Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Χορεύοντας με τα αρώματα)

Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Χορεύοντας με τα αρώματα)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χορεύοντας με τα αρώματα

Συγγραφέας: Ariel Andres Almada

Εικονογράφος: Sonja Wimmer

Εκδόσεις: Λιβάνη

Χρονολογία Έκδοσης: 2019

 

Πώς θα ήταν ένα βιβλίο για κάποιον που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την όρασή του; Πώς θα μπορούσε να μπει στον κόσμο με τα τόσα πολλά ερεθίσματα και εικόνες;

Ξεκινώντας το «χορεύοντας με τα αρώματα» αισθάνθηκα σαν το βιβλίο – η ιστορία να με καθοδηγούσε από το χέρι ενώ εγώ είχα κλείσει τα μάτια μου. Σαν το παιχνίδι που παίζουν τα μικρά παιδιά.

Πουθενά δεν υπήρχε η αίσθηση της όρασης. Όμως υπήρχε ο πλούτος του συναισθήματος από την αίσθηση της ζεστής αγκαλιάς της μαμάς, από την όμορφη μυρωδιά των ρούχων, το μελωδικό τιτίβισμα των πουλιών και των αρωμάτων της άνοιξης.

Αν το καλοσκεφτούμε, οι αισθήσεις αυτές σε εμάς «κοιμούνται»… Έχουμε συνηθίσει όλα να τα αντιμετωπίζουμε μέσω της όρασης, με αποτέλεσμα να υποτιμούμε τις υπόλοιπες τόσο όμορφες και σημαντικές αισθήσεις.

Πώς νιώθεις κάτι μπλε; Πώς θα περιέγραφες και θα ένιωθες κάτι κόκκινο; Πώς θα μπορούσες να αποφύγεις τα εμπόδια που υπάρχουν; Πήρε χρόνο αλλά η Άννυ έμαθε να τα ξεχωρίζει με τη μυρωδιά τους. Εκείνη την καθοδηγούσε πού να πηγαίνει και τη να αποφεύγει.

Με τον καιρό η Άννυ έμαθε να μαγειρέυει. Πριν από αυτό έμαθε να «διαβάζει» τόσο καλά τους ανθρώπους και το τι είναι σημαντικό για αυτούς και να τους καταλαβαίνει με μια κατανόηση που δύσκολα συναντάμε…

Μαγείρευε για αυτούς και ο πλούτος των γεύσεων και των μυρωδικών έφερνε δάκρυα και ευγνωμοσύνη.

Η φήμη της έφτασε μακριά. Από το κορίτσι που δεν μπορούσε να δει ζητούσαν όλοι βοήθεια. Ζητούσαν όλοι για τους γιατρέψει μια πληγή που δεν έκλεινε. Κι εκείνη το έκανε! Για όλους.

Ένας μόνο ήταν που δεν είχε καταφέρει να διώξει τη θλίψη από τη ζωή του. Ο Τζόνας, ό,τι κι αν δοκίμαζε, όσο κι αν προσπαθούσε, το βήμα του ήταν πάντα βαρύ. Όσα μυρωδικά κι αν έβαζε η Άννυ, η μελαγχολία δεν έλεγε να φύγει, γιατί ο Τζόνας χρειαζόταν κάτι άλλο από την Άννυ για να τον γιατρέψει…

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.