Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Στου φεγγαριού το πέτο – Μπουκέτα ανθισμένα)

Εδώ έχουμε δύο ποιητικά βιβλία για παιδιά! Το βιβλίο της Σταυρούλας Κάτσου – Καντάνη πήρε βραβείο στον διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (ΓΛΣ) το 2012 και της Γιώτας Κοτσαύτη, στον ίδιο διαγωνισμό διακρίθηκε με έπαινο, το 2018.

 

Δύο βιβλία πολύ διαφορετικά μεταξύ τους αλλά και τα δύο δουλεμένα και πολύ προσεγμένα.

 

 

Στου φεγγαριού το πέτο

Συγγραφέας: Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη

Εικονογράφος: Χριστίνα Κ. Καντάνη

Χρονολογία Έκδοσης: Μάρτιος 2013

 

Το βιβλίο «Στου φεγγαριού το πέτο» αντλεί τη θεματολογία του από τη φύση. Ό,τι μπορεί να κοιτάξει και να τραβήξει την προσοχή ενός παιδιού γίνεται αντικείμενο και λόγος γραφής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη: πρώτο αυτό που επικεντρώνεται στη φύση (το σύννεφο, η λεύκα, το κυκλάμινο, το καναρίνι, ο λαγός…), ύστερα μια ενότητα με άξονα τους σημαντικούς και πιο κοντινούς ανθρώπους ενός παιδιού, δηλαδή τους γονείς, τον παππού και τη γιαγιά και κλείνει με ένα τρίτο μέρος με ποιήματα καληνύχτας και καλημέρας.

Διαβάζοντας τη συλλογή αυτή ένιωσα σαν μικρό παιδί. Ένιωσα να χαμηλώνω στο ύψος και να παρατηρώ, σαν πρώτη φορά, ό,τι βρίσκεται γύρω μου. Καθετί που θα μπορούσα να σταθώ και για ώρα να περιεργαστώ έχει γίνει ποίημα.

Τα ποιήματα έχουν μουσικότητα και ομοιοκαταληξία. Πολλά με παρακινούσαν να τα σιγοτραγουδήσω. Άλλα να παίξω μαζί τους χορεύοντας, χρησιμοποιώντας τον ρυθμό και τα σταματήματα που ο λόγος – η γραφή προκαλούσαν. Κάποια μου θύμισαν παλιά παραδοσιακά παιχνίδια που παίζοντας σε ομάδες ή ζευγαρωτά κι άλλα λαχνίσματα αλλά σε εξελιγμένη μορφή.

Σε κανένα από τα ποιήματα δεν υπάρχει συναισθηματικολογία. Κανένα δεν φορτίζει τον αναγνώστη ούτε τον κατευθύνει να νιώσει κάπως. Είναι σαν να καταγράφεται μια πραγματικότητα, η πραγματικότητα μέσα από τα μάτια της συγγραφέως που όμως δεν έχει πρόθεση να πείσει για κάτι αλλά να αναδείξει όλα εκείνα που και η ίδια βλέπει και παρατηρεί.

 

 

 

Μπουκέτα ανθισμένα

Συγγραφέας: Γιώτα Κοτσαύτη

Εικονογράφος: Αθηνά Πετούλη

Χρονολογία Έκδοσης: Μάιος 2019

Εκδόσεις: Βεργίνα

 

 

Από την άλλη, έχουμε το βιβλίο «Μπουκέτα Ανθισμένα».

Τελείως άλλος τρόπος γραφής. Η Κοτσαύτη διάλεξε την πιο μικρή φόρμα που υπάρχει για να μιλήσει και το πέτυχε! Τα χαϊκού. Τα χαϊκού είναι τρίστιχα ποιήματα με συνολικά 17 συλλαβές το καθένα. Έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου, την Ιαπωνία και στόχος τους είναι να φυλακίσουν και να αναδείξουν την ομορφιά της στιγμής.

Στο βιβλίο αυτό μπορώ να πω ότι γίνεται ένα οδοιπορικό στις εποχές του χρόνου με τη χρήση των χαϊκού.

Η ανάγνωση σε φέρνει σε μια σιωπή, μια ηρεμία και μια τάση να σταθείς για να μπορέσεις να δεις και να ακούσεις. Να αφουγκραστείς αυτό που υπάρχει και «ανθίζει» γύρω σου.

Οι εικονογράφηση δένει με κάθε τρίστιχο συμπληρώνοντας (αλλά όχι φορτώνοντας) τα ποιήματα. Ο συνδυασμός των δύο ανοίγει τον δρόμο στη φαντασία. Διαβάζοντας και βλέποντας τις εικόνες, η φαντασία μου έτρεχε και έφτιαχνε νέους κόσμους. Η γραφή του χαϊκού φαίνεται κάτι απλό ή απλοϊκό, όμως τελικά είναι από τα πιο δύσκολα είδη, με τις πιο πολλές απαιτήσεις. Θα μπορούσα να πω ότι πρόκειται για την τέχνη της αφαίρεσης: πόσα να αφαιρέσω και πόσα πω ώστε να δημιουργήσω μια ονειρική σκηνή. Τι να κρατήσω και τι να αφήσω ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης μου να ταξιδέψει και να μαγευτεί.

Παρόλο που το είδος αυτό ξεκίνησε περίπου 500 χρόνια πριν, παραμένει ένα από τα πιο δύσκολα. Ναι μεν γνωστό ως είδος αλλά ένα είδος που οι ποιητές συνήθως αποφεύγουν. Εδώ η Κοτσαύτη το στοίχημα το κέρδισε! Και όχι μόνο το κέρδισε αλλά το έφερε στο επίπεδο ή μάλλον στις απαιτήσεις ενός συγκεκριμένου και εξαιρετικά δύσκολου αναγνωστικού κοινού και αυτό πρέπει να της το αναγνωρίσουμε!

Δύο γυναίκες που κινούνται με διαφορετικό τρόπο αλλά αποδεικνύουν το σεβασμό τους και την φροντίδα για τα παιδιά και που ανεβάζουν τον πήχη και τις προσδοκίες μας για την πορεία της ποίησης που απευθύνεται σε παιδιά!

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.