Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Το Γυρινάκι – Πλανήτης ΓΗ)

Το Γυρινάκι

Συγγραφέας & Εικονογράφος: Benji Davies

Εκδόσεις: Ίκαρος

Χρονολογία Έκδοσης: 2019

 

Αν αναρωτιέστε τι ενδιαφέρον μπορεί να έχει η ζωή ενός μικροσκοπικού γυρίνα που κολυμπάει και ζει σε μια απέραντη, μια σταλιά λιμνούλα, τότε πρέπει να δείτε και να διαβάσετε το Γυρινάκι!

Ένα βατραχάκι που ολόκληρο το σώμα του είναι ένα τεράστιο μάτι με μια μικρούλα ουρίτσα. Όλα μαζί, αυτό και τα αμέτρητα (και γρήγορα) αδέλφια του θυμίζουν (σε έναν ενήλικα) σπερματοζωάρια που ταξιδεύουν. Και κάπου εκεί έρχεται το μεγάλο, τεράστιο, κακό ψάρι, ο Μπούφλας! Που κολυμπάει στα βαθιά και είναι ο φόβοε και ο τρόμος των γυρίνων.

Όλο αυτό μου έφερε στο μυαλό ιστορίες αθώες αλλά και ευτράπελες που ακούμε και βλέπουμε να ζωγραφίζουν μικρά παιδιά!

Οι σκηνές στην ιστορία ανελλάσσονται. Πότε βλέπουμε το μικρό γυρινάκι να προσπαθεί να προλάβει τα άλλα ή να μη θέλει να σκεφτεί τι θα γίνει αν ο Μπούφλας το προφτάσει και άλλοτε τον Μπούφλα, που είναι τόσο παλιός όσο η λάσπη του βυθού, να κάνει βόλτα στα βαθιά – το βαθύ σκοτάδι…

Τα γυρινάκια μεγάλωναν και έφευγαν. Το Γυρινάκι έμενε μικρό με ουρίτσα. Πότε άραγε θα μεγάλωνε; Για πόσο ακόμα θα έβρισκε κρυψώνες και τρόπους να ξεφεύγει; Πότε θα γινόταν το δικό του θαύμα;

Κάθε σελίδα επιφυλάσσει και μια έκπληξη! Σε κάθε σελίδα υπάρχει ένα λεπτό χιούμορ, αυτό που σε κάνει να κρατάς το γέλιο σου και να ανυπομονείς να δεις τι άλλο καινούργιο θα συμβεί στην επόμενη! Είναι αυτά τα παράδοξα που βρίσκεις στο παιχνίδι των παιδιών, που η φαντασία τρέχει και δημιουργεί νέες καταστάσεις και προβλήματα σοβαρά και τρομερά αλλά ταυτόχρονα αστεία! Θυμίζει αυτό το συμβολικό παιχνίδι των παιδιών που παίρνουν ρόλους και δοκιμάζουν να «εκτεθούν» στα δύσκολα και επικίνδυνα και κάθε φορά τα καταφέρνουν έχοντας μάθει και έχοντας ζήσει!

Τελικά, το Γυρινάκι γίνεται βάτραχος;

Ε ναι! Όπως στα περισσότερα παραμύθια, έτσι κι εδώ το τέλος είναι καλό! Έρχεται η λύτρωση, έρχεται η ωρίμανση, έρχεται το τέλος του «επεισοδίου» της ζωής του ήρωα.

Και με τον… «κακό»; Τον Μπούφλα, δηλαδή; Αυτός δεν παθαίνει κάτι – δεν τιμωρείται. Άλλωστε δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το μεγάλο αυτό ψάρι λειτουργεί και φοβίζει τα γυρινάκια όπως ακριβώς γίνεται και με το σκοτάδι που φοβίζει τα μικρά παιδιά και στην πορεία ξεχνιέται…

 

 

Προορισμός: Πλανήτης ΓΗ

Συγγραφέας: Jo Nelson

Εικονογράφος: Tom Clohosy Cole

Εκδόσεις: Ίκαρος

Χρονολογία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2018

 

Τι είναι η υπερήπειρος; Γιατί στον Ισημερινό έχει τόσο δυνατές βροχές; Γιατί Γη είναι σα να την έχει ζουλήξει κάποιος στους πόλους; Γιατί κάνει περισσότερο κρύο όσο πλησιάζουμε στον Ήλιο; Τι προσφέρουν τα γαλαζοπράσινα φύκια; Πώς δημιουργείται ο καιρός και πώς γίνεται ο Ήλιος να προκαλεί ανέμους και να δημιουργεί σύννεφα; τι διαφορά έχει ο καιρός από το κλίμα; Πόσα οικοσυστήματα υπάρχουν και πόσους οργανισμούς μπορεί να έχει καθένα από αυτά; Ποιος προκαλεί τον κύκλο του νερού;…

Πόσες ερωτήσεις και πόσες απορίες μπορεί να έχει ένα παιδί για τη Γη και ό,τι συμβαίνει και υπάρχει γύρω – πάνω – μέσα σε αυτή!

Ένα καταπληκτικό βιβλίο γνώσης για τον πλανήτη που κατοικούμε. Λεξιλόγιο οικείο για τα παιδιά, εκφράσεις, μεταφορές και παρομοιώσεις που βοηθούν στην κατανόηση των φαινομένων και που, μαζί με την εικονογράφηση, βοηθούν ώστε κάθε κατάσταση να γίνει εικόνα στο μυαλό των παιδιών.

Θα έλεγα ότι το βιβλίο θυμίζει κάτι παλιές παιδικές σειρές στην τηλεόραση. Εκείνες που ένας γέρος σοφός με μακριά γενειάδα εξηγεί και περιγράφει με απλά λόγια το καθετί.

Το βιβλίο μου κέντρισε το ενδιαφέρον από την αρχή! Από τις πρώτες φράσεις αλλά και τους τίτλους και τις λεζάντες που έχει σε κάθε θεματική. Δημιουργεί το αίσθημα που υπάρχει όταν έχουμε ανακαλύψει φοβερές αλήθειες, που όμως τόσα χρόνια ζούμε ανάμεσά τους και τις αγνοούμε και ξαφνικά τις συνειδητοποιούμε, έρχονται στο προσκήνιο και τις «βλέπουμε» και τις αντιμετωπίζουμε με γουρλωμένα μάτια από την εντύπωση που μας προκαλούν!

Το βιβλίο, προς το τέλος του λέει: «Η Γη είναι το σπίτι μας και είναι ο μοναδικός πλανήτης που επάνω του ανθίζει η ζωή». Θα έλεγα είναι ένα πολύ ποιητικό κλείσιμο και ένα κάλεσμα ταυτόχρονα ώστε, μετά από τα όσα μάθαμε και διαβάσαμε, να ζήσουμε και φερθούμε στο «σπίτι» αυτό με σεβασμό. Να το προσέξουμε και να το φροντίσουμε ως το ένα και μοναδικό σπίτι που όλοι οι άνθρωποι, οι ζωντανοί οργανισμοί και τα οικοσυστήματα μοιραζόμαστε!

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.