Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μια ιστορία θα σας πω… (Το νυσταγμένο φεγγάρι)

Μία ιστορία θα σας πω…

Το νυσταγμένο φεγγάρι του Πάουλ Κλέε

 

Συγγραφέας: Φίλια Δενδρινού

Εκδόσεις: Λιβάνης

Χρονολογία έκδοσης: 2007

Ηλικιακή ομάδα: προσχολική ηλικία

 

 

Ο PaulKleeέμπαινε στο εργαστήριό του και χανόταν για πολλές ώρες. Εκεί έπαιζε με τα χρώματα. Έφτιαχνε τοπία που έλεγαν το καθένα τη δική του ιστορία. Έβγαζαν μέσα από τον καμβά τη δική τους μουσική. Την μουσική των χρωμάτων.

Έτσι είναι και ιστορία για το φεγγάρι που από την πολλή του νύστα δεν μπορούσε να φωτίσει τη γη εκείνο το βράδυ. Έκρυβε το μισό του πρόσωπο από ντροπή, για να μη φαίνεται στους ανθρώπους κάτω στη γη. Κάποια στιγμή, την ώρα που είχε κλείσει το ένα του μάτι ήρθε κοντά του μια σκιά και άρχισε να του μιλάει. Ήταν ο Ύπνος που ήρθε και το γλύκανε πιο πολύ. Το φεγγαράκι άρχισε να νυστάζει ακόμα περισσότερο μέχρι που αποκοιμήθηκε και άρχισε να βλέπει όνειρα. Τι όνειρα είδε το φεγγάρι και ποια ήταν η μεγάλη του επιθυμία όταν ξύπνησε;

 

 

Το «Νυσταγμένο φεγγάρι» είναι ένα από τα βιβλία της σειράς «Η τέχνη σαν παραμύθι». Σκοπό έχει να γνωρίσει στα παιδιά σημαντικά έργα της παγκόσμιας κληρονομιάς. Μέσα από τη μυθοπλασία, όπου σε αυτό το βιβλίο βασίζεται στους πιο σημαντικούς πίνακες του Klee, τα παιδιά έρχονται δημιουργικά σε επαφή με έργα τέχνης που αντιπροσωπεύουν τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη και το ρεύμα που ανήκει. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν δραστηριότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν με τα παιδιά οι ενήλικες όπως δίνονται ή παραλλάσσοντάς τες ανάλογα με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και το επίπεδο κατανόησης των παιδιών. Με τις δραστηριότητες αυτές τα παιδιά ασχολούνται δημιουργικά, ανακαλύπτουν και επεξεργάζονται τους πίνακες που έχουν στη διάθεσή τους ενώ παράλληλα μαθαίνουν κάποιες βασικές έννοιες της ζωγραφικής.      

 

 

 

 

Φίλια Δενδρινού

Η Φίλια Δενδρινού είναι θεατροπαιδαγωγός και ηθοποιός. Ασχολείται με τον οργάνωση και τον σχεδιασμό προγραμμάτων θεατρικής αγωγής στην εκπαίδευση. Έχει ασχοληθεί με την τεχνική της μάσκας στην Commediadeart, τις τεχνικές της κλοουνερί και την τέχνη της αφήγησης. Ως αφηγήτρια έχει παρουσιάσει δουλειές της στο θέατρο και σε φεστιβάλ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει θέατρο στην εκπαίδευση και έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την έρευνα και την προώθηση του θεάτρου. Έχει συνεργαστεί με την Εκπαιδευτική τηλεόραση του ΥΠΕΠΘ, τη Γενική Επιμόρφωση Ενηλίκων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως σεναριογράφος και επιστημονικός σύμβουλος για την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Το πρώτο της βιβλίο «Με νότες και με Γράμματα» (1994) τιμήθηκε με έπαινο από Κύκλο του ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

  

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.com

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.