Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μια ιστορία θα σας πω… (Πιάστε την Ξαφρούλα)

 

Μία ιστορία θα σας πω…

Πιάστε την Ξαφρούλα

 

Συγγραφέας: Ιωάννα Κυρίτση – Τζιώτη

Εικονογράφος: Νίκη Λεωνίδου

Εκδόσεις: Παρρησία

Χρονολογία έκδοσης: Νοέμβριο 2012

Ηλικιακή ομάδα: προσχολική ηλικία

 

 

Στο μεγάλο μαγισσοχωριό ζουν αμέτρητες μάγισσες με παράξενα ονόματα. Σε όλες αρέσουν τα παιχνίδια αλλά πιο πολύ αρέσουν στην πιο μικρή μαγισσούλα την Ξαφρούλα. Η Ξαφρούλα παίζει με την μαγική της σκούπα, καβαλάει τις ακτίνες του ήλιου, κάνει τα σύννεφα μπάλα και τρυπώνει όπου βρει. Κάθε φορά που επιστρέφει στο σπίτι της έχει πάντα κάτι μαζί της. Λίγο μέλι, μερικά καρότα, φουντούκια… Μία μέρα το μαγικό σκουπόξυλο την πήγε κάπου που δεν είχε ξαναβρεθεί. Έπαιξε με την ψυχή της! Όμως ήρθε η ώρα να γυρίσει στο σπίτι της. Έτσι, άρχισε να ψάχνει τι να πάρει μαζί της. Μπήκε σε ένα σούπερ – μάρκετ και άρχισε να ψάχνει. Διάλεξε γλειφιτζούρια, βραχιολάκια, μπάλες και πολλά ακόμα πράγματα. Τι θα συμβεί όταν θα αρχίσει να χτυπάει ο συναγερμός του σούπερ – μάρκετ; Τι θα γίνει όταν θα καταλάβει ότι αυτό που έκανε απαγορευόταν;

Μια χαρούμενη ιστορία γεμάτη σκανταλιές και φαντασία. Μια ιστορία που μέσω της ζωής της Ξαφρούλας προβάλει και αναδεικνύει την απλότητα των παιδιών, το πόσο εύκολα μπορούν να βρουν ενδιαφέρον και να απασχοληθούν με το καθετί αλλά και να εκτεθούν και να κατηγορηθούν από την άγνοια του κόσμου και των κανόνων που βάζουν οι μεγάλοι. Αυτό που είναι αυτονόητο για τα παιδιά, αυτό που η φύση και η ζωή μέσα σ’ αυτή δίνει απλόχερα λειτουργεί διαφορετικά και είναι απαγορευμένο στις κοινωνίες των ανθρώπων. Μέσω αυτού του τόσο δυσάρεστου γεγονότος έρχεται μια νέα γνώση αλλά και η κάθαρση με τη βοήθεια της συγγνώμης. Η ιστορία αυτή, με την πολύχρωμη και ευφάνταστη εικονογράφηση της Νίκης Λεωνίδου, εμπλουτίζεται και παίρνει ακόμα πιο παιχνιδιάρικο και χαρούμενο χαρακτήρα μέσω της τεχνικής του κολλάζ με τη χρήση διαφορετικών υλικών.        

 

Ιωάννα Κυρίτση - Τζιώτη

Η Ιωάννα Κυρίτση – Τζιώτη έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Παιδαγωγικά. Έχει εργαστεί ως νηπιαγωγός και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Κείμενά της έχουν συμπεριληφθεί στ  βιβλία της Γλώσσας του Δημοτικού σχολείου, ενώ βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα Κορεάτικα και κάποια κυκλοφορούν και σε ηλεκτρονική μορφή. Έχει τιμηθεί με βραβείο από την Unesco για τη συγγραφική της δράση. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Αυτό είναι το εικοστό πέμπτο βιβλίο της.

Νίκη Λεωνίδου

Η Νίκη Λεωνίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Οπτική Επικοινωνία σε σχολή Καλών Τεχνών στην Αγγλία. Από το 2002 ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών αλλά και εκπαιδευτικών βιβλίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, του ελληνικού τμήματος της SCBWI, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Έχει εικονογραφήσει πάνω από 90 παιδικά και εκπαιδευτικά βιβλία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο http://nikileonidou.com/ .

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.com

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.