Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μια ιστορία θα σας πω (Το μυστικό της θάλασσας)

Μία ιστορία θα σας πω…

Το μυστικό της θάλασσας

Συγγραφέας: Κώστας Μάγος

Εικονογράφος: Μιχάλης Κουντούρης

Εκδόσεις: Πατάκη

Χρονολογία έκδοσης: 2003

Ο Παντελής ζει κοντά στη θάλασσα και όνειρό του είναι να γίνει καπετάνιος. Έτσι, ρωτάει το Νικόλα που είναι ήδη ναυτικός να του πει πώς μπορεί να το καταφέρει. Εκείνος του απαντάει ότι πρώτα θα πρέπει να ψάξει και να βρει το μυστικό της θάλασσας. Ο Παντελής ξεκινάει την αναζήτηση ρωτώντας τους γονείς του, φίλους και γνωστούς. Ακόμα και τα ζώα που κατοικούν κοντά της ρώτησε. Από τον καθένα έπαιρνε μια διαφορετική απάντηση. Για τον καθένα η θάλασσα είχε ένα διαφορετικό σημαντικό μυστικό, γεγονός που μπέρδεψε τον μικρό ήρωα. Τελικά όμως τη βρήκε τη λύση. Βρήκε το μυστικό που χρειαζόταν ώστε να καταφέρει το στόχο του. 

Μια όμορφη ιστορία, γραμμένη με τρόπο που δε φέρνει εντάσεις παρόλο που το στοιχείο της αναζήτησης από την πλευρά του ήρωα είναι εμφανές ενώ αναδεικνύεται η πολύπλευρη ομορφιά που έχει η θάλασσα. Κάθε ήρωας, ανάλογα με τις ασχολίες και την ιδιοσυγκρασία του διακρίνει ένα διαφορετικό στοιχείο της θάλασσας, δείχνοντάς μας τις διαφορετικές οπτικές που μπορεί κανείς να δει σε ένα θέμα. Αν το εξετάσουμε, όλοι οι ήρωες που μίλησε μαζί τους ο Παντελής είχαν από τη σκοπιά τους δίκιο. Όλοι ξεχώριζαν μια πτυχή σημαντική γι’ αυτούς. Η λύση, όμως, για τον ήρωά μας δεν ήταν ό,τι έλεγαν ή μετέφεραν οι άλλοι αλλά αυτό που ο ίδιος, τελικά, ανακάλυψε και αποδέχτηκε ως μυστικό. Κι αυτό είναι κάτι που σε κάθε άνθρωπο ισχύει: πραγματικό και θεμιτό είναι αυτό που ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει και να (απο)δεχτεί ως τέτοιο. Έτσι, λοιπόν, και ο Παντελής μέσα από την αναζήτηση που έκανε αλλά και τη βοήθεια των άλλων, μπόρεσε να βρει τη δική του απάντηση, τη δική του λύση και εξήγηση στο ερώτημα που τέθηκε και ευχαριστημένος, πια, να συνεχίσει την πορεία προς το όνειρό του.

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.com

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.