Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Μπούρδες)

 

Μπούρδες

Συγγραφέας & εικονογράφος: Edward Lear

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονολογία Έκδοσης: Μάρτιος 2017

 

Λοιπόν, αυτό είναι ένα βιβλίο και μια μετάφραση που περίμενα καιρό!

Ο Ληρ με τα ληρολογήματα! Η επιτυχία του βιβλίου αυτού ξεκινάει ήδη από τον τίλτο: «μπούρδες». Δε θα μπορούσε να είναι πιο ευφάνταστος! Για όποιον δεν γνωρίζει, δημιουργεί ερωτηματικά και απορίες. Θεωρώ ότι αυτός ο τίτλος είναι η πιο ευρηματική μετάφραση του «nonsense» που θα μπορούσε να έχει γίνει.

Ο Ληρ ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με το να γράψει κάτι για παιδιά. Τότε που κανεις δεν ασχολιόταν με αυτά και που όποιος συσχετιζόταν μαζί τους, έπρεπε να είναι σοβαρός, να τα διδάσκει και να τα μαθαίνει να σέβονται και να υπακούν.

Αντίθετα με την εποχή, λοιπόν, ο Ληρ έγραψε παιχνιδιάρικα και αστεία ενώ στις θεματικές τους κύριο ρόλο έχουν ενήλικες ήρωες που διακρίνονται για τη χαζομάρα τους, όπως η νέα με τη μύτη που έφτανε στο απέναντι σπίτι ή η γιαγιούλα που έκανε μια σβούρα – υπόκλιση και βιδώθηκε στο χώμα.

Κάθε ποίημα είναι πεντάστιχο και αστείο και συνοδεύεται από μια καρικατούρα. Όλα τους αυτοτελή, να περιγράφουν μια μικρή υπερρεαλιστική ιστορία, με ήρωες που να κάνουν χαζά και εξωπραγματικά πράγματα.

Ύστερα από τον Ληρ προσπάθησαν πολλοί ακόμα να γράψουν λίμερικ. Ένας από αυτούς είναι ο Γιώργος Σεφέρης, που έγραψε λίμερικ για την μικρή συγγενή του την Άννα, τα οποία μετά τον θάνατό του εκδόθηκαν. Αντίστοιχα και η Θέτη Χορτιάτη, η Άλκηστις Κοντογιάννη και άλλοι.

Για τα λίμερικ, ο γνωστός Gianni Rodari, κόντρα στις πεποιθήσεις που υπήρχαν για τη σωστή διαπαιδαγώγηση, θεωρεί ότι τα ληρολογήματα είναι ιδανικό ποιητικό είδος γιατί εξάπτει τη φαντασία και την ελεύθερη δημιουργική έκφραση των παιδιών.

Τώρα, αφήνοντας όλα αυτά, αυτό που έχω να πω ως εμπειρία από τη χρήση του βιβλίου, είναι ότι όταν το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε, το πήρα να το δείξω στα παιδιά μου – στους μαθητές μου. Παρόλο που τα παιδιά ήταν μικρά, β’ δημοτικού, το δέχτηκαν και το λάτρεψαν! Το ζητούσαν και το αναζητούσαν συνέχεια. Ακόμα και οι μαθητές με δυσκολίες ανάγνωσης, που την απέφευγαν με κάθε τρόπο, απέκτησαν κίνητρο και επιθυμία να διαβάζουν και να διασκεδάζουν!

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.