Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μια ιστορία θα σας πω (Ο βάτραχος και το φιλί)

 

Μία ιστορία θα σας πω…

                                               Ο βάτραχος και το φιλί

 

Συγγραφέας: Εύη Γεροκώστα

Εικονογράφος: Κατερίνα Χαδουλού

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Χρονολογία έκδοσης: Μάρτιος 2013

Σειρά: Μικρές Καληνύχτες

Ηλικιακή ομάδα: προσχολική ηλικία

 

 

Οι βάτραχοι όσο μεγάλωναν άκουγαν παραμύθια. Παραμύθια με πρίγκιπες, πριγκίπισσες και βατράχια που περίμεναν ένα τους φιλί για να μεταμορφωθούν. Έτσι συνέβη και με τον βάτραχο και τη βατραχίνα της ιστορίας μας. Περίμεναν αυτό το φιλί ώστε να γίνουν κι αυτοί “αληθινοί”. Όσο περίμεναν, ο ένας κρατούσε συντροφιά στον άλλο μέχρι που δέθηκαν τόσο πολύ που έγιναν αχώριστοι. Παρόλο το δέσιμό τους όμως δεν ήξερε κανένας από τους δύο τι είναι αυτό που νιώθουν. Τι είναι αυτό που τους κρατάει μαζί με αποτέλεσμα να αρχίσουν να το ψάχνουν παίζοντας…  

 

Και η τρίτη αυτή ιστορία της Εύης Γεροκώστα είναι γεμάτη τρυφερότητα, αγάπη και συντροφικότητα. Οι δύο ήρωες περιμένουν, ο καθένας ξεχωριστά, να πραγματοποιηθεί το πιο μεγάλο τους όνειρο. Όμως πριν καλά καλά το καταλάβουν αρχίζει μια σχέση που τους συνδέει. Παρόλο που περίμεναν να τους συμβεί και να ζήσουν ό,τι και στα παραμύθια, βλέπουν ότι στη ζωή τους γίνονται πράγματα που απ’ ό,τι φαίνεται είναι πιο σημαντικά από αυτό που ξέρουν από τις αφηγήσεις των άλλων. Και το κυριότερο, δεν το αρνούνται ούτε το αγνοούν. Ζουν με απλότητα και δέχονται στη ζωή τους ό,τι όμορφο έρχεται ανεξάρτητα με το πώς και αν μπορούν να το ορίσουν και να το εξηγήσουν με λόγια. Αντίστοιχα και η εικονογράφηση αποδίδει αλλά και συμπληρώνει την πραγματικότητα των ηρώων με χρώματα και αποχρώσεις που φέρνουν ηρεμία και γαλήνη. 

Γενικότερα, όσα κι αν ειπωθούν ό,τι κι αν γραφτούν γι’ αυτό το βιβλίο είναι λίγα μπροστά σε αυτά που νιώθει ο κάθε αναγνώστης τόσο του κειμένου όσο και της εικονογράφησης. Αισθήματα αγάπης, γαλήνης αλλά και της ομορφιάς που έχει – μπορεί να έχει – η ζωή μας, αρκεί να το επιθυμούμε και να θέλουμε να το δούμε γύρω μας.

 

 

    

 

Εύη Γεροκώστα (www.biblionet.gr)

Η Εύη Γεροκώστα γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στην Αθήνα και μετάφραση στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Έχει εργαστεί σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, στο ΕΚΕΜΕΛ και στο ΕΚΕΒΙ ως υπεύθυνη του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Παράλληλα έχει μεταφράσει 28 βιβλία από τα γαλλικά, ασχολείται με το θέατρο και το τραγούδι και από το 2002 αφηγείται ελληνικά και ξένα παραμύθια σε σχολεία, βιβλιοθήκες, φεστιβάλ, μουσικές σκηνές, κ.ά.. Το βιβλίο αυτό είναι το τρίτο από τα τέσσερα δικά της παραμύθια. Το βιβλίο της «Αστέρια στον πάτο της λίμνης» έχει διακριθεί με το βραβείο «Πηνελόπη Μαξιμού» από τον Κύκλο του ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. 

 

 

Κατερίνα Χαδουλού

Η Κατερίνα Χαδουλού γεννήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας και ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως εικονογράφος. Σπούδασε και αρίστευσε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής καλών Τεχνών του ΑΠΘ, στην Ανωτάτη Σχολή καλών Τεχνών στην Αθήνα και ζωγραφική με δάσκαλο τον Τρ. Πατρακίδη. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα Γραφικών Τεχνών, Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου. Το 2006, κέρδισε το 2ο βραβείο Νέων Καλλιτεχνών στον 6ο πανελλήνιο Διαγωνισμό Comix της Ελευθεροτυπίας όπως αντίστοιχα και το 2007 στον 2ο διαγωνισμό Comix. Το 2009 πήρε από την ΕΒΓΕ βραβείο για το έργο της ως εικονογράφος και το 2010 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την εικονογράφηση του βιβλίου «Η περιπέτεια των τεσσάρων εποχών». Έχει συμμετάσχει με έργα της σε εργαστήρια και ομαδικές εκθέσεις. Την περίοδο 2007-2009 με υποτροφία από το ΙΚΥ εκπόνησε καλλιτεχνικό έργο στο Εργαστήρι Γραφικών Τεχνών της ΑΣΚΤ. Συνολικά έχει εικονογραφήσει πάνω από 30 βιβλία για παιδιά.  

 

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.com

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.