Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Όσα φέρνει η ώρα στης ποίησης τη χώρα)

Μία ιστορία θα σας πω…

Όσα φέρνει η ώρα στης ποίησης τη χώρα

 

Συγγραφέας: Θεοφάνης Θεοφάνους

Εικονογράφος: Νίκος Πολυχρονόπουλος

Εκδόσεις: άνεμος

Χρονολογία Έκδοσης: 2016

 

Η ποίηση, λέει ο Θεοφάνης Θεοφάνους στην εισαγωγή του βιβλίου του, «είναι ένα μαγικό παιχνίδι λέξεων και εικόνων, που κρύβει μέσα της ήχους, μυρωδιές, μελωδίες» κι εγώ δεν έχω παρά να συμφωνήσω μαζί του!

Στο βιβλίο αυτό, χωρισμένο σε ενότητες βάσει μιας θεματικής κάθε φορά (για παράδειγμα «οι δικοί μου άνθρωποι», «ξέγνοιαστες στιγμές», «στοιχεία της φύσης»), υπάρχουν ποιήματα έμμετρα με ζωντανές περιγραφές και ήρωες, σαν να τους βλέπεις μπροστά σου. Τα θέματα αντλούνται από τη ζωή και ό,τι απασχολεί και ενδιαφέρει τα παιδιά. Ο τρόπος παρουσίασής τους είναι ευφάνταστος και με σεβασμό απέναντι σε αυτά, χωρίς όμως να είναι παιδιάστικος.

Εκτός από τις ζωντανές εικόνες και περιγραφές, το βιβλίο είναι γεμάτο συναισθήματα. Συναισθήματα όμορφα που αναδεικνύουν την επιθυμία για στιγμές χαράς και αγάπης. Σε μορφές, όπως οι γονείς και οι παππούδες, τα ποιήματα φέρνουν την εικόνα των ανθρώπων αντί για την υποχρέωση για ευγνωμοσύνη, που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε: ο μπαμπάς σκαρφαλώνει σε κλαδιά για να ψαρέψει, ο παππούς παίζει φυσαρμόνικα στο δρόμο, η μαμά είναι μια μεγάλη αγκαλιά...

Από όλες τις θεματικές, οι οποίες είναι σφιχτές και πολύ καλά ορισμένες και δομημένες, με κέντρισε πολύ αυτή που αναφέρεται σε μύθους του Αισώπου. Μέσα σε ένα τετράστιχο παρουσιάζεται ο μύθος και σε ένα δίστιχο, όπου είναι τα λόγια του κάθε ζώου, εκφράζεται με χιουμοριστικό τρόπο το επιμύθιο.

Διδακτισμός δεν υπάρχει. Ούτε σε αυτή ούτε στις υπόλοιπες ενότητες. Και αυτό θεωρώ ότι είναι το δυνατό στοιχείο της συλλογής. Μέσα από τα ποιήματα, τα παιδιά ταυτόχρονα διασκεδάζουν και μαθαίνουν. Παίζουν, ακούν μουσική (μιας και υπάρχει ρυθμός σε κάθε ποίημα) και φαντάζονται – πλάθουν εικόνες με αφορμή κάθε ποιήμα.

Σπάνια βλέπω και διαβάζω συλλογές ποιημάτων για παιδιά που να με κερδίσουν. Το είδος είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ποιήματα παιδιάστικα που τελικά υποτιμούν τους αναγνώστες. Η συλλογή αυτή διέψευσε αυτές τις ανησυχίες μου και απέδειξε ότι υπάρχουν δημιουργοί όπου η γραφή τους δείχνει σεβασμό στα παιδιά και στο είδος.

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.