Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Ο Ρυθμός της Βροχής)

Ο Ρυθμός της Βροχής

Συγγραφέας & Εικονογράφος: Grahame BakerSmith

Απόδοση: Μυρσίνη Γκανά

Εκδόσεις: Ίκαρος

Χρονολογία Έκδοσης: 2020

 

Ο τίτλος του βιβλίου μαζί με το εξώφυλλο με τις ασημένιες σαν-σταγόνες να πέφτουν σχεδόν δημιουργεί ήχους, εικόνες και μια αίσθηση κίνησης και ελαφρότητας. Είναι σαν το βιβλίο να σε καλεί να το ανοίξεις για να δεις τι κρύβεται μέσα του.

Η ιστορία του Άιζακ με ένα βαζάκι με νερό. Ο Άιζακ παίζει στην άκρη μιας λίμνης ώσπου ξεκινάνε οι πρώτες σταγόνες της βροχής. Ο Άιζακ ρίχνει το νεράκι που έχει μαζέψει μέσα και αρχίζει να ακολουθεί την πορεία του. Κατεβαίνει τα ρυάκια, την πλαγιά του βουνού, ενώνεται με το ποτάμι όπου σιγά σιγά γίνεται (το ποτάμι) πιο βαθύ και πιο πλατύ, περνάει από λιβάδια και αγρούς, μέσα από την πόλη και φτάνει σε έναν μεγάλο ωκεανό που χάνεται στα νερά του…

Ναι, η ιστορία είναι ένας ολοκληρωμένος κύκλος του νερού, μιας και στο τέλος η ζέστη φέρνει ένα νέφος που ανεβαίνει ξανά στον ουρανό και γίνεται βροχή. Και ξεκινάει ένας νέος κύκλος πάλι…

Ο κύκλος ξετυλίγεται μέσα από την παρατήρηση του μικρού Άιζακ. Ακολουθούμε μαζί του αυτό που εκείνος ακολουθεί. Κάθε σελίδα είναι ένας πίνακας που ζητάει εξερεύνηση. Μια μικρή περιγραφή για το τι συμβαίνει και μια παλέτα χρωμάτων να δείχνει όλα τα υπόλοιπα.

Το πολύ όμορφο και διαφορετικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι ο κύκλος του νερού δίνεται σαν σε ομόκεντρους κύκλους. Ξεκινώντας από το σημείο που είναι ο Άιζακ προχωράμε με μεγαλύτερους χώρους και πλαίσια μέχρι που ο κύκλος γίνεται – αποκτά μορφή τεράστια και πιο απρόσωπη, θα μπορούσαμε να πούμε, μιας και καταλήγει στον ωκεανό. Ο ομόκεντρος κύκλος μετά την πορεία με τον Άιζακ είναι η ίδια σταγόνα (θεωρητικά) που ξαναγίνεται βροχή σε ένα άλλο χωριό και φτάνει στην Κάσι που διψάει. Εκεί η ιστορία επαναλαμβάνεται. Επαναλαμβάνονται οι στάσεις της σταγόνας. Διαφορετικά αλλά παρόμοια. Μέχρι που μετά από μια ολόκληρη ξανά διαδρομή, περνώντας από όπου είναι να περάσει, ξαναγυρίζει στον Άιζακ.

Η ιστορία κάνεις κύκλους (ομόκεντρους) και επιστρέφει ξανά στον ήρωά μας ενώ σε όλη τη διαδρομή εννούνται κι άλλοι – κι άλλοι κύκλοι στο πέρασμα των τόπων αλλά, κυρίως, μέσα από το πέρασμα των αιώνων. Ο χρόνος ως αιωνιότητα είναι κάτι άπιαστο, αφηρημένο και ασύλληπτο για τα παιδιά. Μέσω των επαναλήψεων όμως, όπως αυτών που γίνονται εδώ, μπορεί το παιδί-αναγνώστης να πλησιάσει και την έννοια αυτή.

Ο ρυθμός της βροχής είναι ένα βιβλίο που θέλει χρόνο. Θέλει παραπάνω χρόνο από αυτόν της ανάγνωσης. Χρειάζεται χρόνο με παύσεις ώστε οι έννοιες για τις οποίες μιλάει να χωρέσουν στην αντίληψη των παιδιών και να κατανοηθούν σε βάθος.

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.