα που προλαβαίνει πριν αρχίσει πάλι τη φλυαρία της να της δώσει ένα βιβλίο… κι υστερα ένα δεύτερο κι ένα τρίτο…

Ξαφνικά η πριγκίπισσα σταματά να μιλά. Το παλάτι γεμίζει με υπέροχα έργα ζωγραφικής που διηγούνται ιστορίες, μελωδίες που μιλούν σε κάθε καρδιά, μυρωδιές και γεύσεις που γαργαλούν τους ουρανίσκους.

Μια χαριτωμένη ιστορία με χιούμορ και φαντασία που διαβάζεται μονορούφι. Στις γεμάτες χρώμα σελίδες αυτού του βιβλίου ο μικρός αναγνώστης ταξιδεύει σε έναν κόσμο φανταστικό με πριγκίπισσες και βασιλιάδες, μα και αληθινό με μικρά κορίτσια που φλυαρούν και βιβλία που φέρνουν γνώση και χαρά. Οι εικόνες του είναι διασκεδαστικές και ταξιδιάρικες. Το μήνυμά του απλό μα και τόσο δυνατό. Τα βιβλία έχουν τη δύναμη πάντα να δίνουν τη λύση ακόμα και στα προβλήματα που μοιάζουν άλυτα και η τέχνη μπορεί να μιλήσει δυνατότερα από κάθε λέξη. Η χαρά της ανάγνωσης και η τέχνη της αφήγησης συνοδεύονται από μια σιωπή που μέσα της φυλάει το νόημα από οτιδήποτε σημαντικό περιμένει να ειπωθεί. Είναι μια γλυκιά ιστορία που διαβάζεται ευχάριστα μέσα σε δέκα λεπτά, μία μικρή καληνύχτα, κατάλληλη να φέρει έναν ήρεμο ύπνο, γεμάτο όμορφα όνειρα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.