Ξεφυλλίζοντας (Μικρές κυρίες ή ένα παραμύθι για τέσσερα κορίτσια αληθινά)

Μικρές κυρίες ή ένα παραμύθι για τέσσερα κορίτσια αληθινά

 

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Είναι ένα χειμωνιάτικο απόγευμα λίγο πριν τα Χριστούγεννα, σχεδόν δύο αιώνες πριν στη μακρινή Αμερική. Τέσσερα νεαρά κορίτσια σκέφτονται τι θα ήθελαν να αγοράσουν για τα Χριστούγεννα με το μικρό τους χαρτζιλίκι. Η Τζο που είναι βιβλιοφάγος, θα ήθελε πολύ ένα βιβλίο ενώ η Μπεθ ονειρεύεται μια παρτιτούρα για να μάθει να παίζει καινούργια τραγούδια στο πιάνο. Η Έιμι που είναι η μικρότερη προτιμά ένα κουτί ξυλομπογιές. Μόνο η Μεγκ, η μεγαλύτερη κόρη, τους θυμίζει πως είναι ένας δύσκολος χειμώνας και χρειάζεται να κάνουν οικονομία. Βλέποντας όμως τις φθαρμένες, παλιές παντόφλες της μητέρας τους αποφασίζουν και οι τέσσερις να δώσουν τις οικονομίες τους για να της πάρουν δώρο ένα καινούργιο ζευγάρι. Όταν η κ. Μαρτς, η μητέρα τους, επιστρέφει σπίτι τα κορίτσια ανακαλύπτουν πως το ωραιότερο δώρο για τα Χριστούγεννα το κρατάει στα χέρια της εκείνη. Είναι ένα γράμμα από τον πατέρα τους που είναι μακριά στον πόλεμο. Το γράμμα του τελειώνει έτσι: «…είμαι σίγουρος πως όταν γυρίσω δεν θα μπορώ να πιστέψω πόσο πολύ μεγάλωσαν και πόσα κατάφεραν, οι τέσσερις μικρές μου κυρίες».

Αλήθεια πόσο θα μεγαλώσουν και πόσα θα καταφέρουν τα τέσσερα αυτά κορίτσια μέσα από τις μάχες και τις δυσκολίες της ζωής που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν;

Ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυδιαβασμένα κλασικά μυθιστορήματα σε μία από τις καλύτερες διασκευές του για παιδιά. Τόσο το κείμενο όσο και η εικονογράφηση μας ταξιδεύουν στον κόσμο των τεσσάρων αδερφών Μαρτς και την όμορφη και συγκινητική ιστορία τους. Με σεβασμό στο πρωτότυπο έργο της Λουίζα Μέι Άλκοτ και στους σημερινούς μικρούς αναγνώστες ο συγγραφέας αναδεικνύει τους χαρακτήρες και την ιστορία τους χωρίς να παραλείπει σημαντικά σημεία του έργου με απλή όμως αφήγηση και ζωντανούς διαλόγους που κάνουν την ανάγνωση απολαυστική. Η εικονογράφηση μας μεταφέρει στην εποχή του μυθιστορήματος ενώ εντυπωσιάζουν οι λεπτομέρειες όπως οι υφές των υφασμάτων και η διακόσμηση των εσωτερικών χώρων που ζωντανεύουν την αφήγηση και προσφέρουν επιπλέον πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των ηρωίδων του βιβλίου. Είναι ένα βιβλίο πρωτότυπο, σύγχρονο και προσεκτικά διασκευασμένο ώστε να αγαπήσουν τα παιδιά την κλασική λογοτεχνία.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.