Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω (…Κι αν πέσεις, θα σε πιάσω)

…Κι αν πέσεις, θα σε πιάσω

Συγγραφέας: Mark Sperring

Εικονογράφος: Layn Marlow

Εκδόσεις: Βιβλιοσκόπιο

Χρονολογία Έκδοσης: Απρίλιος 2017

 

Πώς θα μπορούσε να είναι μια ομόκεντρη ιστορία; Πώς θα μπορούσαν να χωράνε μαθηματικά μέσα σε λίγες σελίδες μυθοπλασίας;

Αυτό ακριβώς συμβαίνει σε αυτό το μικρό και γλυκύτατο εικονοβιβλίο! Εικονοβιβλίο γιατί οι λέξεις διηγούνται κάτι και οι εικόνες συμπληρώνουν ή μάλλον εξιστορούν το νόημα της ιστορίας δείχνοντας τους ήρωες σε δράση.

Ξεκινάμε με το μικρό παιδί που κάποιος πρέπει να το προσέχει. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη μαμά του. Ύστερα τη μαμά με το παιδί, τους προσέχει – προστατεύει ο καπετάνιος, μιας και βρίσκονται σε βάρκα κ.ο.κ..

Η ιστορία δομείται με ερωταποκρίσεις. Σε κάθε ερώτηση αναζητείται αυτός που μπορεί να προστατεύει τους προηγούμενους κάθε φορά. Μέχρι που φτάνουμε σε ένα αστεράκι που προσφέρεται να προστατέψει όλους! Όμως αυτό; Ποιος θα το φροντίσει, αν χρειαστεί;

Τότε η ιστορία κλείνει, οδηγώντας μας πάλι στην αρχή της! Στο παιδί. Το παιδί, με την απόχη του επιθυμεί να προστατέψει το αστέρι και αν χριεαστεί, να το πιάσει!

Οι ήρωες βγάζουν τρυφερότητα και ανθρωπιά. Είτε πρόκειται για το παιδί και τη μαμά του είτε για τον καπετάνιο είτε για τη θάλασσα, τη βάρκα, το αστέρι. Όλοι αναλαμβάνουν τον ίδιο και εξίσου σημαντικό ρόλο, αυτόν της υπευθυνότητας και προστασίας κάποιου.

Σημαντικό μήνυμα στην αλληλουχία αυτή είναι το γεγονός ότι καθένας που εμφανίζεται ως ισχυρός και ικανός να προστατέψει κάποιος, ταυτόχρονα είναι ανίσχυρος για κομμάτια του εαυτού του. έτσι δημιουργείται η ανάγκη να υπάρξει κάποιος άλλος για αυτόν.

Από αυτό προκύπτει και το ότι για να μπορούμε να λειτουργούμε σωστά και ολοκληρωμένα χρειάζεται να συνυπάρχουμε. Να δεχόμαστε και να προσφέρουμε ανάλογα με την περίπτωση. Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί μόνο του, τελείως ανεξάρτητα από ό,τι το περιβάλλει. Και ό,τι το περιβάλλει, πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με αυτό, να το βοηθάει και ταυτόχρονα να βοηθιέται!

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.