Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μια ιστορία θα σας πω (Ο φίλος μου ο δράκος)

Μία ιστορία θα σας πω…

Ο φίλος μου ο δράκος

Συγγραφέας – εικονογράφος:  ChristophNiemann

Εκδόσεις: Νεφέλη

Χρονολογία έκδοσης: Νοέμβριος 2013

Η Λιν έχει για φίλο της έναν μικρό δράκο. Παίζουν συνέχεια μαζί, κάνουν καινούργιους φίλους, λένε μεταξύ τους ιστορίες. Κάποια μέρα, από το πολύ παιχνίδι κάνουν μια ζημιά και ο μπαμπάς της Λιν κλείνει τον δράκο σε ένα κλουβί. Το επόμενο πρωί ο δράκος δραπετεύει. Η Λιν τον ψάχνει παντού αλλά δεν τον βρίσκει πουθενά. Κάποια στιγμή, η Λιν συναντάει μια γριά που της ζητάει να την βοηθήσει να περάσει το ποτάμι. Η Λιν την βοηθάει και η γριά, ως αντάλλαγμα, της αποκαλύπτει πού έχει κρυφτεί ο δράκος της.

Ο φίλος μου ο δράκος είναι μια ιστορία που στηρίζεται στη μορφή κάποιων βασικών ιδεογραμμάτων της κινέζικης γλώσσας, όπου κάθε ένα παίρνει μορφή και γίνεται ένα κομμάτι στη ζωγραφιά αυτού που απεικονίζει. Η ιστορία είναι απλή στη μορφή της. Η σύνθεσή της θυμίζει τη συναρμολόγηση κομματιών ενός παζλ που το καθένα βρίσκει τη θέση του και το ολοκληρώνει. Θα μπορούσε να γίνει και εργαλείο στα χέρια ενός δασκάλου για τον τρόπο δημιουργίας μιας ιστορίας. Κάθε λέξη – κάθε ιδεόγραμμα αποτελεί ένα συστατικό στοιχείο της ιστορίας που την κάνει να εξελίσσεται. Από την άλλη, η καθαυτό ιστορία είναι δοσμένη έτσι ώστε ένα παιδί στην αρχή του δημοτικού που ξεκινάει να διαβάζει να μπορεί να την ακολουθήσει αναγνωστικά αλλά και ως προς τα γεγονότα, τα οποία, ενώ αντλούν στοιχεία από την παράδοση ενός άλλου λαού, ταυτόχρονα άπτονται των ενδιαφερόντων και της πραγματικότητάς του.

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.com

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.