Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (9 τρελές ιστορίες)

9 τρελές ιστορίες

 

Συγγραφέας: Ursula Wölfel

Εικονογράφος: Μιχάλης Καζάζης

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονολογία Έκδοσης: Μάρτιος 2017

 

Μια υπέροχη ιστορία που δεν γράφτηκε ποτέ αλλά έγραψαν στις εφημερίδες για τα έξι χιλιάδες πεντακόσια δώδεκα μολύβια που ξύστηκαν, μια μηχανή, όχι του χρόνου αλλά της αναμονής που την πατησε αυτοκίνητο και δεν έμαθε κανείς πώς ήταν, μια σούπερ νοικοκυρά που είχε σκοπό της ζωής της να λάμπουν όλα γύρω της από καθαριότητα, ένας μπαμπάς που, από το θυμό του για το παιδί του που φοβόταν, σκαρφάλωσε στο ταβάνι και έπεσε κάτω γιατί είδε μια αράχνη και φοβήθηκε, ένας αθλητής που από τη βαρεμάρα του σήκωνε ό,τι έβρισκε μπροστά του, μέχρι και τον ίδιο του τον εαυτό με τα δυο του χέρια…

Αυτά είναι μερικά σενάρια από τις εννιά, πραγματικά, τρελές ιστορίες του βιβλίου! Διαβάζονται απνευστί! Καθεμιά δημιουργεί έναν κόσμο ξεχωριστό. Τους ήρωες θα τους χαρακτήριζα χάρτινους ή μπνοδιάστατους.

Το βιβλίο θα μπορούσε να είναι γραμμένο από ποιήτρια. Έχει έναν σουρεαλισμό και μια νομοτέλεια που μου θύμισε το αφήγημα της Stein και τα παραμύθια του cummings. Ψάχνοντας για την Ursula Wölfel βρήκα ότι ήταν συγγραφέας και παιδαγωγός. Όντως, η ενασχόληση με παιδιά συνδυασμένη με μια οπτική που απομακρύνεται από τον διδακτισμό μπορεί άνετα να δώσει τέτοια αποτελέσματα.

Σε κάθε ιστορία βλέπουμε μόνο μία πλευρά. Μία πλευρά παράδοξη που όμως αποτελεί την αλήθεια του συγκεκριμένου παραμυθιού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει ματαιοδοξία σε κάθε περιστατικό και ειρωνία. Ίσως και χαζομάρα. Είναι το παράδοξο που φέρνει αμηχανία και ταυτόχρονα γέλιο.

Τα παιδιά δεν μαθαίνουν κάτι. Άλλωστε η πραγματικότητα απέχει πολύ από κάθε ιστορία. Όμως μπορούν να διασκεδάσουν και να γελάσουν με όσα συμβαίνουν κάθε φορά.

Το μικρό μέγεθος των ιστοριών (μία σελίδα το καθένα) διευκολύνει τους αναγνώστες που θα ήθελαν ή θα επιχειρούσαν να διαβάσουν μόνοι τους ενώ η εικονογράφηση σε κάθε ιστορία δίνει τη δυνατότητα για αναστοχασμό και καλύτερη κατανόηση.

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.