Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μια ιστορία θα σας πω… (Θέλω πάντα να γελάς! / Μην τρως τη μαμά μου!)

Μία ιστορία θα σας πω…

Θέλω πάντα να γελάς!

Συγγραφέας: Φραντζέσκα Αλεξοπούλου - Πετράκη

Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονολογία έκδοσης: 2014

Η Χαρά και η Γιοσίμη είναι οι καλύτερες φίλες. Πάνε σχολείο μαζί και κάθονται στο ίδιο θρανίο. Η Χαρά μαθαίνει πολλά από τη Γιοσίμη. Ζωγραφίζουν γιαπωνέζικα ιδεογράμματα, φτιάχνουν οριγκάμι, πίνουν τσάι, ζωγραφίζουν χαρούμενα και λυπημένα δέντρα. Σήμερα η Γιοσίμη δεν είναι καλά. Ρωτώντας, η Χαρά μαθαίνει ότι την επόμενη ημέρα, στην Ιαπωνία είναι η γιορτή όπου κάθε οικογένεια επιστρέφει στο χωριό της, κοντά στους παππούδες και τις γιαγιάδες. Η Γιοσίμη δεν μπορεί να πάει κι έτσι είναι πολύ στεναχωρημένη. Η φίλη της προσπαθεί με κάθε τρόπο να την κάνει να νιώσει καλύτερα, όμως δεν τα καταφέρνει. Τελικά, σκαρφίζεται μια ιδέα: καλεί όλη την οικογένεια της Γιοσίμη στο σπίτι της για τσάι. Εκεί, η Χαρά έχει ετοιμάσει μια έκπληξη για την οικογένεια της Γιοσίμη που, όπως λέει και το όνομά της, φέρνει πολλή χαρά σε όλους.

Μια τρυφερή ιστορία που αναδεικνύει τις αξίες της διαφορετικότητας, της φιλίας και της δοτικότητας. Οι δύο ηρωίδες είναι διαφορετικές. Έχουν διαφορετική καταγωγή και, συνεπώς, τρόπο ζωής και συνήθειες. Η Χαρά μαθαίνει από τη Γιοσίμη έθιμα του τόπου της και παίζουν με αυτά. Μαθαίνουν να κατανοούν και να αποδέχονται η μία την άλλη αλλά και να επικοινωνούν με τους τόσο διαφορετικούς κώδικες που έχει κάθε χώρα. Γεγονός που αποδεικνύει την αγάπη τους και την πρόθεση που γίνεται πράξη ώστε να δώσουν χαρά η μία την άλλη. Γιατί, τελικά, οι παιδικές ψυχές είναι γεμάτες απλότητα και μπορούν να αποδεχτούν και να χαρούν το διαφορετικό, έχοντας την επιθυμία να διορθώσουν ή/και να αλλάξουν ό,τι στέκεται εμπόδιο σε αυτό.

Μην τρως τη μαμά μου!

Συγγραφέας: Εύη Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου

Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονολογία έκδοσης: 2014

Η μαμά της Ρηνούλας ετοιμάζεται να γεννήσει ένα αδελφάκι. Παρόλο που δεν λέει τίποτα, η Ρηνούλα καταλαβαίνει ότι η μαμά ταλαιπωρείται από το μωρό. Ύστερα, αφού γεννιέται, έχει την κακή συνήθεια να κολλάει και να τρώει το στήθος της μαμάς. Η Ρηνούλα θυμώνει με αυτό και διακατέχεται από την επιθυμία να προστατεύσει τη μαμά και να νουθετήσει το μικρό αδελφό της. Όμως, ένα απρόσμενο δώρο έρχεται να ανατρέψει τη στάση της αυτή και να την κάνει να αποδεχτεί το γεγονός του θηλασμού.

Ένα δύσκολο και ιδιαίτερο θέμα θίγεται στο βιβλίο αυτό. Το σύνηθες, ως ιστορία, είναι η εγκυμοσύνη και ο ερχομός του νέου μέλους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην υπόλοιπη οικογένεια. Εδώ όμως γίνεται ένα βήμα παραπάνω. Η Εύη Τσιτιρίδου διαλέγει να αγγίξει τον θηλασμό με όλες τις προεκτάσεις όπου αυτό έχει. Κάθε παιδί, όσο κι αν έχει αποδεχτεί το νέο αδελφάκι, πάντα βγαίνει έντονη ζήλια όταν το βλέπει να θηλάζει. Η ψυχολογία του κλονίζεται και συνήθως δείχνει, έστω και περιστασιακά, μίσος προς αυτό. Κι εδώ, στην ιστορία, αυτό φαίνεται από την προσπάθεια νουθεσίας του, όταν η μητέρα τους απουσιάζει.

Όπως σε κάθε ιστορία για παιδιά, έτσι κι εδώ δίνεται η λύση: ένα δώρο από τη μαμά και το μωρό που έχει φωτογραφίες με θηλαστικά ζώα αλλά και πρώτη και κύρια τη φωτογραφία της μαμάς με τη Ρηνούλα. Η Ρηνούλα με αυτό συνειδητοποιεί και βλέπει διαφορετικά την κατάσταση και σιγά σιγά την αποδέχεται. Το σίγουρο είναι ότι αυτό θα ήταν ένα ιδανικό σενάριο που στην πραγματικότητα είναι αμφίβολο αν θα πετύχαινε. Όμως εδώ έχουμε μια ιστορία που εκτός του ότι αγγίζει αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, βοηθάει και παροτρύνει τους γονείς να το δουν, να το αντιμετωπίσουν και να το λύσουν.

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.com

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.