Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Φλορέτ)

Φλορέτ

Συγγραφέας & Εικονογράφος: Anna Walker

Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη

Χρονολογία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2019

 

Αν υπάρχει ένα είδος βιβλίων που ξεχωρίζω, αυτά είναι τα εικονοβιβλία –picture books! Σε κάθε εικονοβιβλίο συμβαίνουν ταυτόχρονα δύο ιστορίες: η ιστορία που λέει το κείμενο και η ιστορία που δείχνουν οι εικόνες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία, όπου κείμενο και εικόνα συμπληρώνουν το ένα το άλλο ενώ κανένα δεν μπορεί να σταθεί επαρκώς χωρίς το άλλο. Αλληλοεξαρτώνται.

Ένα εικονοβιβλίο μπορεί να δώσει πολλές «ατμόσφαιρες». Αυτή που διαβάζουμε και αυτή των σκέψεων ή/και εσωτερικών διεργασιών των ηρώων. Ή να δείξει λεπτομέρειες για τη γύρω πραγματικότητα που το κείμενο δεν έχει λόγο να συμπεριλάβει και να μιλήσει για αυτές. Κάθε εικοβιβλίο θεωρώ πως είναι ένα ποιητικό βιβλίο, που μέσα από την αφαίρεση και τη συμπύκνωση του λόγου επιτυγχάνεται ο εμπλουτισμός της ιστορίας.

Στο «Φλορέτ» την ηρωίδα τη λένε Μάε. Η Μάε και η οικογένειά της μετακομίζουν σε ένα καινούργιο σπίτι, χωρίς κήπο. Ναι, αυτή είναι η πρώτη πληροφορία που παίρνουμε. Ότι η Μάε ήθελε μαζί της τον κήπο της. Βρέθηκε ανάμεσα σε κούτες, χωρίς φίλους, χωρίς παιχνίδι, χωρίς τους ήχους των πουλιών, χωρίς μηλιές… Κάποια στιγμή, άρχισε να ζωγραφίζει πεταλούδες στο πλακόστρωτο. Ζωντάνεψε! Και μαζεύτηκαν παιδιά. Άρχισε να ζωγραφίζει και τις κούτες. Όμως βαριόταν… Παρόλο το χρώμα που είχε δώσει γύρω της, βαριόταν.

Κάποτε, ακολούθησε ένα μικρό χαρούμενο πουλάκι. Εκείνο την οδήγησε σε ένα παράξενο και πυκνό δάσος, που το περιέβαλε τζαμαρία. Μια ελπίδα που γεννήθηκε αλλά έμεινε μισή. Τελικά η Μάε τα κατάφερε. Ένα μικρό κλαδί είχε περάσει την τζαμαρία και είχε βγει έξω από αυτή, σα να ήθελε να δραπετεύσει. Η Μάε το πήρε και το φύτεψε στη γυάλα των θησαυρών. Σαν και το κλαδάκι να ήταν θησαυρός!

Σιγά σιγά, η Μάε έφτιαξε έναν ολόκληρο κήπο! Σιγά σιγά, η γειτονιά απέκτησε χρώμα και ζωή! Τη ζωή και το χρώμα που δίνουν τα λουλούδια και τα παιδιά.

Τελικά, σκέφτομαι, υπάρχει ελπίδα. Διαβάζοντας αυτή τη μικρή ιστορία, τελειώνοντας ένιωσα να βγαίνει από μέσα μου ένα χαμόγελο και μια ανάσα ανακούφισης. Ξανάρθε η σκέψη ότι για κάθε αλλαγή και κάθε θαύμα που περιμένουμε και θέλουμε, τα μικρά δικά μας βήματα και ενέργειες είναι ικανά, μακροπρόθεσμα, να φέρουν μεγαλύτερες ή μεγάλες και όμορφες αλλαγές!

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.