Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μια ιστορία θα σας πω (Εγώ και η αδερφή μου)

Μία ιστορία θα σας πω…

Εγώ και η αδελφή μου

Συγγραφέας: Λίνα Σωτηροπούλου

Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Χρονολογία έκδοσης: Απρίλιος 2014

Ένα πρώτο παιδί δεν παύει να είναι το ένα και μοναδικό παιδί της οικογένειας που όλα τα βλέμματα και η προσοχή στρέφονται επάνω σε αυτό. Είναι ένα σύμπαν που, χωρίς πολλή προσπάθεια, συγκεντρώνει ό,τι υπάρχει γύρω του. Ένα δεύτερο παιδί έρχεται και μοιράζει αυτή την προσοχή, αλλάζοντας και ταράζοντας, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο την ισορροπία που υπήρχε. Κι αυτό, χωρίς να έχει πραγματική γνώση και επίγνωση αλλά έχοντας μια τελείως διαφορετική οπτική και αντιμετώπιση.

Κάπως έτσι συμβαίνει και στην ιστορία της Λίνας Σωτηροπούλου. Ξεκινώντας γνωρίζουμε την μία και μοναδική κόρη που με το μαγικό της ραβδί πετυχαίνει ό,τι θέλει και με τον τρόπο ακριβώς που το επιθυμεί. Ύστερα από λίγο καιρό, όμως, εμφανίζεται μια μικρή αδελφή που για τα μάτια της πρώτης είναι ένας κίνδυνος για την επιβίωσή της! Η μεγάλη αδελφή προσπαθεί με κάθε τρόπο να βγάλει από τη ζωή και το σπίτι και, τελικά, να εξαφανίσει την νεογέννητη αδελφή της που ήρθε απρόσκλητη. Βέβαια, όπως είναι φυσικό, κάθε της προσπάθεια, αντικρούεται και δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Οι αφηγήσεις της μεγάλης αδελφής συμπληρώνονται με παράλληλες αφηγήσεις της μικρής αδελφής. Κάθε γεγονός παρουσιάζεται και από τα δύο παιδιά και από τις δύο οπτικές γωνίες. Και αυτό είναι που κάνει εντυπωσιακό το βιβλίο αυτό. Δίνει ταυτόχρονα και με μεγάλη σαφήνεια τις δύο τόσο διαφορετικές πραγματικότητες. Γιατί αυτό που το πρώτο παιδί βιώνει και πράττει, το δεύτερο το βιώνει και αντιμετωπίζει με εντελώς διαφορετικό τρόπο και κυρίως χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί πηγή κινδύνου για το πρώτο.

Η αίσθησή μου, διαβάζοντας την ιστορία αυτή, είναι ότι η συγγραφέας, χωρίς να φορτίζει συναισθηματικά τον μικρό αναγνώστη (και ακροατή), αναδεικνύει με ανάγλυφο τρόπο τον διαφορετικό συναισθηματικό κόσμο των παιδιών, ιδιαίτερα του πρωτότοκου, ενώ παράλληλα υπάρχει και η παρουσία και οριοθέτηση της εκάστοτε κατάστασης από τους γονείς. Επίσης, όσων αφορά στους ενήλικους αναγνώστες – γονείς, δίνει λόγους ώστε, αν αντιμετωπίζουν αντίστοιχες καταστάσεις, να δουν αποστασιοποιημένα και πιο ψύχραιμα την κατάσταση, να δράσουν ανάλογα και να αφήσουν περισσότερα περιθώρια πρωτοβουλιών στα παιδιά. Γιατί, όπως σωστά δείχνει και η ιστορία αυτή, τα παιδιά βρίσκουν τους τρόπους και τις άμυνες, ενδεχομένως, και αντιμετωπίζουν τις “δυσκολίες” της ζωής τους με επιτυχία.

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.com

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.